Z podpisów już się tłumaczyłem, więcej nie będę![]()
Szukaj
Z podpisów już się tłumaczyłem, więcej nie będę![]()
FX/DX/CX/www
Ja tam zastrzezen nie mam. Spoko wyszlo. Moze w takich zdjeciach ta podloga niezbyt na miejscu, ale z drugiej strony nawet mi sie tu dobrze komponuje, nadajac fotce taki bardziej "naoczno-krajobrazowy" charakter, kosztem "gwiezdnego". Czy to dobrze czy zle, nie wiem?. Mi pasuje tak jak teraz, z podloga
.
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
gryson dzięki za wytłumaczenie. rozumiem że nie chciałeś próbować z jednym naświetleniem powiedzmy półgodzinnym (bałeś się o przepalenia)?
A i skoro mówisz o oświetlenie wiatraka przez auta - nie próbowałeś złożyć zdjęcia bez tych oświetlonych kadrów? Strasznie mnie zaciekawiło czy by wyszło z wiatraka![]()
S3Pro | 10-20 | 18-70 | 50 1.8 | 135 3.5 | SB80DX |
www.tomekjablczyk.info
Dobrze to ująłeś, dokładnie o to mi chodziło, żeby to nie były oderwane od wszystkiego gwiazdy, tylko pokazanie ich ruchu na tle jakiegoś "tła" lub jak kto woli "podłogi"
Nie chciałem mieć jednego dwugodzinnego ujęcia, bo po co? Skoro taki sam efekt da zrobienie 200 klatek. Dodatkowo jak sam zauważyłeś masz mniejszą szansę na przepalenia, i większą kontrolę nad efektem finalnym w obróbce. Przepalenia i tak powstaną w miejscu gdzie światła będzie za dużo (program do obróbki "sumuje" ekspozycje.
Nieoświetlonego wiatraka nie robiłem, bo jak zobaczyłem jak wyszedł oświetlony to już nie chciałem innegoMożna go łatwo podmienić w PS, może kiedyś z ciekawości to zrobię. Zwykłe "wyłączenie" klatek z oświetlonym wiatrakiem w tym programie do obróbki skutkować będzie przerwą w kręgach gwiazd, bo będzie brakować kilku klatek, stracą na tym gwiazdy.
FX/DX/CX/www
Nieźle to wyszło![]()
Czy macie jakiś opis tego typu fotografii? Pomysł jest świetny, chciałbym poznać praktyki innych i spróbować coś samodzielnie.
TomGl
Robi wrażenie
D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej
Skontaktuj się z nami