Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie Podczerwień B&W i Kolor

Witam!
    Mam taki zestaw: Rollei Infrared 400S B&W (z taką adnotacją: "To achieve strong IR effects we recommend exposing the film at a maximum of ISO 25 and using a Hoya R72 dark red infrared filter or deeper infrared filter"), filtry B+W 091 x8 Dark Red, i B+W KSM MRC C-POL, body i obiektyw...
    I właśnie:
    - 400S to jest jakiś model czy ISO, jeśli tak, to wg notki mam ustawić czuł na 25ISO i tylko, na tych 400 nic nie będzie?, o filtr nie pytam bo to pewnie tylko reklama...
    - czy przy tych filtrach muszę kupować filtr IR...
    - zakładając że film ma 400 ISO i filtry starczą, założyć film i ciachać foty? Tak o?

PS. O co dokładnie chodzi z poprawką na ostrość przy filtrach IR, i czy tylko przy nich.

Domyślnie

To jest film panchromatyczny uczulony również na podczerwień do miej więcej 820 nm. Czułość jest podana dla całego zakresu, zgodnie z tym co napisałeś w języku lengłydż jeśli założysz filtr do podczerwieni R72 odcinający promieniowanie poniżej 720nm (czyli zostaje zakres 720- 820nm) , to czułość filmu spadnie do ISO 25. Jeśli masz filtr do podczerwieni to jeśli oczywiście film jest czuły w zakresie widma pozostawionym przez filtr to ciachach foty i już. Promienie podczerwone mają inne ognisko niż światło widzialne. Nie chodzi o filtry, bo ostrzyć i kadrować musisz bez filtra (chyba, że widzisz w podczerwieni), potem dopiero zakładasz filtr
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A ja inaczej powiem - jesli chcesz sie bawic na serio w IR, kup sobie dobra maupke syfrowa pokroju Canona G6/7/9 (w zaleznosci ile masz kasy), do tego prawdziwy filtr IR nie przpuszczajacy nic ponizej 820nm, wydlub filtr ktory jest na matrycy, zastap go kawalkiem filtra IR docietego do rozmiaru i voila. Bedziesz mogl smigac i robic focisze z reki, przy czasach okolo 1/125 przy ISO50 i f2.8 z takimi mniej wiecej efektami:

Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie

Dobrze...w podczerwieni widzę, ale to po ruskiej wódce...tyle że ostrość mi wtedy pada...
    ale...
    Mam tą Rollkę, panchroma...to skąd mam wiedzieć, że użycie filtra r72 obniży mi ISO na 25 z mojego 400, to jest podane na filtrze, czy mam to sobie wykminić...? np. filtr IR 89 B, to jak mi skoczy ISO...?
    To jeżeli moją Rollkę zrobię na filtrze dark red +/- polar to co mi wyjdzie mniej & więcej...
    A jakie to filmy infrared w końcu, Ilford SFX, jeszcze jakiś? bo prawdopodobnie pod nazwą infrared kryją się w większości panchromy...
    Ta ostrość...inna ogniskowa...tzn że jak?

tomwidlak
    Rewelacja...ale jak w tym roku przyniosę kolejny aparat do domu, to mi genitalium zostanie usunięte, i może być, że nic go nie zastąpi...;(
    Ale propozycja ciekawa, i poszperam na necie z Canonem, i co znaczy prawdziwy filtr...tylko granica 820 nm? producent, cena...
    Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 31-05-2011 o 21:06

Domyślnie

Mam Canona G2 z wbudowanym filtrem 850 nm - fajna zabawa ( widać obiekty przez mgłę lub oczy przez ciemne okulary )

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Producenta i ceny nie pamietam, to tyle lat temu bylo Chodzi o to zeby nie przepuszczal widzialnego pasma, jak Hoya R72 (bardzo gleboki czerwony) tylko pasmo powyzej 820nm - ja uzywalkem Canona G5 ale mozna i nizsze modele, jak wyzej napisano

Domyślnie

jeszcze jedna fotka - nie pokazuje wogóle czerwonego koloru np. na znakach drogowych)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    ja uzywalkem Canona G5 ale mozna i nizsze modele, jak wyzej napisano
    A jaki bokeh z niego?

Domyślnie

Informacji o tym w jaki sposób filtr zmodyfikuje czułość filmu trzeba szukać u producentów filmów (powinni podać z jakim filtrem w standardzie Kodaka) będzie efektywna czułość, lub filtrów - ile stopów światła zabiera w stosunku światła dziennego. Polar odcina tak samo światło podczerwone jak i widzialne, choć nie bardzo wiem jak i po co masz zamiar go używać. Zabierze ci (przynajmniej teoretycznie) jeszcze 1/2 EV światła. Ilford SFX jest jeszcze mniej podczerwony niż reszta (zakres do 740 nm).
    co do ostrzenia. Na skali odległości masz znacznik, według którego odczytujesz odległość do obiektu. Po lewej stronie jest kropeczka, na ten znacznik ostrzysz IR. Czyli, jeśli obiekt jest o 5m, to podług dużego znacznika (np. w przypadku obiektywów AF autofocus) w okienku pokaże się 5, zakładasz filtr i przesuwasz pierścieniem ostrości 5 nad kropeczkę, biorąc w ten sposób poprawkę na to, że promienie podczerwone mają gdzie indziej ognisko niż widzialne. Jeśli po korekcie ostrości na IR zdejmiesz filtr i popatrzysz przez wizjer obraz będzie nieostry.
    Co do cyfraków to im lepszy sprzęt tym lepszy ma filtr odcinający IR. Najłatwiej sprawdzić jaki jest zamontowany filtr patrząc na oczko pilota od telewizora. Jak nic nie widać to filtr jest doskonały – czyli to źle
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów