Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie Autofocus a przekadrowanie

http://www.youtube.com/watch?v=WyPv1bLkwqA w tym filmiku jest zapodany przykład jak można zablokować ostrość i przekadrować zdjęcie. Dlaczego po takich ustawieniach na spuście migawki ostrośc jest wyłączona. Albo inaczej jak zaprogramować ten przycisk aby naciśnięcie jego włączało AF a wyłączyło opcję śledzenia ostrości?

Domyślnie

Hmm, nie wiem czego nie rozumiesz.
    Blokowanie ostrości w trybie AF-C polega na tym że jak złapiesz ostrosc np. robiaac portret przestajesz naciskac przysick af-on, więc af-c nie działa, i robisz zdjecie. Natomiast kiedy sledzisz ruch jakis np. samochód, ciagle trzymasz kciuk na af-on a palcen tylko cykasz zdjęcia.
    Moi skromnym zdaniem niezbyt wygodna metoda, ale zależy jak kto pracuje. AF-C przy portretach uzwam własnie dla tego, zeby przy mikro GO doostrzal mi ladnie ciagle. jedyny minus to to że d700 nie ma punktów af w całym kadrze :P
    Przekadrowanie z super jasnymi szkłami i tak prowadzi do przesuniecia GO tam gdzie nie trzeba

Jedyny pomysł to uzywanie AF-L natomiast nie wiem w sumie czy to działa przy af-c a nie chce mi sie isc po puszke
    [edit]
    da się, jak uzyjesz af-l to bedzie stopowało af-c w wybranym momencie. Natomiast takie rozwiazanie pozbawia cie opcji posiadania wklikiwanej blokady ekspozycji.

przyszła mi jescze jedna mysl, ale 2 raz po puszke nie pojde. jesli ustawisz af-on jako AF-L a afl/ae-l normalnie jako wklikiwany ae-l wszytko powinno działać cacy... tylko nie wiem czy sie da :P
    Ostatnio edytowane przez AlleG ; 18-06-2011 o 02:12
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

kopsnalem sie przed spaniem do puszki.

W D3 masz w menu , A9 zdaje się punkt AF-ON i tam możesz sobie wybrac co ma robić przycisk af-on. moze byc uruchamianie autofokusa, a może być ze ma działac jako af-Lock
    W d700 niestety juz tej opcji nie ma.
    Natomiast AF-ON na gripie możesz sobie ustawic jako af-lock
    ... i tak was lubie ...

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Dzięki serdeczne. Interesuje mnie właśnie najlepsze ustawienia dla obiektów szybko poruszających się.

Domyślnie

ja w d700 blokade AF ma pod przyciskiem fn.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Niestety dla mnie ważniejsze jest odcinanie jakby to powiedzieć zew. wyzwalaczy radiowych pod przyciskiem fn.

Domyślnie

Mozna jeszcze jak dobrze pamiętam ustawić blokadę pod przycisk podglądu głebi ostrości

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Niestety ale to działa dzięki serdeczne.

Uprawnienia umieszczania postów