Close

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 203

Wątek: Warzenie piwa

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie Warzenie piwa

Mam dość sztucznie saturowanej, sporządzanej na bazie koncentratów, alkoholizowanej breji sprzedawanej powszechnie cieczy pod szumnie brzmiacą nazwą "Piwo".
    Postanowiłem warzyć prawdziwe piwo w domowym zaciszu, jednak nie wiem co i jak i z czym
    Zapewne wśród forumowiczów znajdą się amatorzy tego napoju, którzy mają już w tej kwestii doświadczenie, więc proszę o rady - co kupic od czego zacząć ?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-06-2011 o 23:22 Powód: nie znęcamy się ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Mam dość sztucznie saturowanej, sporządzanej na bazie koncentratów, alkoholizowanej breji sprzedawanej powszechnie cieczy pod szumnie brzmiacą nazwą "Piwo".
    Postanowiłem ważyć prawdziwe piwo w domowym zaciszu, jednak nie wiem co i jak i z czym
    Zapewne wśród forumowiczów znajdą się amatorzy tego napoju, którzy mają już w tej kwestii doświadczenie, więc proszę o rady - co kupic od czego zacząć ?
    Prawdziwe, a i to mniej prawdziwe piwo można ważyć na wadze kuchennej, ale to tylko chyba kilku kilogramów będzie:/

No ale Ty chyba jednak chcesz zacząć warzyć sobie piwko
    Niestety w tym już nie pomogę.

Domyślnie

Kup Browar Żywiec i uporządkuj proces
    D800

Domyślnie

Kolega darko chyba warzy samemu.
    Pursue happiness with diligence

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Będąc w Szczecinie miałem przyjemność zakosztować kilku gatunków piwa z małych lokalnych browarów (mniam).
    Niestety takiego u mnie już nie ma
    Malkontentów zapraszam na degustację browarka, jak tylko wyprodukuję pierwsza partię

EDIT

No to niezłego babola w tytule popełniłem Może to ktoś poprawić
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-06-2011 o 19:53

Domyślnie

Skoro produkcja domowego wina przynosi smakowite rezultaty, to pewnie i takie piwo może być interesujące. Może warto poczytać np. na http://www.piwo.org/
    Jakoś tak się porobiło, że nawet zrobione samemu zsiadłe mleko jest o wiele smaczniejsze niż jego sklepowe odpowiedniki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Będąc w Szczecinie miałem przyjemność zakosztować kilku gatunków piwa z małych lokalnych browarów (mniam).
    Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat?

Co to za browary były?
    Chętnie skosztuję, bo ze szczecińskiego piwa znam tylko Bosmana.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

W Szczecinie byłem przez miesiąc dwa lata temu, więc nazwy browarów już sobie nie przypomnę. Ale były tam w sklepach ogólnie dostępne takie małe butelki ("bączki"), często w pakietach po 6 sztuk, z różnych jak się domyślam lokalnych browarów. Piwa nie pasteryzowane (nie tylko z nazwy), charakteryzujące się krótkim okresem przydatności do spożycia.

Domyślnie

W małych butelkach z niepasteryzowanych to mi tylko Noteckie, z browaru Czarnków, przychodzi do głowy przychodzi. Może to to?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek R Zobacz posta
    W małych butelkach z niepasteryzowanych to mi tylko Noteckie, z browaru Czarnków, przychodzi do głowy przychodzi. Może to to?
    O!o! Czarnków sobie przypominam, ale było tego kilka gatunków...

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów