Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie sigma 24 f2.8 i dziwne zachowanie przeslony

Witando

Testowalem sobie dzisiaj Sigme 24 f/2.8, bardzo zacny obiektywik i wszystko bylo by malinowo, gdyby nie ciekawa sprawa z wyswietlaniem przeslony.
    Otoz wszystkie przeslony byly dobrze wyswietlane ale teoretycznie najnizsza powinna byc 2.8, a tymczasem D70 wyswietlala uparcie 3.0 i nizej ni chuchu.
    Ktos to mial? O co cho? Olac to? Bo niby te 0.2 to niewiele, ale zawsze nie?

Domyślnie

Też tak mam.
    Ja olałem sprawę.

Przypuszczam, że jest to jakieś przekłamanie w przekazie informacji do body.
    Rozbierałem swoją Sigmę i w kwestii mechaniki przysłony wszystko wyglądało ok.

Domyślnie

Olać z góry ciepłym moczem, tym bardziej że to D70 raczej ma problemy z poprawnym odczytem, a nie samo szkło.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

W Tamronie 70-210/2.8 LD tak samo odczytuje nie pokazuje 2.8 tylko 3, należy przyjąć, że ten TYP tak ma i nie przejmować się. myslę, że wynika to z błędu pomiaru.
    D300|D70s|Coolpix S10|T 70-210/2.8 LD|T 17-50/2.8 XR Di|N 50/1,8 |N 24-120VR|N 70-300VR|N 80-400VR|S 170-500|TC 1,5xKenko|pierścienie pośrednie Kenko| SB800|statyw 190PRO+486RC2

Domyślnie

dzieki, bo tak troche mnie no nurtowalo, a wyglada ze to normalna sprawa.
    hmm, a biorac pod uwage ze d70 niedoswietla to moze nawet lepiej, jezeli bedzie w obliczeniach bral f3 zamiast f2.8?

Domyślnie

U mnie jest tak samo - i zauważ że przysłona na momencik zostaje przymknięta aby spełnić parametr 3.0
    pzdr. Leszek
    D70

Domyślnie

dobra to jeszcze jedno - czy 600 zł za taki obiektyw w dobrym stanie, nieporysowany, nie obtluczony, ladnie rysujacy - to (tak na oko) duzo, malo, czy w sam raz (bo zastanawiam sie czy go nie lyknac) bo nijak nie moge znalezc na sieci cen do porownania.

Domyślnie

Troszku drogawo. 5 setek można by dać, łącznie z dedykowaną osłoną przeciwsłoneczną.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Szymony dobrze gada.
    Warto poczekać aż się pojawi coś w cenie około 5 stów.

Domyślnie

No warto poczekać bo ja za swojego dałem cos okolo 200 zl razem z oslona i to bylo 2 lata temu. A no i to bylo w Anglii wiec tam z cenami troche inaczej.
    Pozdrawiam
    The 90 + Lensy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów