Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie ... angielszczyzna ;)

Tytuły z ostatniej strony działu "Ludzie - moda/glamour":

Fancy Pearl, ressurection, Women's world, One of these mornings..., Fair Lady, Biutiful, rock'n'paris, Arax still alive.

Naprawdę trzeba posiłkować się obcym językiem? Znaczy się nasz rodzimy nie jest w stanie oddać tego co autor miał na myśli, czy też fota kiepska to podbudujemy ją mądrze brzmiącym tytułem?
    Gdzie się nie rozejrzeć to angielszczyzna: na ulicy, w reklamie, w "X Factor" /widać polskich piosenek to już nie ma/ w radio i TV.
    A już pan prezes Dyzma powiedział, że jak jesteśmy w Polsce - to mówmy po polsku. Angielski zostawmy dla zagranicy.
    I gość chyba miał rację!
    Ot, to takie moje drobne przemyślenie. Szanujmy samych siebie, to inni też będą nas szanować.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    T
    Gdzie się nie rozejrzeć to angielszczyzna: na ulicy, w reklamie, w "X Factor" /widać polskich piosenek to już nie ma/ w radio i TV.
    tu akurat mogą wchodzić w grę jakieś umowy licencyjne.
    A tak w ogóle, to chyba mamy jakiś narodowy kompleks. Jeszcze w zamierzchłych czasach arystokracja mówiła po francusku

Domyślnie

Jeśli środowisko 'komputerowe' (sprzętowe, nie informatycy) mogło się nauczyć używania wyłącznie polskich nazw, to znaczy, że się da (choć przyznam, że byłem w niemałym szoku po przeczytaniu artykułu o sprzęcie komputerowym, w którym ani raz nie padło angielskie słowo). Ale dla wielu bardziej 'cool' lub 'profesional' jest wtrącać takie bzdety. Każdy chce być jak Dżoana Krupa

Domyślnie

Naprawdę, aż tak bardzo Was to boli?
    Kolejny wątek o anglojęzycznych tytułach zdjęć. Zawodowo, zajmuję się tłumaczeniami technicznym, głównie z języka angielskiego na polski. Czasem mam naprawdę duży zgryz, bo jednowyrazowe, eleganckie zwroty angielskie trzeba tłumaczyć za pomocą niemal całych zdań. Polski język nie jest ekonomiczny, a tworzone na siłę polskie odpowiedniki angielskich słów, od lat zadomowionych w języku polskim, są śmieszne i w dużej części żałosne.
    Nasze forum pod tym względem dbałości o język to też, moim zdaniem, jakieś kuriozum. Krzysiek od lat poprawia błędy ludków, choć sadząc po ilości tych poprawek, sytuacji to nie zmienia. Mimo wszechobecnych słowników w przeglądarkach internetowych, ludzie nie piszą właściwie. Pewnie wychodzą z założenia, że ekonet i tak poprawi.

Pora pogodzić się z tym, że obecnie język angielski jest wszechobecny i będą pojawiać się zwroty z tego języka coraz częściej. Polacy mają we wtrącaniu obcych słów wielowiekową tradycję, że tylko przykład makaronizmów przytoczę.
    Nie jest to jakiś kompleks, a normalna kolej rzeczy. Internet, EU, Schengen, tanie loty, wszystko to sprawia, że jesteśmy częścią mieszanki kulturowej. W Irlandii po masowej emigracji z naszej ojczyzny zaczęły się pojawiać w urzędach formularze po polsku. Dlaczego w całej Skandynawii, można się dogadać bez problemu po angielsku i nikt nie robi wielkiego larum, tylko przykładnie, od najmłodszych lat uczą dzieciaki w szkole angielskiego.

Trochę przydługi wywód, ale chciałem tylko pokazać, że problem jeśli gdzieś istnieje, to raczej w głowach ludzi, którzy nie mogą się z takim stanem rzeczy pogodzić.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 08-06-2011 o 20:28
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    [...] że problem jeśli gdzieś istnieje, to raczej w głowach ludzi, którzy nie mogą się z takim stanem rzeczy pogodzić.
    Może nie do końca tak jest. Wolę mówić "CD" niz "laserofon", ale dotyczy to głównie kwestii technicznych i informatycznych. Czasem dane słowo lepiej brzmi "marketnigowo"; ja i tak po raz wtóry przeczytam sobie z przyjemnością "Pana Tadeusza".

Domyślnie

Naprawdę, aż tak bardzo Was to boli?
    ...
    Trochę przydługi wywód, ale chciałem tylko pokazać, że problem jeśli gdzieś istnieje, to raczej w głowach ludzi, którzy nie mogą się z takim stanem rzeczy pogodzić.
    ale tu nie chodzi o używanie języka angielskiego, nawet na co dzień. Sam jestem zadowolony, że mogę dogadać się zarówno z Niemcem jak i z Włochem, właśnie po angielsku. Również bez sensu jest tłumaczenie nazw podzespołów np. komputerowych (słynne międzymordzie). Chodzi o stosowanie języka obcego tam, gdzie równie dobrze, a czasem nawet lepiej, będzie brzmiał język polski.
    Ale przecież zdjęcie "sunset" jest bardziej artystyczne niż "zachód słońca".

Domyślnie

(...) Dlaczego w całej Skandynawii, można się dogadać bez problemu po angielsku i nikt nie robi wielkiego larum, tylko przykładnie, od najmłodszych lat uczą dzieciaki w szkole angielskiego. (...).

amirezowi raczej nie chodzi o umiejętności dogadania się, tylko o ten angielski bełkot w prasie/mediach (te dla kobiet chyba w tym przodują)
    Ostatnio edytowane przez burz ; 08-06-2011 o 23:54 Powód: literówka
    N

Domyślnie Re: ... angielszczyzna ;)

Było juz kilka razy o tym przy różnych okazjach... nic madrzejszego nie mam do powiedzenia w tej sprawie.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-06-2011 o 19:56 Powód: nie tapamy.
    D800

Domyślnie

kisio - i ci sprzętowcy nie używają słowa "interfejs"? A myszą to "klikają" czy nie? Chętnie bym się też dowiedział jak nazywają router.
    A wtrąciłem się, bo mam bardzo złe doświadczenia ze współpracy z ludźmi z krajów, które "się szanują", konkretnie myślę o Francuzach i Czechach. Niby dobrze mówią po angielsku, a jak mówią o informatyce, to zrozumieć ich nie sposób.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur_A Zobacz posta
    kisio - i ci sprzętowcy nie używają słowa "interfejs"? A myszą to "klikają" czy nie? Chętnie bym się też dowiedział jak nazywają router.
    A wtrąciłem się, bo mam bardzo złe doświadczenia ze współpracy z ludźmi z krajów, które "się szanują", konkretnie myślę o Francuzach i Czechach. Niby dobrze mówią po angielsku, a jak mówią o informatyce, to zrozumieć ich nie sposób.
    Ale "interfejs" i "klikanie" to nie są słowa obce, tylko polskie obcego pochodzenia. A to jednak pewna różnica.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów