Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Czarne tło...

Domyślnie Czarne tło...

Przepraszam za trywialne pytanie, ale jak uzyskać czarne tło kiedy modelka ma za plecami białą ścianę ? Wiem, że trzeba ją od tej ściany odsunąć... a co z oświetleniem, tak, żeby oświetlić osobę ? Do dyspozycji mam SB800. Nie mam niestety zdjecia, które obrazuje o co mi chodzi, wiec licze na to, że mnie zrozumiecie

dzieki wielkie z góry i pozdrawiam serdecznie !

Domyślnie

chyba tylko PSem

ogolnie musisz doprowadzic do takiej sytuacji by swiatlo na sciane padalo w minimalnej ilosci - a na modelke - wrecz przeciwnie... w ogromnej - roznica wg mnie powinna wynosic z 10 ev (bo skora ma juz jakies 3 ev + 7 rozpietosci tonalnej) wiec sporo - moze byc trudne do uzyskania - a wrecz niemozliwe...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

chcesz fotkę do obróbki?
    wydaje mi się że musisz równo podświetlić tło najlepiej jakieś kontrastowe - blue box - i zamienić a jak inaczej to sam z chęcią się dowiem

pozdrawiam i powodzenia

Domyślnie

może to nie najlepszy przykład, ale chodzi mi o coś TAKIEGO
    Nie wklejam zdjęcia, żeby nie wykorzystywać go bez zgody autora...

Domyślnie czarne tło

najlepiej chyba jednak zakupić (np na allegro) czarne tło. Oczywiście w PS można dorobić takie tełko (odrysowanie + paint bucket) i drobne korrkty pędzlem w soft light w opacity 25%), ale jest z tym duużo roboty, zwłaszcza jak modelka ma rozpuszczone kręcone włosy.
    D70 kit, 700-300G (by Hesja), 50 1,8D, SB-800

Domyślnie

nie ma szans
    czegos takiego na pewno nie uzyskasz
    jak pisalem wyzej zbyt duza roznica jasnosci... nie do opanowania...

skup sie moze wiec na high-key?
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Goclav, Varsovia
    Konrad
    D70 | Sigma 18-50/2.8 EX DC Macro | 55-200/4-5.6 VR | Soligor 100/3.5 | CF 1GB Kingston EP HS | DigiMate II plus | Manfrotto 055PRO+029

Domyślnie

czy ja wiem? jeśli modelka ma kręcone, rozpuszczone włosy to proponuje zabawe z warstwami i wycinanie poprzez warstwe. Daje to rewelacyjne efekty. Polecam
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

Można spróbować coś takiego:
    -Modelka daleko od tła.
    -Dwie kontry skierowane od tyłu na modelkę.
    Z przodu bardzo małe światło tylko tyle aby oświetlić twarz.
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Domyślnie

A ja Ci poradze odwrotnie. Mysle ze manipulacja swiatlem niewiele da, bo nie zrobisz z bialego tla czarnego, jesli nie odejdziesz z modelka dostatecznie daleko. Sprobuj oswietlic wszystko tak, aby uzyskac mozliwie duza roznice w jasnosci tla i wlosow. Jesli modelka ma ciemne wlosy, to tlo oswietl bardzo jasno. Dzieki temu po zamianie foty na lab bedziesz mial duze szanse na dokladna maske wlosow zrobiona na podstawie kanalu Lightnes. Malowanie maski "na piechote" w wiekszosci przypadkow graniczy z cudem (oczywiscie jesli wlosy nie sa gladko uczesane).
    Pozdrawiam Giuppo

Uprawnienia umieszczania postów