Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Kult

Domyślnie Kult

Witam
    Nigdy nie robiłem zdjęć na koncertach, ale tym razem zabrałem aparat i z punktu widzenia widza, bo dojść nie pozwolono do sceny, tylko do barierek. Ograniczony tylko do 50mm f1,8 zrobiłem to co poniżej.
    Proszę o konstruktywną krytykę.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Fajnie wyszło, tylko szkoda że na większości nie widać kto gra.

Domyślnie

Chcesz krytyki to masz ;P

1. Numeruj zdjęcia.
    2. Jeśli kadrujesz zdjęcia to rób to w proporcjach, bo później każde Twoje zdjęcie ma inne wymiary.
    3. Zdjęcia mają nie prawidłową ekspozycję, 2 i 3 od biedy ujdą, a reszta jest zdecydowanie za ciemna. Na przyszłość w takich warunkach proponuję używać dłuższych czasów (50mm spokojnie 1/50, a nie jak u Ciebie 1/200-1/500) iso też nie ma co się bać (d7000 spokojnie powyżej 1000). Wiem, że często na koncertach są takie warunki, że wokalista jest ciemny, a za nim silne światło - wtedy nie ma rady, trzeba czekać na sprzyjające oświetlenie (takie na jakie trafiłeś na zdjęciu nr 2 i 3) i wtedy szybko robić póki takie jest.
    4. Jeśli już robisz pion to musisz wykadrować aby nie było tyle zbędnej podłogi na dole zdjęcia.
    5. Zwracaj uwagę na interakcje wokalisty z publiką.
    6. Ćwicz

Domyślnie

Hej
    Dzięki za podpowiedzi na przyszłość.
    Jeśli chodzi o te niewidoczne twarze to powiem szczerze, że ten klimat mi się spodobał i czasami wręcz podkręcałem suwakami w PS aby i tak wyszło. Aby wydobyć światło.
    Ale co do czasów otwarcia migawki to bałem się używać 1/50s, wydawało mi się że mogą być poruszone. W dodatku sporo miałem nie trafionych z ostrością.
    Czas na inny koncert. A może jedno pytanie jakiego trybu AF najlepiej użyć A, S, C, manual ?. Ja się w większości uparłem się na S jednopunktowym.
    Dzięki pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów