Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Lumino

Domyślnie Lumino

Od jakiegoś czasu bawię się w luminografię. Nie mylić z LOMOgrafią
    Polecam początkującym - daje dużo frajdy i uczy podstawowych ustawień aparatu. Trzeba się co prawda odrobinę napracować, nawet "fizycznie" - ale warto.
    Polecam. Jak ktoś ma pytania chętnie poprowadzę.

gpaszkiewicz.com / D300s, D80, N50mm f1.8, N70-300 f4.5, Tamron 17-75mm f2.8 , N18-135 f3.5

Lightbulb

hm. fota fajna. Coś możesz napisać nakierować na temat jak robić tego typu zdjęcia i na czym to polega? W necie pusto- przynajmniej w moim.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie Lumino

Potrzebujesz statyw, latarke i modeli
    Latarka najlepiej led lub zbliżona to tej. Chodzi o wąski strumień światła.
    Aparat ustawiasz na czas ok 30s w ciemnościach. Im ciemniej tym lepiej.
    Dodatkowo wysokie f jakieś 7-10 daje lepsza głębię.
    Sekret tkwi aby modele/ki pozostali w bezruchu w momencie otwartcia migawki.
    Naswietlanie w tym czasie odbywa się ręcznie. Masz tylko 30 s (lub mniej- próbuj) wiec aby doswietlić dobrze trzeba się spinać zwłaszcza większy obrazek staraj się nie świecić prosto w obiektyw lub w jego kierunku bo bedą widoczne ruchy latarki. Chyba że to zamierzony efekt "malowania" światłem.
    Hmmmmm ty chyba tyle
    A i fajnie próbować na nieruchomych, stałych obiektach.
    gpaszkiewicz.com / D300s, D80, N50mm f1.8, N70-300 f4.5, Tamron 17-75mm f2.8 , N18-135 f3.5

Domyślnie

Trochę buba moim zdaniem, takie niechciane dziecko fotografii. Efekt kompletnie bez sensu i dydaktycznych stron takiego przedsięwzięcia nie widzę.
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gery Zobacz posta
    Potrzebujesz statyw, latarke i modeli
    Latarka najlepiej led lub zbliżona to tej. Chodzi o wąski strumień światła.
    Aparat ustawiasz na czas ok 30s w ciemnościach. Im ciemniej tym lepiej.
    Dodatkowo wysokie f jakieś 7-10 daje lepsza głębię.
    Sekret tkwi aby modele/ki pozostali w bezruchu w momencie otwartcia migawki.
    Naswietlanie w tym czasie odbywa się ręcznie. Masz tylko 30 s (lub mniej- próbuj) wiec aby doswietlić dobrze trzeba się spinać zwłaszcza większy obrazek staraj się nie świecić prosto w obiektyw lub w jego kierunku bo bedą widoczne ruchy latarki. Chyba że to zamierzony efekt "malowania" światłem.
    Hmmmmm ty chyba tyle
    A i fajnie próbować na nieruchomych, stałych obiektach.

Gery
    , ale jak to możliwe że MODELE nie rozmarzą się? Przy tak długim czasie? W bezruchu przez 20/30 sekund to "sporo" tym bardziej kilka osób .

pewex - mnie efekt ciekawi a zdjęcie podoba tylko dlatego pytam, jeśli pozwolisz
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Dydaktycznie dla mnie to sporo jeśli chodzi o ustawienia aparatu. Eksperymenty z czasem i F to najlepsza szkoła.
    Moim zdaniem.
    Co do modeli.
    Trzeba się trochę napracować. To już pisałem.
    Naswietlanie modeli następuje kolejno- oznacza to tyle ze model nie może poruszyć się w momencie samego doświetlania ok. 2-4s. Da się to ogarnąć. Poza tym im ciemniej tym lepiej. Bo jeśli model jest doświetlany osobnym światłem np. Okno itp. To faktycznie poruszenie może być widoczne.
    Faktem jest ze aby zrobić dobre foto trzeba probować. Nie zawsze wyjdzie nawet za 20 razem ale jak już siądzie to jest satysfakcja wynagrodzi pracę.
    Sorry za literówki ale na telefonie cieżko pisać.

Oszczędny w słowach Awatar gsh
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

W sieci można znaleźć sporo przykładów zabawy ze światłem przy długim czasie naświetlania :
    link 1

link 2

Ogólnie fajna zabawa.
    d600, s15-30, n24 2.8, n50 1.4, n85 1.8, sb900, 2 x YN460

Domyślnie

te przyklady mi sie podobaja :d
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Możliwości jest mnóstwo. A zabawa przednia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pewex Zobacz posta
    Trochę buba moim zdaniem, takie niechciane dziecko fotografii. Efekt kompletnie bez sensu i dydaktycznych stron takiego przedsięwzięcia nie widzę.
    Cóż dziecko i czy niechciane...:/ przypominam na jakich czasach robiono pierwsze fotografie. Dla mnie to kolejna próba czegoś nowego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów