Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: ostrosc w d200

Domyślnie

Niedzwiedz, tak.
    Budowanie szkiel o wiekszej rodzielczosci nie ma sensu, bo w cyfrze nie jestes w stanie nic wiecej zarestreowac.
    Mowimy o przypadku idealnym. Stad rozne tanie konstrukcje szkiel, ktore w cyfrze swietnie sie sprawdzaja, chocby 18-70 DX, czy 18-200 DX. Szkla te np. z Velvia to bylaby porazka.

Domyślnie

No taaak, miałem wewnętrzne przeczucie że prostego problemu urodzi się elaborat o OLPF i częstotliwości Nyquista...

Domyślnie

tak myslalem i stad potwierdzenie ze 18-135 bdb wychodzi przy wspolpracy z d200
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Czornyj, bo problem jest pozornie prosty. Za dlugo sie zajmowalem probkowaniem sygnalow, takie zboczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Hmmm cos mi nie zgadza, bo zapomniales o twierdzeniu Kotielnikowa-Shannona.

Bo do rejestracji 82pix/mm potrzeba 164 pixeli.
    Nie zapomniałem, tylko obliczyłem największą możliwą rozdzielczość w idealnym przypadku fotografowania 82 idealnie pionowych linii, idealnie pokrywających się z sensorami matrycy (przywołane twierdzenie w tym szczególnym przypadku nie ma zastosowania). To jest maksymalna możliwa do osiągnięcia rozdzielczość, czyli fizyczne ograniczenie matrycy. Rzeczywista rozdzielczość jest mniejsza i moim zdaniem po uwzględnieniu wszystkich elementów takich jak: interpolacja Bayera, filtr AA, częstotliwość Nyquista (on tez jest uznawany za współautora tego twierdzenia) oraz linii połozonych pod dowolnym kątem, dla D80/D200 bedzie to poniżej 29 lpmm, a dla D40/D50/D70 poniżej 22 lpmm.
    Jacek

Domyślnie

Jednym slowem, z rozdzielczoscia w cyfrowkach jestesmy nadal w lesie.

A co do samego twierdzenia to pelna lista jego autorow:
    Whittaker-Nyquist-Kotelnikov-Shannon.
    Czesto w skrocie nazywane "twierdzeniem Shannona", "twierdzeniem Nyquista" czy tez "twierdzeniem o probkowaniu"

Domyślnie

No niestety. Nie da się tego ukryć.
    Jacek

Domyślnie

...a jak już nie będziemy w lesie, obiektyw tego nie przeniesie.

Domyślnie

A idąc dalej tym tropem. Jeśli przyjąć, że rzeczywista rozdzielczość jest na poziomie 29 lpmm, a teoretyczna rozdzielczość wyrażona w sensorach to 164 sensory/mm (164 interpolowane piksele na milimetr), to łatwo można zauważyć, że ocena ostrości na podstawie 100% corpa jest lekkim nadużyciem. Ostrość powinno się odpowiedzialnie oceniać na cropie rzędu 25%, a nie 100%.
    Jacek

Domyślnie

Choc patrzac z drugiej strony to szklo powinno miec rozdzielczosc przynajmniej 2x wieksza od rozdzielczosci matrycy (zdolnosci rejestracyjnych).

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów