Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Mt. Merapi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartekkw Zobacz posta
    No dobra - doczytałem że się silisz na obiektywizm Ale z tym Adamsem to przesadziłeś...no ale ja juz po 4 piwach jestem

Jednakowoż popieram Anrdzeja i w zachwyt nie popadam
    No to znów mała uwaga - nigdzie nie napisałem o swoim rzekomym zachwycie.

Ale - piwo, mówisz...
    Twoje zdrowie zatem.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Ale - piwo, mówisz...
    Twoje zdrowie zatem.
    Wojtku - piję 5-te i część (nie całe bo reszte Mżonce poświęce) wychylić mogę za Ciebie
    A o zachwycie to do Ciebie nie piłem
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartekkw Zobacz posta
    Wojtku - piję 5-te i część (nie całe bo reszte Mżonce poświęce) wychylić mogę za Ciebie
    A o zachwycie to do Ciebie nie piłem
    Bartku... Jak tam sobie chcesz... Ale przecież my, łysi, powinniśmy się wspierać, nie zwalczać.
    Więc niech piwo - w tym przypadku - łagodzi obyczaje.

Konrad, Twoje zdrowie również, jako Autora... coby OT nie było.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

conik
    Gość

Domyślnie

czekajcie zaraz jeszcze jakiegos babola wykopie pal szesc foto...jest dyskusja

ps. zapraszam http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...74#post2441574
    Ostatnio edytowane przez conik ; 28-06-2011 o 08:45

Domyślnie

[...] - zdjęcie jest bardzo dobre. Właśnie z przepałem i blikiem. Bez nich by go nie było. Potępianie w nim w czambuł tych rzekomych błędów jest po prostu żenujące.
    Autor nie jest fotografem z wczorajszej łapanki. Zrobił tak właśnie z pełną świadomością. Blik tutaj nie jest błędem. Jest cechą optyki przetworzoną na środek wyrazu artystycznego. Potępiając blik, potępić należy gdzie indziej choćby bokeh - przecież to nieostrość, czyli wada. [...]
    Niestety Wojtku nie jest tak słodko. Blik jest ułomnością obiektywów, którą być może kiedyś uda się wyeliminować za pomocą powłok antyrefleksyjnych, stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią. Całe zastępy mądrych głów myślą jak pozbyć się tej wady i ubieranie plamy na peryferiach obrazu w szaty "środka wyrazu artystycznego" jest nieporozumieniem (przy jak najdalej posuniętym obiektywizmie).

[...] Przepał - słońce ma być białym kółkiem o jasności 255/256, tak? Może jeszcze z gwiadką? Bo to jest Forum techniczne? A co na to nasza siatkówka? Przez okopconą szybkę chyba tak zobaczy. Z całą resztą krajobrazu w sadzy.
    Przyjmijmy, że nasze oko jest wzorcem, aparat ze swoimi możliwościami do pięt mu nie dorasta. W sytuacjach takich jak przedstawiona na omawianym obrazie wymaga protez w postaci filtrów, wielokrotnej ekspozycji i innych takich. Tutaj tego nie było i masz efekt w postaci gigantycznego przepału nie tylko na słońcu (co jeszcze byłoby do strawienia), ale również w jego bliższych i dalszych okolicach. Czyli brak jakichkolwiek kolorów. Czy brak informacji na tak dużym obszarze zdjęcia może być "wyrazem środka artystycznego"? W/g mnie nie, ale oczywiście szanuję zdanie innych.

Andrzeju! Tyś to, nie chwaląc Cię, sprawił! Swoim pierwszym wpisem! [...]
    A ja bym Wojtku proponował byś jeszcze raz ów wpis przeczytał.
    LED ZEPPELIN

conik
    Gość

Domyślnie

[mode:sarkazmn] Oczami wyobrazni widze jak zapylasz po wulkanach z 50kg plecakiem z filtrami statywami i innymi szpejami na przerozne okazje...a zapomnialem o drugim plecaku z codziennymi szpejami

"stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią"
    i chwala im za to...miedzy innymi dlatego przesiadlem sie z Lek canona na nikkory bo imo maja wiecej wad optycznych ktore przekladaja sie na zupelnie inna plastyke...np 20-35/2.8D byl celowo przeze mnie wybrany mimo ze mialem i 14-24 i 17-35 dlaczego? ano dlateeeeeego
    Ostatnio edytowane przez conik ; 28-06-2011 o 11:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    [mode:sarkazmn] Oczami wyobrazni widze jak zapylasz po wulkanach z 50kg plecakiem z filtrami statywami i innymi szpejami na przerozne okazje...a zapomnialem o drugim plecaku z codziennymi szpejami
    I po co ten wysilony sarkazm? Znasz (czy ktoś zna?) kogoś takiego, komu na jednym wypadzie potrzebne są wszystkie posiadane fotobambetle? Mój w pełni wyekwipowany plecak i statyw ważą ok. 7 kilogramów. Nie łażę tak daleko by resztę z podanych przez Ciebie 50 kilo zajmowały kanapki i flacha z piciem. Nie potrzebuję również śpiwora, namiotu, kuchenki, garów parasola i zestawu do manicure...

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    "stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią"
    i chwala im za to...miedzy innymi dlatego przesiadlem sie z Lek canona na nikkory bo imo maja wiecej wad optycznych ktore przekladaja sie na zupelnie inna plastyke...np 20-35/2.8D byl celowo przeze mnie wybrany mimo ze mialem i 14-24 i 17-35 dlaczego? ano dlateeeeeego
    Różnego rodzaju wady niektórym się podobają, innym (większości) nie. Nie dotyczy to jedynie fotografii.
    LED ZEPPELIN

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

conik

nie wdając się w zbędną dyskusję, czy zdjęcie jest poprawne, czy też nie
    (bo jak widać jedni oceniają pod kątem poprawności a inni pod kątem czy im się podoba)
    uważam, że zdjęcie jest bardzo ciekawe i ma wyraz artystyczny. Bardzo fajnie wyszło. Jestem za...

Trudno mi jako amatorowi uwierzyć, że przepały były rolą przypadku.
    Tak trochę z innej beczki spytam, jak się do tego wszystkiego mają zdjęcia(portrety) Hkey i Lkey.
    Przecież to też pewien wyraz artystyczny jak dla mnie, a nie błąd pomiaru....

Jeżeli się mylę, przepraszam.....
    .

Domyślnie

Blik, przepał... i co z tego? Zdjęcie jest świetne. Kolejne plany prowadzą wzrok aż ku wulkanowi, perspektywa powietrzna prawie jak w kreskówce Tonacja zdjęcia też oddaje duszny klimat. Podoba mi się.

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Świetne zdjęcie, poszedłbym o ok 0,5 EV niżej, ale pomimo światła prosto w szkło wyszło świetnie!
    D700 16,17-35,35

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów