maly5, to jest NIESAMOWITE!![]()
Szukaj
niezłe, ale byli już lepsi cyrkowcy w historii
http://www.youtube.com/watch?v=tmq5JBpFf9w
D800
To tylko liszt, a ze Gyorgi popierdziela jak dziki to inna kwestia.
Za to słuchając Jorge Boleta można zasnąć (ale za to Rachmaninowa gra przecudnie)
A żeby nie było offtopu to coś w tym jest - każdy kupuje lustrzanke, bo jest super extra
i w ogole, a tak naprawdę potem wciska AUTO i ludziom w D700 miga lampa jak robią krajobrazy przy chmurach...
bo taki widoki też widziałem
A teraz dzieło w połowie spod pióra wspomnianego wyżej Cziffry:
Wymiękłam... Jaki trzeba mieć mózg, żeby ogarniać takie tempo w mięśniach ...?![]()
Owszem gra się na miękkich rączkach ale bez przesady. Mięśnie całej ręki pracują cały czas i to baaardzo... samo przejście z białego na czarny to przesunięcie ręki o 2-3 cm. Może nie jest to wielka odległość ale przeczy to temu że mięśnie nie pracują...
I uprzedzam pytanie, gram na fortepianie od 6 roku życia czyli coś od około 17 lat... Niestety trochę nie mam tak sprawnych paluszków jak prawdziwi pianiści ale Większość utworów Bacha na fortepian jak i na organy gram w normalnym tempie + nogi...
Przecież wiesz,to po co pytasz ?
Pani od fortepianu uczyła przez tyle let "miękkiej ręki" - wystarczy, że podczas grania dotknie Cię od dołu nadgarstka i od razu wie, czy masz mięśnie napięte czy nie. Ty sam to możesz sprawdzić: mnie po 3-ch godzinach grania (niestety pianino, bo w bloku) ręce nie bolą - gdybym grał "twardą ręką", to bym z bólu nie wytrzymał. Może masz kogoś znajomego pianistę - zapytaj, bo w Wikipedii niestety wszystkiego nie ma !
Pzdr.
P.S.
Kwintesencja jest taka:
"Paluszki same pracują a ręka luźna !"
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 03-06-2011 o 21:08
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Skontaktuj się z nami