Zainteresowałem się ostatnio fotografią analogową z powodu ponoć większych możliwości i lepszej jakości w stosunku do ich cyfrowych braci.
Myślałem nad EOSem 300, lub czymś w tym stylu, niestety jeśli chodzi o analogi niezbyt wiem co jest obecnie lubiane i dobre (przede wszystkim czas B i chyba wężyk spustowy lub coś w tym stylu, duża rozpiętość tonalna i ISO (widziałem że są od ISO6-ISO6400), oczywiście pomiar światła dobry i ogólnie dobra automatyka i równie dobry manual).
Aparatem chciałbym robić jakieś dobre makro, księżyc, niebo w nocy i fotki nocne (czyli jakieś pole oświetlone księżycem + księżyc i gwiazdy widoczne jest to możliwe w analogu ?). Oczywiście musi współpracowac dobrze z obiektywami M42.

Aparat ma wspierać mnie w zabawie z foto cyfr. (narazie używam D70 + 28-80mm G i jestem bardzo niezadowolony z jakości i zawiedziony, prawdopodbnie z powodu braku 5-6tys. na dobre obiektywy wróce do jakiejś małpki typu Z10 i dlatego chciałbym kupić fajny do bardziej artystycznych zdjęć lustrzanke analogową)

Jeśli ktoś zna forum stricte dla fotografii analogowej byłbym wdzięczny za wskazanie adresu.

Proszę o jakieś propozycje na co zwrócić uwage itp. itd.

Druga sprawa, do zabawy w analogi wystarczy zestaw do ciemni + jakieś proszki za 20-30zł 1KG (?), rolki filmu, papier i skaner (do negatywów wystarczy zwykły skaner ?).