A co ja mam napisać??? Patrz podpis...
I to w miesiąc po zakupie![]()
A w między czasie zmieniłem szkła na 18-200, auuu! auuu!
Ale co tam, naprawią, przeprosimy się z puszeczką i będziemy focić i focić i focić...
Rafał
Szukaj
A co ja mam napisać??? Patrz podpis...
I to w miesiąc po zakupie![]()
A w między czasie zmieniłem szkła na 18-200, auuu! auuu!
Ale co tam, naprawią, przeprosimy się z puszeczką i będziemy focić i focić i focić...
Rafał
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Ekran padł. Dwie chamskie, poziome zawsze świecące linie o grubości kilku piksów i długości ok 1,5 cm.
Co ciekawe, zaczeło się od kilku jasnych punktów na brzegu ( przy zakupie było wsio ok) i stopniowo się wydłużały.
Wolałem nie obserwować tego swoistego "snake" na sprzęcie za ponad trzy kafle i do serwisu go wygnałem.
Po kilku latach "siedzenia" w nikonach mam taki pewien niesmak. Ale suma sumarum myślę, że miałem cholernego pecha a Nikon robi naprawdę dobry sprzęt.
Czyli w skali 10 punktowej:
Jakość fotek 9 (jak nie będzie całkiem szumieć 10)
Jakość wykonania (zewnętrzna)10
Ergonomia 10
Możliwości 10
Trwałość 0 (!) - D50 fociłem dwa lata i żadnych kłopotów!
Jak dobrze, że nie kupiłem używki bez gwarancji. Szlag by mnie trafił!
pozdrawiam Rafał
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Hmm. Ciekawe. Dam dwa przykłady obalające powyższą tezę:
1) K10D - w Stanach (gdy się nim jeszcze interesowałem, na początku jego bytności) - ~900$, w Europie ~900E, w Polsce ~900E przeliczone na złotówki + 10%
2) Sigma 150/2.8 Macro (mój nowy obiekt zainteresowań) - w PL 2500zł, w USA 500-kilkanaście baksów
Ceny są u nas takie same, o ile przejdziesz przez euro (doliczając narzut), a na euro przejdziesz z dolarów licząc 1E=1$ . Nie jest to może uniwersalna reguła, ale kilka razy się sprawdziła.![]()
Ja się pochwalę, że dzisiaj targnąłem się na 50/1.4![]()
Jeszcze chwilę potrwa zanim dostanę, ale udało mi się wykonać transakcję wiązaną o trudności kombinacji alpejskiej i na Allegro kupiłem prawie nowy 50/1.4 za pewną sumę PLNów + dorzucając prawie nowy 50/1.8. Wydaje mi się, że będzie lepiej, bo ten 1.8 musiałem przymykać do 2.5 aby osiągnąć dobrą ostrość. 1.4 wystarczy natomiast przymknąć do 1.8
A odnośnie szklarenki, to moim guru jest Niedźwiedź. Robi świetne zdjęcie i ma sprzęt, jaki sam sobie przytargetowałem - 12-24, 30, 50, 85 i 150
PS.: Zapomniałem dopisać - też lubię swojego D80, pomimo, że potrafi przepalić i szumi jak wierzby w lesie. Jeszcze dużo czasu minie zanim będę mógł powiedzieć, że to z jego (i tylko jego) winy wychodzą złe fotki, a nie z powodu fotografa d...y![]()
Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 01-02-2007 o 00:41
Pewnie przed przystapieniem do tego testu nie miałeś pewnie świadomosci że że aby uzyskać fantastyczną rozdzielczość 300dpi na odbitce 15x10cm,wystarczajaca jest rozdzielczość aparatu 2.16 mpix. Wiec każdy z tych Nikonów rejestrował 3 - 5 razy wiecej informacji o obrazie niż mogłeś zobaczyć na swoich odbitkach![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Dokładnie (dla niewtajemniczonych, na szybko i mniej więcej -> 1 cal wydrukowany w 300dpi to 300pikseli; 15 cm to niecałe 6 cali, czyli 1800 pikseli; resztę już można łatwo wyliczyć).
Ja robiłem z D80 odbitki o wymiarach 20x30 i wszystko jest w porządku. Jak coś jest nieostro, to raczej z mojej winy.
maksymalna "odbitka" z D80 jaką już widziałem ma 7x2 metry (trzy sklejone w panoramę zdjęcia) - fajnie to wygląda![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
Wow. Czyli średnio 2,3 na 2 metra. Fiu fiu.
Tak, ale to już nie jest wówczas 300 DPI![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
Skontaktuj się z nami