Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Za 4 tysiace da sie zlozyc zestaw do obrobki z monitorem na IPSie nizszej klasy. Bez przesady z tymi prockami, Intel namiszal ze stopkami, ale ktos taki jak autor kto nie zna sie na kompach nie bedzie zmienial procka za pol roku, tylko zmieni calego kompa jak ten sie zestarzeje.....
    Ja wiem, ze niektorzy tutaj maja jazde na komputery, ale jak jest pewne ograniczenie finansowe to nie skaczmy za wysoko, zestaw sie zlozy z monitorem Della na IPSie spokojnie, monitor U2311H mozna kupic juz za 800zl na allegro a porownanie tego monitora do jakiego kolwiek TN czy LED to jak maluch do audi.....

Domyślnie

Dzięki Greg...
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Osobiście, mając taki budżet i mniej więcej podane oczekiwania wobec kompa, szedłbym w coś takiego:

Zestaw składany w jednym sklepie, kupując gdzie taniej pewnie da się jeszcze zejść z ceny.

Zestaw bez systemu, ale to może można przenieść licencję ze starego kompa?
    A jak chciałbyś przyoszczędzić, zmienić można procka z i7 na i5-2500k (~300zł oszczędności), ewentualnie zrezygnować na razie z dysku SSD (700zł oszczędności), kupić zwykły HDD na SATA3 co by było trochę szybciej, mając w perspektywie kiedyś w przyszłości zakup SSD.

Do tego wspomniany monitor Dell U2311H, jako niedrogi zdrowy kompromis, pamiętając że będzie pewnie średni jak zdjęcia będziesz chciał drukować w większej ilości.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

No ale tu jeszcze musi dojść cena karty graficznej i monitor a to będzie prawie 5000 zl.

Domyślnie

Z68 obsługuje bodajże grafikę zintegrowaną na i5/i7 i w takim przypadku oddzielna grafika nie jest potrzebna.
    Ostatnio edytowane przez KS ; 21-06-2011 o 12:14
    D200 plus graty...

Domyślnie

Zamiast 2600K można wziąć 2500K, wentylator wystarczy boxowy, przy cienkim budżecie można jeszcze poczekać trochę z dokupywaniem SSD, ewentualnie wziąć 60GB.
    Reszta OK, z tym że przy obróbce zdjęć nie wyobrażam sobie ładowania 3K na komputer i dokupywania do tego monitora za parę stówek, bo trąci to wiejskim tuningiem. Jeśli to sztywny limit to wolałbym jeszcze przyoszczędzić na zestawie (np. wziąć i5-2400, płytę na H67 i olać SSD) ale kupić choćby P221W.

Domyślnie

To jest budżet na chwilę obecna ale w niedługim czasie może się uda dozbierać 2000 zł lub więcej i wezmę iMac'a dlatego się jednak wstrzymam
    Dzięki wielkie za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcogk Zobacz posta
    No ale tu jeszcze musi dojść cena karty graficznej i monitor a to będzie prawie 5000 zl.
    Jak wspomniano - k. graficzną masz tu w procesorze. Specjalnie wybrany został procek z literką "k" na końcu, nie pod kątem możliwości overclock'ingu, ale z uwagi na mocniejszą integrę HD3000, która do wszystkich podstawowych zastosowań poza wymagającymi grami jest w zupełności wystarczająca. A i ciszej i mniej prądu komp zżera.

Monitor podrzucony akurat przykład za ~700zł, komputer wyszedł nieco ponad 3300zł, także total masz koło 4 k zł

Zgodzę się też że w sumie wywaliłbym chłodzenie CPU i został na początku przy box'ie.
    Dalej - to już tylko kwestia jak dobry monitor chcesz. Dla mnie przykładowo taki Dell czy inne coś monitoropodobnego byłoby wystarczające, nie drukuję zdjęć ani za bardzo ich nie publikuję, robię to i bawię się dla siebie, nie muszę więc mieć super idealnego odwzorowania kolorów itd. Dla mnie większą korzyścią będzie mocniejszy komp mający realne przełożenie na szybkość i wygodę pracy z nim, niż na monitor. Ale to ja - Ty możesz zupełnie inaczej na to patrzeć, inaczej to sobie pozycjonować i wartościować.

Ale, skoro piszesz że za chwilę będziesz miał jeszcze 2 k zł, komp licząc jeszcze jakiś system, klawiatury czy coś wyszedłby Ci ~3,5k zł, i akurat miałbyś 2,5k zł na monitor, a za tyle to można już coś fajnego z Eizo czy Nec'a znaleźć.

Mac'i są fajne, ale też pamiętaj że nie idealne i nie zawsze są lekiem na całe zło
    Ale to moja tylko taka opinia
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Odkopuję jakiegoś starocia aby nie zakładać nowego.
    Pamiętam, że był gdzieś wątek na temat ilości dysków w komputerze pod Lightroom i/lub NX2, ale nie mogę go odnaleźć.

Pomóżcie mi rozwiązać taki temat. Składam komputer typowo pod w/w programy. Od razu zaznaczam, że nie będzie SSD, same tradycyjne talerzowce.

Spotkałem się z dwiema szkołami.
    Pierwsza radzi, aby na dysku C: dać system, programy oraz katalog LR + cache, natomiast D: ma być magazynem gotowych zdjęć.
    Druga opcja, to: system i programy na C:, na D: aktualnie obrabiane zdjęcia i cache w/w programów, natomiast trzeci dysk to magazyn.
    Jest jeszcze trzecia opcja (wszystko na jednym dysku ale jej nie rozpatrujemy)

Pytanie - Aby najwydajniej pracować, ile dysków powinien mieć komputer? Wystarczą 2, a może 3?
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Większa ilość dysków ma jakiś sens tylko wówczas, kiedy jednocześnie zapisywane są dwa strumienie danych i to w kontrolowany sposób (by dało się przydzielić jeden dysk na strumień).

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów