Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Domyślnie

Heh przecież masz taki sam pokazany u mnie w opisie 3 posty wyżej.

Domyślnie

Dzień dobry w głębokim wykopalisku
    nadchodzące zlecenia być może zmuszą mnie do zakupu lampy błyskowej z zasilaniem bateryjnym. Systemowe - z racji ograniczonej mocy błysku - odpadają
    Mam pytania do kolegów, którzy mieli okazję używać zestawu FOMEI PANTHER 600 Mini
    Ponieważ ostatnie posty są dość stare, i raczej opisują pierwsze wrażenia w zetknięciu z tym zestawem - jak oceniają tę lampę po dłuższym czasie eksploatacji plusy i minusy
    Czy Fomei faktycznie robi te lampy, czy jest to produkt chiński oklejony tylko ich marką?
    Czy warto dołożyć trochę pieniędzy i szukać FOMEI PANTHER 600 Mini X widzę, że zmienili typ akumulatora, i zakres regulacji mocy błysku. Jeśli tak to gdzie tę nową wersję kupić? Nie mogę znaleźć jej w aktualnych ofertach sklepów
    Czy ktoś, kto pracował z FOMEI PANTHER 600 Mini miał tez okazję używać lampę Jinbei HD-600 i może te dwie lampy porównać ( nie chodzi mi o dane techniczne - to umiem wyczytać) chodzi o spostrzeżenia z codziennej eksploatacji
    PS oczywiście dostępne na forum posty Jacka Woźniaka i emet_b przestudiowałem. Gdyby ktoś chciał jeszcze dodać jakieś informacje będę zobowiązany
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 26-04-2015 o 00:06
    myślę co piszę

Domyślnie

ja swoją pantherę ostatnio sprzedałem, bo mało jej używałem, a potrzebowałem na upgrade szkła... szczerze? brakuje mi jej

nowa wersja poza większą regulacją mocy ma też zdalną kontrole mocy (nadajniki chyba te same to genesis navigator i w nowych qunatuumach)... jest też trochę droższa od pierwszej wersji...

próbowałem się nią bawić w HSS ale te gradienty w oświetleniu mnie dobijały, także lepiej było się trzymać normalnych czasów synchronizacji i wtedy lampa dawała z siebie wszystko
    jej konstrukcja ma swoje plusy i minusy... ciężki akumulator dobrze stabilizuje statyw, a mała głowica mieści się zgrabnie we wszystkie softy strobistowe o konstrukcji parasolki
    niestety głowica jest plastikowa i duże modyfikatory mogą ją zniszczyć... na 70cm beauty dishu cały plastik się wyginał... disha z gridem nigdy bezpośrednio na pantherę nie założyłem, bo się bałem

ostatnio robiłem sesję w plenerze przy dwóch gołych sb600 na pełnej mocy i brakowało mi wtedy mocy z panthery
    planuję sobie dokupić trzecią 560III (albo lepiej już nową 560IV) i używać ich na potrójnym mocowaniu z możliwością kontroli mocy z 560TXa, jednak do 600Ws będzie jeszcze brakowało

nad HD600 też myślałem, jednak większość moich modyfikatorów to rzeczy dostosowywane na lampy reporterskie (softy, gdzie lampę wkłada się przez otwór na zamek błyskawiczny, nie na bowensa) i mała głowica fomei bardziej mi pasowała... jeżeli masz Bowensowe mody to HD600 ludzie sobie cenią na boomie lepiej jednak wypada fomei (z krótkim kablem ), bo ciężar akumulatora zostaje na centralnej kolumnie statywu, a HD ma wszystko w głowicy i będzie przeważać

Domyślnie

Bardzo dziękuję za informacje
    z modyfikatorów w dotychczasowym (minimalnym) użytkowaniu zupełnie wystarczały mi parasolki - transparentne, srebrne i "softboxowe" Nic mnie więc nie ogranicza w decyzji o zakupie.
    Trochę smuci informacja o niemożności zsynchronizowania błysku lampy z krótszymi czasami migawki. To może być dla mnie kłopot. Jeśli można spytać czego używałeś do wyzwolenia błysku w tych próbach - wbudowanych wyzwalaczy, innych radiówek, po kablu? Pytam bo zauważyłem na stronach sklepów, że przy wielu modelach lamp napisane jest że załączone wyzwalacze tej funkcji nie potrafią zrealizować, podczas kiedy inne tak. Ja mam do dyspozycji Pixel KingaPro i jakąś starą radiówkę Boiling .Czy pamiętasz do jakich najkrótszych czasów bezpiecznie schodziłeś?
    Czy dobrze rozumiem, że z akumulatora Pantery można zasilić tylko jedną lampę? A jeśli więcej to ile i do jakiej mocy w sumie?
    Miałem możliwość pracować na takim zestawie Jinbei Discovery DC-600 i tam zestaw akumulatorów miał gniazdka na dwie głowice. Zestaw tego rodzaju kusi, bo dołożenie kolejnej głowicy, zakup kolejnego akumulatora na wymianę to nie są duże kwoty.
    Za HD600 przemawia ... elegancja rozwiązań konstrukcyjnych, synchronizacja błysku z krótkimi czasami migawki i cena, choć zakup kolejnej lampy to kolejne takie same wyłożone pieniądze. Chętnie posłuchałbym opinii o wydajności akumulatorów tej lampy
    Statyw typu żuraw mam, wieszałem na nim ciężkie stare polskie lampy z octą 120 i wytrzymywał z dodaną przeciwwagą. Nie sądzę żeby HD600 była cięższa
    Że Pantery to chińczyki z czeską marką już się w międzyczasie dowiedziałem w sklepie
    Jeśli ktoś zechce jeszcze podzielić się swoimi uwagami z eksploatacji wspomnianych lamp będę wdzięczny.
    I ponawiam pytanie: czy ktoś wie gdzie w Polsce lub w Czechach kupić nową wersję FOMEI PANTHER 600 Mini X ?
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 28-04-2015 o 13:23
    myślę co piszę

Domyślnie

do synchronizacji z krótkimi czasami używałem pixel kingów (nie pro), youngnuo 622TX i 622N w trybie SS, a dodatkowo jeszcze synchronizacji na fotoceli
    we wszystkich opcjach można zejść do najkrótszych możliwych czasów na wszystkich mocach lampy, jednak kadr nie jest równo oświetlony i powstaje gradient światła z różnicami do 2EV chyba...
    może to mój D300 tak ma.. niektórzy twierdzili an forum, ze u nich pięknie synchronizuje, ale nigdy nie udowodnili tego na białej ścianie jak się rozkłada światło

Domyślnie

dziękuję za kolejną garść informacji
    pchnąłem PW do shaddixx-a
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 28-04-2015 o 18:03
    myślę co piszę

Domyślnie

Czy wersję X mozna kupić gdziekolwiek w Polsce?
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Domyślnie

ok się dowiedziałem z Medikon - Fomei nie produkuje już serii panther mini
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Domyślnie

dzięki za informację
    niedawno sprzedawałem około 20 letnie polskie markoflashe - studyjne lampy błyskowe. Ze cztery lata temu przeszły wymianę kondensatorów u producenta i jakieś jeszcze drobne zmiany w elektronice. Palniki od początku te same - a lampy w czasach analogowych nieźle się napracowały. Miło było kontaktować się z producentem, który szanuje swoich klientów i swoje wyroby nawet tak stare. A teraz weź i kup chińczyka - za pół roku już go nie będzie w produkcji, a o serwisie zapomnij ...
    myślę co piszę

Domyślnie

promujmy polskie produkty więc podaj nazwę tej firmy
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów