Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie W stylu retro...

Mercury II Universal Camera Corp.
    Trafiłem to cudo na ulicy, za trzy flaszki . Jest wyczyszczone i na chodzie, nie przykleiłem jeszcze 'skórek' (w sensie były ogginalne, tylko zdjąłem do czyszczenia), i gotowe do pracy!!!

Teraz właściwa sprawa. Lewe małe kółko, taka przypominajka co mamy w środku, ja mam 400(fast) 65 klatek. Środkowe koło, gapie się na nie, i nic mi nie przychodzi do głowy, jakie zależności kierują tymi kółkami, pierwsze (podkładka), drugie ruchome (wąskie, przysłony i czasy? widać na godzinie 20), trzecie na wierzchu (czasy i warunki atmosferyczne, pory roku).
    Zasadniczo i tak zrobię z tego przynajmniej jedną rolkę, ale chciałem wiedzieć jak działa to magiczne kółko!!!
    Czasy: 1:20/30/40/60/100/200/300/1000/T/B
    Przysłona: 2.7/3.5/4/5.6/8/11/16/22

Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 25-06-2011 o 16:48

Miasto

Domyślnie

ale wstyd...
    Dzięki!

Miasto

Domyślnie

To mam kolejne pytanie w stylu retro...
    Ktoś tu używa emulsji fotograficznej? Jeśli dobrze myślę. Chodzi mi o pomalowanie szkła...I co ??? Naświetlam...i to już wszystko??? Mam zdjęcie na szkle?

Domyślnie

warto by to jeszcze wywolać
    Völkchlor

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackDaniels Zobacz posta
    To mam kolejne pytanie w stylu retro...
    Ktoś tu używa emulsji fotograficznej? Jeśli dobrze myślę. Chodzi mi o pomalowanie szkła...I co ??? Naświetlam...i to już wszystko??? Mam zdjęcie na szkle?
    http://okoliceobrazu.blogspot.com/20...kolodionu.html

To to samo czy nie?
    Niech mnie jakiś fototechnik wyprowadzi z błędu, jeśli w nim tkwię.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta

warto by to jeszcze wywolać

no tak...

Nalać i rozprowadzić emulsje...A jeśli pomalować szybkę pędzelkiem, to uzyskam efekt 'maźnięć"? A jak to mam wysuszyć? Uziemię się w ciemnicy, aż do suchości? Czy suszyć w kasetkach? Robił to ktoś???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrzyq Zobacz posta
    http://okoliceobrazu.blogspot.com/20...kolodionu.html

To to samo czy nie?
    Niech mnie jakiś fototechnik wyprowadzi z błędu, jeśli w nim tkwię.
    daj rękę, wyprowadze cię

emulsja to emulsja, kupujesz w sklepie gotowe, smarujesz nia co chesz - szklo, drewno, kamien, plytke metalową.. wysycha, naswietlasz i wołasz.

a mokry kolodion to juz trochę więcej zachodu, robi się calość samemu no i jak nazwa mowi jest mokry - czyli na zrobienie zdjecia masz kilkanascie-dwadziescia minut o ile pamiętam.

to kompletnie dwie techniki - łączy je tylko to ze sam nanosisz materiał swiatłoczuły na płytę.

Cytat Zamieszczone przez JackDaniels Zobacz posta
    Nalać i rozprowadzić emulsje...A jeśli pomalować szybkę pędzelkiem, to uzyskam efekt 'maźnięć"? A jak to mam wysuszyć? Uziemię się w ciemnicy, aż do suchości? Czy suszyć w kasetkach? Robił to ktoś???
    poszukaj nazw emulsji w sklepach i wg nich szukaj na flickr.com, wszystko masz w instrukcjach i artykułach na ten temat, poszukaj - internet nie gryzie
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 30-06-2011 o 22:36
    Völkchlor

Domyślnie

Mnie uczyli aby przed emulsją położyć jeszcze warstwę żelatyny (oczywiście emulsję po żelatyny wyschnięciu), ale może to wcale nie było konieczne. Efekt maźnięcia (przynajmniej dla mnie) to jest wręcz trudny do wyeliminowania. Schnie dosyć długo i niestety w ciemnicy (z suszarką nie kombinowałem), a zaświetlić łatwo.
    Woła się jak papier. Niepłaskie przedmioty można polewać, można gąbeczką. Utrwala się do zaniku białego podkładu.

A jeszcze rada -- warto zagruntować więcej tożsamych powierzchni, emulsja lubi zmieniać czułość w zależności od grubości i sposobu jej nałożenia, a mając więcej można przeprowadzić próby naświetlenia.

W każdym razie zabawa jest przednia.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Uprawnienia umieszczania postów