Close

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 121

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyto Zobacz posta
    Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji. Moim zadaniem było wyłonienie trzech najbardziej zagorzałych na polskim forum klubowym Nikona entuzjastów sprzętu naszej marki. Sorry, że selekcji dokonałem tak podstępnie, ale co bym w tej materii nie zrobił, to zawsze byłaby loteria. Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak. Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze). Nowe body ma 16,5 Mpix i nowatorską matrycę o wymiarach 24x36 mm, wyprodukowaną przez firmę, której nazwy zdradzić nie mogę, wg dotychczas niestosowanej technologii. Zakres czułości 100 - 6400 ISO. Prezes Michio Kariya najbardziej zadowolony jest z tego, że nareszcie Nikon mieć będzie cyfrową lustrzankę z pełonowymiarową matrycą. Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body.
    Pozdrawiam
    Życzę miłego i spełnionego wyjazdu.

Ps:
    Nic dodać, nic ująć ........
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

A jeśli to jednak prawda...

Domyślnie

Igorzak nie nakręcaj znowu

Domyślnie

no i tak to czasami (zbyt często) jest na forum. Szkoda.
    z rzeczowego technicznego wątku zkruka zrobiła się pogadanka o niczym. Taka luźna wymiana poglądów - do cafe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no i tak to czasami (zbyt często) jest na forum. Szkoda.
    z rzeczowego technicznego wątku zkruka zrobiła się pogadanka o niczym. Taka luźna wymiana poglądów - do cafe.
    bo my wszyscy mamy stopień koncentracji uwagi na poziomie małego dziecka - co 5 sekund inny wątek rozmowy:
    - zobacz jakie mam ładne buciki
    - tak kochanie śliczne
    - a wiesz, że Jasiu leciał samolotem
    - a jakim?
    - a takim w czerwone paski, a pani w przedszkolu powiedziała, że jak będę grzeczna to dostanę nagrodę
    - bardzo dobrze, należy zawsze być grzecznym
    - mamusiu, a pomalujemy mój pokój na zielono?
    - a dlaczego chcesz na zielono?
    - bo lubię pomarańcze - mamusiu przynieś mi soczek jabłuszkowy

?? zielony -> pomarańcze -> sok jabłkowy - ciekawy tok myślowy (jest to niedokłądny zapis rozmowy mojej znajomej z córką, ale pokazuje jak u nas na forum są toczone dyskusje na dowolny temat)

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

na forum dpreview sacza plotki o 16 mpx FF nikona , ze sony wypuszcza FF matryce i takie tam
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Ale pokręcony wątek - najbardziej podobał mi się dowcip o gratisach dla najwierniejszych Nikonowców :P
    Ale wracając do tematu FF (do szumów mi trochę za daleko :P). Matryce o tych rozmiarach póki co będą drogie i nie dlatego że krzem jest drogi, a dlatego, że bardzo trudno jest uzyskać jednorodny plaster krzemu o tych rozmiarach (trudność rośnie wykładniczo w zależności od powierzchi). Dopóki nie pojawią się lepsze technologie, przełomu nie będzie.

Domyślnie

Valoos - producenci uzyskują dużo większe jednorodne plastry krzemu, a w przypadku matryc nie jest potrzebna aż tak duża dokładność jak np. dla pamięci lub procesorów. Jeżeli w matrycy nie będzie działał jakiś % pikseli to się je zamapuje. Jeżeli mały procent układu typu pamięć/ procesor nie będzie działał - hmm mamy drogi breloczek do kluczy (sam mam taki od intela).

Problem raczej jest w tym, że z wafla o wielkości np. 12 cali uzyskasz n matryc i sprzedasz je za cenę np. 200 USD, albo 20*n procesorów i sprzedasz je za cenę 500 USD - rożnica spora dla producentów. Dlatego producentów matryc jest stosunkowo niedużo, jak już się zainwestuje duuuuuuuuuuuuuuużą kasę w fabrykę to chyba lepiej tłuc pamięci i procki niż matryce.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Czy leci z nami moderator? Uzytkownik Patio chyba sam siebie przeszedł....
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 02-02-2007 o 13:19

Domyślnie

Mylisz jednorodne plastry z naswietlarka
    bo na tym jednorodnym plastrze krzemu trzeba jeszcze sciezki naswietlic - i to jest wlasnie problem

poza tym - widziales ostatnio procesory? sa duzo mniejsze od matryc DX - jakies 3-4x
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów