Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Manualne puszki, a motory

Witam!

Jak to w końcu jest z manualnymi puszkami i motorami?
    Naczytałem się, że nie powinno się od puszek długo używanych z motorem odczepiać tego ostatniego i wrócić do naciągu ręcznego, bo pojawi się problem z nakładaniem klatek. Jednak zetknął się ktoś z takim problemem?
    Kupiłem ostatnio F3 w stanie takim sobie, z motorem też pewnie był używany, bo pogubione ma wszystkie możliwe zaślepki, ale żadnego nakładania klatek nie zaobserwowałem, a już 5 rolek przez niego przepuściłem.

Zatem jak to jest naprawdę? Kusi mnie co by podpiąć w końcu MD-12 do FM2n ale jak mam zrobić bubu, to wolę kupić drugą puszkę i do niej podłączyć motor.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W Minolcie niczego takiego nie stwierdziłem. Słyszałem, że po jakimś czasie może uszkodzić szmacianą migawkę. Tego również nie stwierdziłem. Może po prostu używaj aż coś zepsujesz?

Domyślnie

Hej zdyboo. Używałem przez kilka lat F3 na przemian z motorkiem oraz bez i nie zaobserwowałem przytoczonych przez Ciebie problemów. Wydaje mi się, że to jakieś mity powtarzane na necie od kilku lat. Może faktycznie komuś coś podobnego się stało co nie znaczy, że wszyscy muszą tego samego doświadczyć.
    Rób zdjęcia a jak zaczną klatki się nakładać to na pewno tego nie przeoczysz .

Domyślnie

Tomku, ostatnio przepuściłem rolkę przez Olympusa OM-1, który podobno orał całe życie z motorem (a wygląda jakby bardzo dużo przeżył - brak zaślepek, poobijany, brak farby w wielu miejscach) i odstępy między klatkami są idealne. Skoro Olympus potrafił zrobić porządne puszki, to wierzę, że Nikonowi też się to udało. Podpinaj motor, jeśli czujesz potrzebę.

EDIT: przypomniało mi się coś - podobno Nikony z tytanową migawką o strukturze plastra miodu nie lubią się z szybkimi motorami ze względu na możliwość uszkodzenia migawki, nie odstępy między klatkami. Ale to tylko zasłyszana opinia.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie

Witam.
    To co prawda nie był mój problem, ale koledze, parę lat temu, właśnie coś podobnego się zrobiło. Miał motor w zasadzie na stałe w FM2, jak zdjął to narzekał że mu nawalił naciąg, że coś mu się ślizgać zaczęło czy ześlizgiwać??? Jeżeli ktoś mi podeśle na priva opis i schemat budowy może sobie przypomnę co dokładnie mówił.

Domyślnie

Dzięki wszystkim. Mam aluminiową migawkę zatem jeden problem mniej. Jak skończę kliszę co ją teraz mam podłączam motor i zobaczymy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Ja odłączyłem motor od FE. Nic mi się*nie nakłada.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Tylko po co do FM2 przypina motor?
    Cała uroda tego body polega na manualności i braku zbędnych dźwięków!
    Chyba, że chcesz robi zdjęcia interwałowe - o ile pamiętam, do tego używałem motoru z FM2.
    Sprawdziliśmy też kiedyś z kumplem, który miał F90, że byłem w stanie szybciej strzelic serię kilku zdjęc ręcznie z FM2, niż on w automacie
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Tylko po co do FM2 przypina motor?
    Dla wygody trzymania z cięższym szkłem. Oraz tego, że nie muszę odrywać aparatu od oka, żeby przewinąć klatkę. Poza tym mam też MR-3, który z motoru robi pełnoprawnego gripa.
    Motoru nie zamierzam używać na co dzień, ale na przykład do sesji portretowej ze 105/2 DC już jest lepiej jednak mieć MD-12. Jest to zresztą jedyna moja puszka, z którą ten słoik nie ma FF.
    A skoro kupiłem FM2 w komplecie z MD-12, to tego ostatniego też chciałbym poużywać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Ja bym nie mógł się obejść bez dźwięku pracy MD1 w Minolcie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów