Szukaj
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
>> teh_14m3 Tez bym niewierzyla ; ) postproces.
Jesli chodzi o tytul, odpowiem obu Panom jednoczesnie:
"Żle dobrany tytuł, wprowadzający w błąd, dający nieadekwatne skojarzenia itd", "Słowo Andaluzja kojarzy mi się z czymś bardzo miłym i sympatycznym, itd." - nie wiem na ile znaja Panowie sama Andaluzje, i na jakich obrazach powstaly te "skojarzenia", ale sadzac po komentarzach chyba nie bardzo ma sie to do tego, jak na prawde prezentuje sie ten region Hiszpanii.
Jakie skojarzenie budzi slowo "Andaluzja"? Palmy, morze i slonce, mile w odbiorze wakacyjne pocztowkowe obrazy, tak? No to w takim razie polecam odwiedzic cos wiecej niz hotelowe plaze, troche przy okazji doczytac, i mysle, ze wtedy te "skojarzenia" i waska perspektywa ulegnie nieco zmianie.
Pozdrawiam, Wei
Weimaraners - inspiration, joy and love.
Masz dobrą i trafną argumentację. Oczywiście masz rację, że u każdego z nas powstały i utrwaliły się pewne stereotypy wynikłe z literatury pięknej oraz przede wszystkim z obejrzanych dziesiątek filmów krajoznawczych w TV. Czytając tytuł Afryka spodziewamy się Murzynów i dzikich zwierząt, Alaska - śniegu i białych niedźwiedzi, Lublin - zabytków tego pięknego miasta. Prezentując cykl pokazujesz temat z różnych stron, również tych mniej znanych. Przedstawione jednak przez Ciebie zdjęcia mnie każdy mógłby wmówić, że były focone w Polsce. I tu jest właśnie pies pogrzebany.
Do mnie nie gadają te zdjęcia, w szczególności obróbka. Rozmycie jest na tyle niefajne, że jedzie blurem na kilometr, w pierwszym IMHO taka se konwersja do czarnej bieli, w drugim pozlewane cienie, plamy na niebie i dystorsja kłująca w oczy.
I'm one of those bad things that happen to good people
Dokładnie tak, to byłby nawet wielki sukces.
@weimarska
Dobrze,że poszukujesz i kombinujesz coś nowego, innego. To jest jednak niestety wyższa i znacznie trudniejsza półka. Nie jest źle, szczególnie to 2, jednak na ocenę pozytywną jeszcze trochę za wcześnie. Proponuję klasyczne, sprawdzone i dobre foty. Że już były, no pewnie że były. Jeśli pofocisz w Polsce to bez trudu w którymś albumie lub na wystawie znajdziesz, że pewne foty ciągle się powtarzają. Czy to znaczy aby nie focić, ależ skądże. Później wejdź w trudniejsze tematy. Życzę powodzenia.
Kompletnie nie zrozumiałaś o czym pisałem. Ale po kolei: Ja nie wiem z czym komu się co kojarzy (a widzę, że Ty wiesz). Mogę tylko przypuszczać, że na jakieś hasło ok.90% odbiorców zareaguje jakimiś powszechnie utrwalonymi skojarzeniami. Z tym powinienem się liczyć jeśli zamierzam użyć tego hasła. To, że powszechne skojarzenia niewiele mogą mieć wspólnego z realiami to banał i ameryki tu nie odkrywasz. Jednak mnie chodziło o coś innego. Nie ma najmniejszego znaczenia czy Twój tytuł brzmi "Andaluzja", czy "Mozambik", czy "Peru", czy jakakolwiek inna tego typu nazwa geograficzna, bo ten tytuł budzić będzie u odbiorcy zupełnie nieadekwatne skojarzenia. Jest po prostu kompletnie nieodpowiedni dla takiego zdjęcia i dlatego mu szkodzi zamiast pomagać. Chyba, że Twoim zamiarem jest zniechęcić odbiorcę do Twoich zdjęć.
Ostatnio edytowane przez Duder ; 04-06-2011 o 22:58
A new shit has come to light...
Skontaktuj się z nami