Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: 50/1.8 dylemat

Domyślnie 50/1.8 dylemat

robie porzadki w szklarni i zaczalem sie zastanawiac czy powinienem sprzedac moje 50. uzywam ja raz na rok jak sobie przypomne, ale z drugiej strony kasa za nia wcale mnie nie wzbogaci, a 1.8 przy iso 1600 w d200 nadaje sie do fotografowania awarii pradu w kopalni. wiem ze pewnie polowa ludzi ma to szklo i podejrzewam ze pewnie 1/4 uzywa je bardzo sporadycznie.
    przezywam teraz maly kryzys "braku checi do zmieniania obiektywu co 60 sekund", czyli planuje kupic 18-200vr.
    moja s24-70/2.8, 100-300/4 i kit szukaja dobrego domu, wiec zostane ewentualnie z 50, t90sp, s10-20 i 18-200.
    co sadzicie?
    Andrzej

Domyślnie

Ja po kupnie 18-200VR swoja 50-siatke przypielem do analoga i juz tak sobie jest
    50-siatka z cyfra daje 75mm i to jest powod odstawki, do niczego taki zakres nie pasuje.

Domyślnie

pasuje :
    -do kościoła
    -na plener
    - na sali też sie nada
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Ja uzywam stosunkowo czesto, do fotografii ogolnej ukierunkowanej na portret, albo wszedzie tam, gdzie jest potencjalnie ciemno, a ja zabieram tylko aparat, bez lampy i innych zbednych *******. Teraz to sie moze nieco zmienic, bo dokupuje Sigme 30/1.4. Ale 50 pewnie i tak zostanie...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

ja też uważam, że z przydatnościa nie jest tak źle. choć wiadomo, że fotografowanie stałka, i jeszcze z taką (w cyfrze 75 mm) ogniskową jest bardziej wymagające. ale w przypadku tej 50-tki warto czasem sie pomęczyć z wymiana obiektywu, no i mamy rekompensatę w postaci baaardzo przyzwoitej jakości optycznej. Ja go kupiłem i używam m.in dla jakości obrazu. Też wtedy, kiedy chcę rzeczywiście pobawić się głębia ostrości, albo światełkiem zastanym, chętniie poświęcam chwilke na wymianę 18-70 na 50-tkę. ups, ciut sie rozpisałem. moim zdaniem nie warto pozbywać sie takiego szkiełka, chyba że ma sie kasę na stałki z półki wyżej
    pozdrawiam, MC
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

moj tez najrzadziej uzywany obiektyw (obok sigmy 150) , sprzedam go zapewne przy zakupie zooma 2,8 dla dx (np tokiny1650)

sprzedam glownie za bokhej
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

bokeh to faktycznie niezly powod zeby go spakowac w pudelko na amen, zobacze jak mi niewygodne szkla beda schodzily, na razie 50 zostaje na koniec. od kiedy mam d200 stwierdzam ze mam wieksza ochote na pare nikkorow niz duzo wiecej sigm itp.
    z drugiej strony troche szkoda by mi bylo wymieniac 10-20 na 12-24 za dwa razy wiecej kasy...
    oby do wiosny, wiecej zdjec mniej siedzenia przy kompie i szukania dziury w calym.
    Andrzej

Domyślnie

Nigdy nie sprzedawaj tego szkła. Pięknie rysuje w zakresie 4 do 8. Dużo kasy nie zarobisz a pożądny obiektyw będziesz posiadał. Żaden zmiennoogniskowy mu nie dorówna. Pozdrawiam

Domyślnie

Dla mnie najbardziej oczywiste zastosowanie - koncerty - w poprzednim systemie miałem odpowiednik takiego obiektywu, więc teraz mi tego brakuje... ale już niebawem...

Domyślnie

W sumie mało używam, ale czasem bardzo się przydaje np. tak jak wyżej kolega wspomniał - koncerty. NIedawno fociłem Myslovitz i nie wiem co bym zrobił bez tego szkła, gdyby nie te światełko za pewne bym poległ. Lubie też od czasu do czasu strzelić jakiś portret - po przymknięciu staje się ostre jak brzytwa. Generalnie mało uzywam, ale przydaje się.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów