Szukaj
Hm, a już myślałem, że otworzycie tu korespondencyjny kurs nauki gry na fortepianie.
A a propos zginania każdego z paluszków osobno, to chyba każdy muzyk to potrafi - wszak muzykowanie to między innemi również zdolności manualne... Opowiadałem to kiedyś puzoniście, ale nie uwierzył (domyślcie się dlaczego).![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Trębacze wciskają ten palec, on spoczywa na tłoku. Dziwne pytania zadajesz.
D800
Dla nieświadomych: są też trąbki z czterema klawiszami. I wtedy rzecz jasna należy opanować trudną sztukę nie tylko ruszania każdym palcem z osobna, ale także używania różnych ich kombinacji...
Poza tym melduję, że mój palec serdeczny jest najwyraźniej jakiś inaczej ułomny niż inne palce serdeczne na świecie, bo zginam go niezależnie i oddzielnie od pozostałych zupełnie bez wysiłku, jak zresztą każdy inny palec u dłoni. Z bólem też muszę przyznać, że z taką niezależnością w zginaniu palców u nóg mam niejakie problemy.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Chodzi o odginanie na zewnątrz, podnoszenie, a nie zginanie do wewnątrz dłoni. On u każdego sie troche podnosi, ale w dużo mniejszym zakresie niż inne, dlatego pracuje na ogól z piatym lub trzecim i drugim.
D800
A nie, to faktycznie, tutaj jestem jakiś wyjątkowo ułomny. Wszystkie palce mi się prostują, ale żaden (nie tylko serdeczny) nie odgina mi się na zewnątrz. Dochodzą do pozycji wyprostowanej i dalej ani drgną - nic się nie odginają dalej...
Na przykład potrafię złapać orzecha jak mam go od strony wnętrza dłoni (palce mi się jeszcze zginają w tamtą stronę), ale jakbym tak miał go złapać od drugiej strony dłoni - no to dramat! Palce dochodzą do wyprostu i dalej nic, dosłownie nic się nie wygną! W ogóle nie tylko środkowy, inne też, niestety...
Jakby mi przyszło żyć z łapania orzechów zewnętrzną stroną dłoni - to faktycznie, ułomność daje się mocno we znaki.
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami