Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie Marta- Proszę o ocenę zdjęcia ;)

Witam, nadal jako początkujący adept fotografii chciałbym poddać ocenie zdjęcie które udało mi się wykonać i moim zdaniem wyszło całkiem nieźle, ale chciałbym zaczerpnąć opinii fachowców. Nie jestem pewny czy umieszczam w dobrym dziale, także gdybym jednak nie miał racji- uprzejmie proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu. Tyle tytułem wstępu i przechodząc do konkretów- oto owe zdjęcie:
    1.

Zdjęcie zrobione w formacie NEF wywołane w aparacie na JPG, zmniejszone i wyostrzone (shift+s) w Infranwiev, także jak widać obróbka także u mnie leży . Proszę o ocenę porady.. i oczywiście o nie zjedzenie mojej osoby
    Ostatnio edytowane przez czarny_j ; 31-05-2011 o 17:50
    ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć

Domyślnie

jako poczatkujący adept fotografii wybrałes sobie zła porę dnia na fotografowanie dziewcząt. Trochu za jasno, trochu cieni niepotrzebnych. Poczekałbyś do wieczora miałbyś super fotę.
    Format NEF wywołany w aparacie na JPG - czy Ty masz jakąś speszial edyszyn tego D60? Podeslij NEFa z tej foty do działu obróbka i pokażą Ci tam co można z tego wycisnąc

Domyślnie

Wg. mnie:
    -przepalone
    -rozpraszający bałagan w tle - wycieraczka po prawej, znaki po lewej...
    -mało szczęśliwy kadr - ucięty łokieć, kadrowałbym ciaśniej i bardziej na twarz
    ale kombinuj i walcz dalej!!!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Czyli ogólnie mówiąc zdjęcie nie jest tak fajne jak mi się wydawało Nie mam teraz aparatu pod ręką ale tam jest opcja 'optymalizacja zdjęć raw' czy coś takiego i po kliknięciu tego pojawia się jpg na karcie pamięci. To może zapytam inaczej- czy zdjęcie ma potencjał? :d

Domyślnie

do nauki - MA.
    do pokazywania - NIE.
    -------------------
    Co do optymalizacji zdjęć RAW to jednak odeślę Cię do instrukcji aparatu - poczytaj co to jest RAW, co to JPG. Aparat to nie wywoływarka RAWów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

No cóż, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak wziąć aparat i szukać lepszych kadrów i podejść do nich lepiej od strony technicznej.. Ehh szkoda, bo podoba mi się to zdjęcie

Domyślnie

Nie jest tak źle.
    ładna niewiasta , ładna poza.
    czyli potncjalnie na przyszłość super.
    Kolega Stock ma rację. Focenie w południe portretów przy pełnym słońcu to dość trudne. światło pada z góry zawsze dając jakieś cienie, jest za mocne co powoduje przepalenia.
    Co do kadru: Pstryknąłeś na szybko na zasadzie : "poczekaj moment , zrobie sobie zdjęcie" - jako takie wyszło nieźle, ale rozumiem , że to żadna sesja (bałagan w tle, lekko ucięty kadr)
    Sam dzisiaj w samo południe w pełnym słońcu fociłem żonę . Niby wiem , że to zła pora, ale akurat wtedy chciała iść na spacer, a nie wieczorem . I co na to poradzę ? Mogłem zostawić aparat w domu albo zabrać ze sobą. Na 15 fotek tylko 4 wyszły mz naprawdę fajne. Reszta to cienie i przepały . Ani światło niedobre, ani blendy nie miał mi kto trzymać.
    Mówią ,że lekkie zachmurzenie jest najlepsze , jeśli focisz w środku dnia. Zmiękcza światło.
    Takie tam..... szkiełko ....oko.....jeszcze jedno oko.....ale tylko jedno w użyciu......
    Prawe
    Moje pstryki z różnych, dziwnych miejsc : http://tom-gdynia.jalbum.net/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fufinek Zobacz posta
    Nie jest tak źle.
    ładna niewiasta , ładna poza.
    czyli potncjalnie na przyszłość super.
    Dzięki za choć jeden pozytywny wydźwięk

Cytat Zamieszczone przez fufinek Zobacz posta
    Kolega Stock ma rację. Focenie w południe portretów przy pełnym słońcu to dość trudne. światło pada z góry zawsze dając jakieś cienie, jest za mocne co powoduje przepalenia.
    Co do kadru: Pstryknąłeś na szybko na zasadzie : "poczekaj moment , zrobie sobie zdjęcie" - jako takie wyszło nieźle, ale rozumiem , że to żadna sesja (bałagan w tle, lekko ucięty kadr)
    Faktycznie, zdjęcie zostało wykonane podczas pobytu w Krakowie, w czasie spaceru po Kazimierzu. Żadna sesja, od tak zrobione po prostu zdjęcie, które myślałem że wyszło bardzo fajnie aczkolwiek, jak zauważyłeś, na pełnym spontanie .

Domyślnie

dziewczyna fajna to na + reszte opisali koledzy
    bedzie lepiej uszy do gory

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez norbibxl Zobacz posta
    dziewczyna fajna to na + reszte opisali koledzy
    bedzie lepiej uszy do gory
    A dziękuję bo to moja, że tak powiem, prywatna dziewczyna

BTW w czasie wczorajszego spaceru też zrobiłem jej kilka zdjęć, może później się "pochwalę" rezultatami

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów