Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: NIK a hardware

Domyślnie NIK a hardware

Krótkie pytanie - jeśli NIK przy 6mpxowych plikach chodzi dobrze a przy 12 już się zaczyna mulić to wina

a) zbyt małej ilości RAMu
    b) wolnego transferu pomiędzy dyskami
    c) a + b

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strus Zobacz posta
    krótkie pytanie - jeśli nik przy 6mpxowych plikach chodzi dobrze a przy 12 już się zaczyna mulić to wina

a) zbyt małej ilości ramu
    b) wolnego transferu pomiędzy dyskami
    c) a + b
    ram

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Plik po potraktowaniu go nikiem waży przecież kilkadziesiąt 30-50 MB więc....
    i ram moim zdaniem i transfer dyskowy. Doraźnie powiększ sobie wielkość plików wymiany na początkową wielkość równą wielkości ramu, a maksymalną wartość 3-4 razy tyle co masz ramu, a najlepiej pliki wymiany skieruj je na inny fizycznie dysk. Powinno pomóc. Albo zapisuj jako kopia JPG, a nie jako tiff.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-05-2011 o 16:58

Domyślnie

A jeśli masz dużo ramu najlepiej w ogóle wyłącz plik wymiany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    A jeśli masz dużo ramu najlepiej w ogóle wyłącz plik wymiany
    jakis rok temu przepychalem sie na ten temat z kolega Kyle i nie doszlismy do porozumienia, rozmawialem ze specami z IT w firmie gdzie pracuje i oni zdecydowanie odradzaja........jedyne co bym zrobil to ustawil pliok wymiany na sztywno

Domyślnie

To ja wykaze si? chyba ignorancja i poprosze o krotkie wyjasnienie co, jak i gdzie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    To ja wykaze si? chyba ignorancja i poprosze o krotkie wyjasnienie co, jak i gdzie ?
    W pracy jestem a tutaj emerytura XP jeszcze przez miesiac......sprawdze w domu i podesle tobie instrukcje, chyba, ze ktos pierwszy to zrobi

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

klik :
    wlasciwości systemu > zaawansowane > ustawienia (efekty wizualne, użycie procesora, wykorzystanie pamięci, pamięć wirtualna) > zaawansowane > w części PAMIęĆ WIRTUALNA na dole okna naduś buton ZMIEŃ . zaznaczasz kropkiem rozmiar niestandardowy, wpisujesz w okienku wielkość początkowa pamięci wirtualnej i wielkość końcowa. Najlepiej według zaleceń z tego co wyżej pisałem ( z praktyki). Jeśli masz dodatkowy zewnętrzny dysk inny niż ten na którym system stoi to tam skieruj plik wymiany wyłączając jednocześnie na dysku "C" przez odpowiednie zaznaczenie kropkiem w tym okienku dla dysku C (brzmi BEZ PLIKU STRONICOWANIA). Dobrze jest jak ten plik wymiany na oddzielnym dysku jest na jakiejś malej partycji specjalnie tylko do tego celu używanej u mnie jest to partycja 10 GB bo ramu ma tylko 4 GB

Przy ramie rzędu 8 GB to rzeczywiście może można wyłączyć plik stronicowania w ogóle, ale przy XP gdzie system używa maksymalnie 3,25 GB bym tego nie robił choć racji mogę nie mieć bo ja tylko elektronikiem jestem starej daty, a nie informatykiem
    ps.
    dysk zewnętrzny na który chcesz skierować plik wymiany nie powinien być jakimś powolnym starociem bo wtedy cała robota psu na buty pójdzie.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-06-2011 o 11:55

Domyślnie

U mnie najszybszym dyskiem jest właśnie systemowy C - to Momentus XT. Pozostałe to zwykłe 7200

Czyli rozumiem ze przy dysku C zaznaczam Bez Pliku Stronicowania a przy dysku na który ten plik kieruję wpisuję wartość początkową równą ilości RAMu a jako wartość końcową trzy krotność tego RAMu, tak? Przy usunięciu tego pliku z C winda się drze że błąd systemu nastąpi
    Ostatnio edytowane przez Strus ; 01-06-2011 o 13:19

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    .. Przy usunięciu tego pliku z C winda się drze że błąd systemu nastąpi
    No nie możliwe, ja zmieniam- przestawiam ile chcę, ale wcześniej zaznaczam dla którego innego dysku tworze na nim plik wymiany. U mnie jest to zupełnie inny szybki dysk "F" i ten wyznaczam jako nośnik dla pliku wymiany. Winada za to krzyczy, że ustawienia będą aktywne po ponownym uruchomieniu komputerosa. Uruchamiam ponownie i ustawienia są zapisane
    Jeśli Twój najszybszy dysk to ten na którym stoi system operacyjny, a pozostałe dyski-dysk to powolne starocie to nie przenoś tam pliku wymiany tylko po prostu zaznacz kropkiem wielkość niestandardową i powiększ plik ulokowany domyślnie na dysku C. Zrób początkowa równa wielkości ramu a maksymalna 2,5-3 x wielkość ramu .
    jaki masz system operacyjny ?
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-06-2011 o 14:28

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów