Więc wniosek powinien być taki, że przy f/22 jeszcze da sie robić niezłe zdjęcia, a przy f/16 musi już być tylko bardzo dobrze.
Szukaj
Więc wniosek powinien być taki, że przy f/22 jeszcze da sie robić niezłe zdjęcia, a przy f/16 musi już być tylko bardzo dobrze.
Jacek
Jednakowoż praktyka temu przeczy. Już przy f/16 następuje zauważalny spadek jakości.
Z tym zauważalnym spadkiem, to bym nie przesadzał. O wiele większy wpływ na jakość takich zdjęć ma rodzaj fotografowanego obiektu i jego położenie. Dałeś przykład avataru gliska, a to jest właśnie bardzo dobry przykład dla udowodnienia, że w tym konkretnym przypadku f/16 będzie lepsze niż f/8. Wystarczy tylko trochę popracować nad równoległością linii wyświetlacza LCD w stosunku do linii sensorów na matrycy aparatu. Jeśli zrobisz to dla f/16, a dla f/8 pstrykniesz przypadkowo, to otrzymany wynik zapewne Cię nieco zdziwi.
Jacek
hmm... to ja tylko wtrace ze robie nefy, oczywiscie bez zadnej kompresji... rozdzielczosc max.![]()
no tak, chwile mnie nie bylo i zaraz ktos tu cwiczy na mojej prostej gębie jakies twierdzenia![]()
Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie
Dawno się nie wypowiadałem ale po przeczytaniu tego wątku zaczaiłem jedno. Piszecie żeby przyknąć dziurkę ale nie za bardzo a nie bierzecie pod uwagę że to szkło macro ! Przy foceniu 1:1 f8 to pomyłka. Tutaj trzeba szkło przymknać maksymalnie żeby GO była do zaakceptowania. Fociłem sporo 90Di i tam ostrość była idealna. Obawiam się więc że nie koniecznie jest to wina szkła bo nie wierzę że Nikon wypuścił bubla a poprostu wina D200 które dostaje za mało światła.
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Wpadł kiedyś w moje ręce folder Nikona ( D2X ?)
Dużo zdjęć wykonanych przeróżnymi obiektywami. Zdjęcia robił zawodowiec, więc wszystkie parametry ustawiane manualnie![]()
Zdziwiło mnie jedno. Żadne zdjęcie nie było zrobione dla "niby optymalnie najlepszej" przesłony danego obiektywu, zawsze domknięcie było wieksze. Przysłony poniżej 11 nie było. Większość 16-18, a zdarzały się 22. Zdjęcia oczywiście kapitalne. Format broszury ~ A4.
Wini
Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej
Skontaktuj się z nami