ile mniej więcej może się robić taki rajd z 4 dysków SATA 2T 7200? Dyski oczywiście takie same
mieli w programie Intel Rapid jakieś 6h i zrobił 77% - czy to normalne? Do tej pory stawiałem RAID 1 i w zasadzie robił się od razu.
Szukaj
ile mniej więcej może się robić taki rajd z 4 dysków SATA 2T 7200? Dyski oczywiście takie same
mieli w programie Intel Rapid jakieś 6h i zrobił 77% - czy to normalne? Do tej pory stawiałem RAID 1 i w zasadzie robił się od razu.
Tak to normalne. Przy czym ZDECYDOWANIE nie polecam robienia RAID5 na kontrolerze Intela wbudowanym w płytę. Będzie się Panu rozsypywał raz na miesiąc z byle powodu albo i bez powodu, a odtwarzanie macierzy, które spowalnia operacje dyskowe 1000x, będzie trwało 2-3 dni. A jak w czasie odtwarzania wywali się drugi dysk to z danych zostaną wióry. I nie chodzi o fizyczną awarię dysku a o jakieś widzimisię po którym kontroler odłączy dysk. Co ciekawe, te same kontrolery nie robią żadnego problemu z RAID0 i 1.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-06-2011 o 21:16
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
dzięki, bo myślałem że coś nie tak;
w Nasie zrobił to samo i na tych samych dyskach w 5h.
raid 5 ma sens tylko z bardzo mocnym kontrolerem sprzętowym. inaczej to raczej sztuka dla sztuki. jak wspomniał tom01 w razie kraksy na słabym sprzęcie i przy dużej macierzy będzie dramat.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
no to może inaczej, żeby nie robić kopi zapasowych a uzyskać to w RAIDzie, ale przestrzeń do użytku ma być 5TB i więcej.
5,589TB daje mi RAID 5 z 4 dysków 2TB; 3,5TB daje mi RAID 10 z tych samych 4 dysków - to mało.
Szkoda, że nie można zrobić 2 x RAID 1- a może?
ale to zależy czego potrzebujesz. jeśli powierzchni zrób JBOD. jeśli bezpieczeństwa - cóż wybierz jakaś macierz. masz to nieźle opisane tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID. zawsze możesz kupić dobry kontroler. z tego co pamiętam na moje pytanie kumpel co takie rzeczy robi mówił, ze za 400 pln się dobrego nie kupi :/. myślę więc, że trzeba wejść na pułap 2 kpln żeby to miało ręce i nogi.
Nie chodzi o moc sprzętu, bo to najmniejszy problem, a o fikuśne właściwości kontrolerów na płycie i wybrzydzanie co do dysków. Można sobie bez problemu stawiać softwarowego i wystarczająco wydajnego dowolnego RAID-a, ale pod Linuxem nie pod Windows.
Do dużych pojemności są stworzone układy RAID z voluminami LVM. Dzięki temu można dyski wyjmować i dokładać, manipulując w ten sposób przestrzenią roboczą w zasadzie nieszkodliwie dla danych przy odpowiednim systemie plików. Ale żeby to miało ręce i nogi, trzeba postawić osobny komp, może być słaby, byle z odpowiednią ilością złącz SATA i wnęk na dyski. Postawić na tym Linuxa np Debiana, odpalić Sambę, jakąś nakładkę do administracji przez www, np Webmin. Wszystko oczywiście w sieci gigabitowej i magazyn jak się patrzy za ułamek ceny dobrego NAS'a a o znacznie większej wydajności i możliwościach.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-06-2011 o 23:29
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Wszystko zależy co i do czego. Jeśli to ma być systemowy podsystem dyskowy wówczas kontroler dedykowany jest niezastąpiony. I to też głównie ze względu na integralność danych. Wydajność ma znaczenie drugorzędne. Ponadto mam odczucie, że tym przypadku chodzi o magazyn danych. A dużych macierzy w pececie i tak nie ma, prawda? Max kilka dysków i to raczej <5. Testowałem ostatnio pod kątem szybkości macierz RAID5 na 3 dyskach 15K UltraSCSI pod kontrolą dellowego PERC'a i software'owy 4 dyskowy na konsumenckich SATA pod linuchem. Jakoś mnie w tej konkurencji sprzętowy prędkością nie powalił. Przy czym niezawodność jednego i drugiego układu to zupełnie inna liga.
ale ta softowa się chyba w czasie pracy nie odbudowywała![]()
Skontaktuj się z nami