Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: raw a jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    hmm, dawniej rzeczywiście ACR nie odczytywał danych z puszki i jak miałem PS CS3 i nikona D200 czy D80 to tylko CNX potrafił tak pokazać zdjęcie jakie było w aparacie na wyświetlaczu. Ale teraz mam PS CS5 z najnowszym ACR, nikona D700, i rawy z tej puszki czyta mi poprawnie, czyli odczytuje ustawienia aparatu i zdjęcie wygląda tak samo w ACR jak na wyświetlaczu D700. Nie wiem jak z innymi wersjami PS czy innymi puszkami od nikona, ale PS CS5 odczytuje wszystkie parametry nadane przez D700 plikowi RAW tak samo jak od zawsze robił to CNX.
    Co prawda ja się zatrzymałem na CS3 (i usilnie twierdzę, że nic więcej nie potrzebuję… no może doskwiera mi brak adjustment brusha), ale jakoś nie chce mi się wierzyć w to co piszesz. Czy ktoś posiadający CS5 może potwierdzić, że ACR CS5 potrafi czytać nikonowy picture control?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

To jakaś ściema. Przecież LR korzysta z tego samego engine'u co ACR (update'y są wspólne), więc też by musiało czytać, a nei czyta.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ja LR omijam z daleka, więc nawet nie wiem co tam siedzi. Ale skoro na bieżąco apgrejduje się do najnowszych wersji ACR i jak piszesz nic się nie zmieniło -- wszystko jasne.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stary Kisielin k/Zielonej Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez setth Zobacz posta
    posiadam d 700 robie raw + jpg używam programu ACDSee Pro 4 i o zgrozo... jpg jest lepiej nasycone kolory kontrasty itd niz raw. jednymi słowy jpg wyglądają jak na wyświetlaczu rawy niestety nie. i co dziwne gdy przeglądam zdjęcia w tym programie nie ma miedzy nimi różnicy, pojawia sie ona dopiero gdy wchodzę w develop, czyli właściwie ciemnie.
    wie ktos czym jest to spowodowane ?

To o czym piszesz to jest normalne ponieważ ten jpg to jest już plik obrobiony przez puszkę a RAW jest plikiem surowym który Ty możesz obrobić jak chcesz. Żeby mieć w miarę podobny efekt na obu plikach wyzeruj wszystkie ustawienia w aparacie typu nasycenie, kontrast, ostrość i wtedy porównaj oba pliki.
    D300 |N 50/1,4 | N 70-300VR | S 18-50/2,8 | T90/2,8 | SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cayo Zobacz posta
    To o czym piszesz to jest normalne ponieważ ten jpg to jest już plik obrobiony przez puszkę a RAW jest plikiem surowym który Ty możesz obrobić jak chcesz. Żeby mieć w miarę podobny efekt na obu plikach wyzeruj wszystkie ustawienia w aparacie typu nasycenie, kontrast, ostrość i wtedy porównaj oba pliki.
    Czyli racja: "Nie zawsze D700 kupują osoby na to przygotowane".
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów