Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    Mały palec też zegniesz, tak żeby serdeczny za nim nie pogonił?
    Przyjdź, pokażę Ci.
    Bez problemu, ten akurat najłatwiej.

Na gitarze się dobrze gra, ale się karty ślizgają.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Hm, a już myślałem, że otworzycie tu korespondencyjny kurs nauki gry na fortepianie.

A a propos zginania każdego z paluszków osobno, to chyba każdy muzyk to potrafi - wszak muzykowanie to między innemi również zdolności manualne... Opowiadałem to kiedyś puzoniście, ale nie uwierzył (domyślcie się dlaczego).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Przyjdź, pokażę Ci.
    Bez problemu, ten akurat najłatwiej.

Na gitarze się dobrze gra, ale się karty ślizgają.
    Nie, no. Wyćwiczysz wszystko. Chodzi o stawianie tego palca: przez parę lat na fortepianie stawiałem go troszkę bokiem a nie pionowo, jak pozostałe - ale to podobno wszyscy akordeoniści mają takie zniekształcenia.

Gitara: piękna rzecz, szczególnie akustyczna.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Hm, a już myślałem, że otworzycie tu korespondencyjny kurs nauki gry na fortepianie.

A a propos zginania każdego z paluszków osobno, to chyba każdy muzyk to potrafi - wszak muzykowanie to między innemi również zdolności manualne... Opowiadałem to kiedyś puzoniście, ale nie uwierzył (domyślcie się dlaczego).
    niestety palec serdeczny jest ułomny i zawsze, w zależności od sytuacji, pracuje razem z piątym lub trzecim. I nie ma sensu go forsować do samodzielności, nie ma takiej potrzeby i nie robi sie tego.
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    niestety palec serdeczny jest ułomny i zawsze, w zależności od sytuacji, pracuje razem z piątym lub trzecim. I nie ma sensu go forsować do samodzielności, nie ma takiej potrzeby i nie robi sie tego.
    A co na to trębacze którzy muszą prawie cały czas korzystać z serdecznego, środkowego i wskazującego?

Domyślnie

Trębacze wciskają ten palec, on spoczywa na tłoku. Dziwne pytania zadajesz.
    D800

Domyślnie

Dla nieświadomych: są też trąbki z czterema klawiszami. I wtedy rzecz jasna należy opanować trudną sztukę nie tylko ruszania każdym palcem z osobna, ale także używania różnych ich kombinacji...

Poza tym melduję, że mój palec serdeczny jest najwyraźniej jakiś inaczej ułomny niż inne palce serdeczne na świecie, bo zginam go niezależnie i oddzielnie od pozostałych zupełnie bez wysiłku, jak zresztą każdy inny palec u dłoni. Z bólem też muszę przyznać, że z taką niezależnością w zginaniu palców u nóg mam niejakie problemy.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Chodzi o odginanie na zewnątrz, podnoszenie, a nie zginanie do wewnątrz dłoni. On u każdego sie troche podnosi, ale w dużo mniejszym zakresie niż inne, dlatego pracuje na ogól z piatym lub trzecim i drugim.
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Chodzi o odginanie na zewnątrz, podnoszenie,
    A nie, to faktycznie, tutaj jestem jakiś wyjątkowo ułomny. Wszystkie palce mi się prostują, ale żaden (nie tylko serdeczny) nie odgina mi się na zewnątrz. Dochodzą do pozycji wyprostowanej i dalej ani drgną - nic się nie odginają dalej...

Na przykład potrafię złapać orzecha jak mam go od strony wnętrza dłoni (palce mi się jeszcze zginają w tamtą stronę), ale jakbym tak miał go złapać od drugiej strony dłoni - no to dramat! Palce dochodzą do wyprostu i dalej nic, dosłownie nic się nie wygną! W ogóle nie tylko środkowy, inne też, niestety...

Jakby mi przyszło żyć z łapania orzechów zewnętrzną stroną dłoni - to faktycznie, ułomność daje się mocno we znaki.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

nagraj się na YT
    D800

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów