Witam wszystkich
Niedawno zakupiłem Nikona D7000 z obiektywami Nikkor 18-105 i stałkę Nikkor 35 mm 1,8G
Chciałbym zestawowi zrobić chrzest bojowy, dlatego wyjeżdżam na portugalską wyspę Maderę, wiem, że tam są piękne krajobrazy, a ja bardzo lubię robić zdjęcia krajobrazowe. Ewentualnie jak ktoś tam fotografował to proszę o jakieś dodatkowe porady. Będę dużo jeździł samochodem i zatrzymywał się na fajne widoki, dodatkowo chodzenie po górach. Generalnie widoki typu góry, ocean i bujna zieleń. Dlatego przed wyjazdem chciałbym Was zapytać jakie ustawienia aparatu zalecacie do tych zdjęć ?
1. Chodzi mi o najlepsze do takich zdjęć ustawienia przysłony, czas naświetlania, ISO, balans bieli, ekspozycja itp. ?
2. Którego obiektywu Waszym zdaniem powinienem używać, 18-105 jest bardziej uniwersalny, a na pewno nie będę miał czasu na częste zmienianie obiektywów, ale stałka z kolei chyba trochę lepsza optycznie.
3. Pytanie czy warto zainwestować w filtr polaryzacyjny żeby niebo było bardziej niebieskie, a zieleń bardziej zielona ? Nie jest to tani zakup, ale czy daje to aż tak dobre efekty, że warto zainwestować ? Jeśli tak to który filtr polaryzacyjny wybrać ? Ewentualnie polecacie może jakiś inny filtr do uzyskania takich efektów ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami