Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: raw a jpg

Domyślnie raw a jpg

nie wiem czy to dobry dzial ale nie znalazlem odpowiedniejszego
    Pytanie jest nastepujace. Czy robiac w RAW, wywolujac pozniej w capture nx2, nie dokonujac zadnych korekt w ww programie, dostane dokladnie takie same zdjecie jak jpg z puszki?
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    nie wiem czy to dobry dzial ale nie znalazlem odpowiedniejszego
    Pytanie jest nastepujace. Czy robiac w RAW, wywolujac pozniej w capture nx2, nie dokonujac zadnych korekt w ww programie, dostane dokladnie takie same zdjecie jak jpg z puszki?
    Jak sobie zrobiłeś parkę NEF+JPG i potem wywołałeś tak jak piszesz nefa w capture to było to samo co na jpg z aparatu?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Kolego robiąc fotki w zapisie RAW-NEF możesz więcej z niej wyciągnąć w programie capture czy PS lub innym.Po obrobieniu takiego zdjęcia RAW i tak musisz go zapisać jako JPEG.pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Czy robiac w RAW, wywolujac pozniej w capture nx2, nie dokonujac zadnych korekt w ww programie, dostane dokladnie takie same zdjecie jak jpg z puszki?
    Tak. Wyjściowy materiał będzie wyglądał jak JPG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peters-on Zobacz posta
    Kolego robiąc fotki w zapisie RAW-NEF możesz więcej z niej wyciągnąć w programie capture czy PS lub innym.Po obrobieniu takiego zdjęcia RAW i tak musisz go zapisać jako JPEG.pozdrawiam.
    By precyzyjnym być to dodam, że w PS nefa nie obrobisz. Od tego jest CameraRaw. To że z Nefa-Rawa więcej wyciągniesz to nie ma o czym dyskutować, ale nie o to pytał kolega. Jeśli wywołasz Nefa tak jak to opisałeś to wynik będzie taki sam jak jpg prosto z puchy i tyle w temacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    By precyzyjnym być to dodam, że w PS nefa nie obrobisz. Od tego jest CameraRaw. To że z Nefa-Rawa więcej wyciągniesz to nie ma o czym dyskutować, ale nie o to pytał kolega. Jeśli wywołasz Nefa tak jak to opisałeś to wynik będzie taki sam jak jpg prosto z puchy i tyle w temacie
    O ile w wywoływaczu (ACR lub CNX) masz ustawioną opcję "jak na ujęciu".

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    W ACR nie ma znaczenia co ustawisz bo i tak nie czyta ustawień puszki (więc nie ma szans na otrzymanie takiego samego jpeg-a co z puszki). Tylko CNX potrafi przeczytać utawienia aparatu i wywołać nef-a z identycznymi ustawieniami co w aparacie, a tym samym uzyskać jpeg-a takiego samego jak aparat.
    ACR otwiera nef-y zawsze tak jakby nie było w aparacie ustawionych żadnych korekt (mam na myśli ostrość, kontrast, nasycenie itp.).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    z tego co się orientuję w ACR nie zależnie od tego czy pozostawisz opcję "jak na ujęciu" czy nie to jpg będzie się różnił od tego, który byłby wywołany CNX. CNX odczytuje ustawienia puszki, ACR niestety nie. W przypadku ACR pozostają profile. Ale zaznaczam, że mogę się mylić.

EDIT:
    Kolega Tommi był szybszy
    pzdr Domin

Domyślnie

tylko CNX czyta ustawienia w puszcze. każdy inny program do wywoływania rawów (nie mylic np. z photoshopem) nie odczyta tych ustawień. zatem raw otwarty w CNX będzie wyglądał inaczej niż w każdej innej wywoływarce. no chyba, że masz w camera raw np. wgrane profile zbieżne z ustawieniami w puszce.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Heh - pozwolę sobie zauważyć, że dawno nie widziałem na tym forum tylu odpowiedzi "nie na temat"...
    Kolega zadał dość konkretne pytanie - o to czy CNX domyślnie (z uwzględnieniem sposobu obróbki z aparatu) obrobi RAW z puszki tak, aby w efekcie plik był identyczny jak JPG.
    Rozumiem, że chodzi mu o to czy (ogólnie rozumiany - wiadomo, że będzie on różny choćby dla różnych ustawień Picture Control) algorytm obróbki danych RAW w sofcie zaszytym w puszce jest taki sam jak w CNX.
    Ja osobiście nie mam jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - bo przecież choćby "domyślne" JPGi-i różnią się, kiedy pochodzą z różnych puszek - czy oznacza to że będą się "identycznie różnić" również w CNX ?
    Ciekawe pytanie Pytanie "bonusowe", które mi się nasunęło: Czy NIK Software pisze soft również dla puszki ?
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów