Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: ostrosc w d200

Domyślnie

Więc wniosek powinien być taki, że przy f/22 jeszcze da sie robić niezłe zdjęcia, a przy f/16 musi już być tylko bardzo dobrze.
    Jacek

Domyślnie

Jednakowoż praktyka temu przeczy. Już przy f/16 następuje zauważalny spadek jakości.

Domyślnie

Z tym zauważalnym spadkiem, to bym nie przesadzał. O wiele większy wpływ na jakość takich zdjęć ma rodzaj fotografowanego obiektu i jego położenie. Dałeś przykład avataru gliska, a to jest właśnie bardzo dobry przykład dla udowodnienia, że w tym konkretnym przypadku f/16 będzie lepsze niż f/8. Wystarczy tylko trochę popracować nad równoległością linii wyświetlacza LCD w stosunku do linii sensorów na matrycy aparatu. Jeśli zrobisz to dla f/16, a dla f/8 pstrykniesz przypadkowo, to otrzymany wynik zapewne Cię nieco zdziwi.
    Jacek

taisha
    Gość

Domyślnie

hmm... to ja tylko wtrace ze robie nefy, oczywiscie bez zadnej kompresji... rozdzielczosc max.

Domyślnie

no tak, chwile mnie nie bylo i zaraz ktos tu cwiczy na mojej prostej gębie jakies twierdzenia
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Dawno się nie wypowiadałem ale po przeczytaniu tego wątku zaczaiłem jedno. Piszecie żeby przyknąć dziurkę ale nie za bardzo a nie bierzecie pod uwagę że to szkło macro ! Przy foceniu 1:1 f8 to pomyłka. Tutaj trzeba szkło przymknać maksymalnie żeby GO była do zaakceptowania. Fociłem sporo 90Di i tam ostrość była idealna. Obawiam się więc że nie koniecznie jest to wina szkła bo nie wierzę że Nikon wypuścił bubla a poprostu wina D200 które dostaje za mało światła.
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jednakowoż praktyka temu przeczy. Już przy f/16 następuje zauważalny spadek jakości.
    Wpadł kiedyś w moje ręce folder Nikona ( D2X ?)
    Dużo zdjęć wykonanych przeróżnymi obiektywami. Zdjęcia robił zawodowiec, więc wszystkie parametry ustawiane manualnie
    Zdziwiło mnie jedno. Żadne zdjęcie nie było zrobione dla "niby optymalnie najlepszej" przesłony danego obiektywu, zawsze domknięcie było wieksze. Przysłony poniżej 11 nie było. Większość 16-18, a zdarzały się 22. Zdjęcia oczywiście kapitalne. Format broszury ~ A4.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Wpadł kiedyś w moje ręce folder Nikona ( D2X ?)
    Dużo zdjęć wykonanych przeróżnymi obiektywami. Zdjęcia robił zawodowiec, więc wszystkie parametry ustawiane manualnie
    Zdziwiło mnie jedno. Żadne zdjęcie nie było zrobione dla "niby optymalnie najlepszej" przesłony danego obiektywu, zawsze domknięcie było wieksze. Przysłony poniżej 11 nie było. Większość 16-18, a zdarzały się 22. Zdjęcia oczywiście kapitalne. Format broszury ~ A4.
    Pewnie potrzebował zmniejszyć odległość hiperfokalną. Landszafciarze robią tak nagminnie, żeby im trawsko i habazie z przodu ostro wyszło...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów