Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Question D40 & SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG MACRO

Hej

Kupiłem Sigmę 70-300 z HSM, podobno w pełni zgodną z D40.

Podpinam szkło, no chodzi fajnie, jak do moich celów starczy.
    Ale za chiny ludowe nie mogę odpalić AF, nie ostrzy.
    Działa w trybie manualnym, jak próbuje przełączyć na AF
    to mam komunikat "ta opcja jest niedostępna ..."
    Kombinuje i nic wykombinować nie mogę.

Sprzedali mi Sigmiątko bez HMS ?

Oszczędny w słowach Awatar ftd
    Miasto
    Jeżów Sudecki

Domyślnie

Na stronie sigmy nie ma tego szkła z silniczkiem. Możesz zwrócić jeśli wprowadzono cię w błąd. Albo wymień na długiego kita nikona.

Domyślnie

teraz zauważyłem że jak przyszedł miał na boku napis for nikon af-d
    Pomiar światła jest ok.

Czuć że jest tam coś na kształt silnika

Jest jakaś szansa na odpalenie AF na D40.

I co mi wcisneli ?
    Bo raczej to hsm nie jest ;/

Domyślnie

Ten obiektyw występuje z silnikiem ale nie z HSM. Jeśli chcesz sprawdzić czy Twój egzemplarz ma silnik to zobasz czy w okolicach bagnetu nie ma takiej małej śrubki, która kręci się gdy obracasz pierścieniem do ustawiania ostrości. Jeśli znajdziesz taką śrubkę to znaczy że silnika w Twoim obiektywie niestety nie ma.

Pozdrawiam

edit: A jednak jest wersja z HSM jak wynika z linka podanego przez kolegę. Myślałem że występuje tylko wersja ze zwykłym silnikiem.
    Ostatnio edytowane przez Woo ; 15-09-2008 o 23:27

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Kupiłeś Sigmę 70-300mm APO? Bo tylko wersja APO ma 2 wersje: "na śrubokręt" i HSM. Sigma 70-300mm bez APO jest tylko "na śrubokręt".
    Odeślij im to szkło i domagaj się wersji z HSM. Jeśli skusiłeś się na tańszą Sigmę (bez APO) to czeka Cię dopłata do wersji lepszej.

Edit: znalazłem też info, że wersja bez APO również posiada wersję HSM, ale w sklepie jeszcze tego nie widziałem.

Domyślnie

Po konsultacji z kolegami na chacie doszliśmy właśnie do takiego wniosku
    że wcisneli mi obiektyw bez hsm.

Ma śrubkę i kręci się przy regulacji ostrości.
    Obiektyw odsyłam
    Bo zapłaciłem za hsm, a go nie ma

Dzięki wszystkim za pomoc

Domyślnie D40 & SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG MACRO

Temat trochę przedwcześnie zamknięty .
    Sigma bez APO również występuje z silnikiem nie jest to HSM tylko zwykły silnik.
    Mam taką i AF działa z D40 bez problemu.
    Najłatwiej Sigmy rozpoznać czy ma silnik czy nie po ilości pinów przy mocowaniu bagnetu. Wersja z silnikiem posiada 10 pinów (wersja z APO jak i bez APO) natomiast wersja bez silnika posiada 5 pinów (o ile się nie mylę).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_74 Zobacz posta
    Temat trochę przedwcześnie zamknięty .
    Sigma bez APO również występuje z silnikiem nie jest to HSM tylko zwykły silnik.
    Mam taką i AF działa z D40 bez problemu.
    Najłatwiej Sigmy rozpoznać czy ma silnik czy nie po ilości pinów przy mocowaniu bagnetu. Wersja z silnikiem posiada 10 pinów (wersja z APO jak i bez APO) natomiast wersja bez silnika posiada 5 pinów (o ile się nie mylę).
    Nie mylisz sie. Ponadto - nie istnieje 70-300 Sigmy w wersji HSM. Jest wersja z silnikiem - ale to nie jest HSM. Silnik to zwykly brzeczyk jakiś taki powolny.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Jeżeli to jest obiektyw z tego linku to powinien być z silnikiem. Zobacz czy na obiektywie masz włączony AF.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów