Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Smile Nikon D90 + Helios 44M

Witam
    obsługuję Nikona D90, chciałabym dokupić szkiełko Heliosa 44M, na allegro znalazłam ofertę, w której napisane jest, że "zablokowany jest bolec przesłony" i że może go odblokować na prośbę kupującego. szkła tego chciałabym używać do mojego nikona, ale także do zenitów.
    -Czy bolec przesłony [przEsłony czy przYsłony??] pozostawić zablokowany? czy może go odblokować?
    -i jaki adapter najlepszy jest dla D90? znalazłam kilka na allegro, [niepotrzebna jest mi 'nieskończoność'] ale nie wiem, który jest najlepszy, możecie mi pomóc?

Czy któryś z nich jest odpowiedni? Czy poszukać głębiej?
    http://allegro.pl/adapter-nikon-m-42...6.html#gallery
    http://allegro.pl/adapter-bagnetowy-...647886956.html

i jeszcze jedno pytanko. Czym różni się obiektyw 44M od 44M-6?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaulinaVu Zobacz posta
    [przEsłony czy przYsłony??]
    Przysłony.

Domyślnie

Jak niepotrzebna nieskończonośc,to obojetnie który ,ale lepiej ten czarny. ) Bolec zostaw zablokowany ,tak ma byc .

Domyślnie

Ja mam taki sam srebrny spisuję się bardzo dobrze choć czasami <bardzo rzadko właściwie> mam problem z odkręceniem obiektywu.
    Nic nie odpryskuje i się nie wygina, kropka na tej przejściówce jest z boku <tak jak w nikkorach>.

Domyślnie

Dziś przyszedł do mnie 44M i od razu mam do Was pytania

ten bolec powinien być zablokowany czy nie ? bo u mnie wystaje

i druga sprawa czy u Was też są takie luzy na mocowaniu ? wina adaptera, czy ten typ tak już ma ?
    d90 + N18-105 + N50 1.8G + N75-300 + H44M-4 + SB800

Domyślnie

Zablokowany bolec nie wystaje tylko jest na równi z płaszczyzną obiektywu. Przy adapterze slim mogą wystąpić luzy.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Zależy który Helios 44M (są od 44M, 44M-2 - 44M-7).
    Jak ma przełącznik przesłony (A/M), to bolec będzie latał luźno. Jak nie ma przełącznika, to będzie wystawał i trzeba zablokować, bo inaczej nie przymkniesz przesłony.

Co do luzów adaptera - zależy od wykonania. Jedne mają luzy, drugie nie.

Domyślnie

Może trochę źle skonstruowałem pierwsze pytanie. Powinno ono brzmieć: czy powinien być zablokowany czy nie ?
    Luzy nie zniszczą i nie uszkodzą mocowania..?

Adapter mam srebrny z aledrogo za niecałe 30 zł, o taki:

Ostatnio edytowane przez niepodam ; 08-11-2012 o 21:15
    d90 + N18-105 + N50 1.8G + N75-300 + H44M-4 + SB800

Domyślnie

Wygląda na najzwyklejszy adapter - nie slim. Co do luzów - jak pisałem, są lepiej spasowane i gorzej...

Uprawnienia umieszczania postów