Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 106

Domyślnie

A propo rozdzielczosci to max. dla 2.1 mpx (1600x1200) to niby odbitki 10x15... Tyle teoria... Ja pamietam jak mialem daaawno temu Canona A40 (piekny sprzecik, do dzis z powodzeniem uzytkowany przez moja dziewczyne) to oddawałem do fotolabu pliki i robiłem odbitki nawet 13x18 i jakosc byla tez dobra
    No, ale jak widac pogoń za mpx trwa... Caly czas spotykam ludzi, dla ktorych glownym wyznacznikiem jakosci aparatu jest ilosc mpx... I to dla nich głównie ma znaczenie.
    Firmy ten fakt wykorzystuja i wciskaja im ogromne ilosci mpx na malutenkich matrycach.

ruqasz
    Gość

Domyślnie

ehhh ja jestem zdania zeim wiecej tym lepiej... zawsze mozna zmniejszyć jak komusnie odpowiada... wielkość matrycy w zadnym razie nie jest (przy obecnych standardach (6, 8, 10; 12 choć to juz troche wyzej) czynnikiem dyskwalifikujacym jakis sprzet... ale z drugiej strony... łatwiej obraz zmniejszyć niz zwiekszyc do druku.

z moich doświadczeń z pracy w labie wynika jasno ze rodzielczość pośrednio da sie nadoribć. powiedzmy 25 x 38 to wspaniale wychodziło nawet (z odpowiednio wywołanego rawa) z mojego d60... ale ostatnio puscilem sobie tak na zywca dla dziewczyny jpgi z nowego d80 (sama robiła ) z kita i z tamrona 28 - 75...

I tez wiekszej roznicy, poprostu były idealne... jednie małe korekty barwowe na maszynie.

postanowiłem isc za ciosem i sprawdzac roznice pomiedzy tymi dwoma szkłami... wiec porobiłem zdjecia typowo testowe i powywoływałem... kolejno w formatach 15x21, 20x30 i 25x38 (wczesniej przygotowane do danego formatu w PS w 400dpi - tak nasza konica naświetla) róznica pojawiła sie w tym najwiekszym, ale uwaga tylko dla mnie (moze dlatego ze wiedzalem ktore sa ktore)... Pokazałem odbitki laborantowi ktory pracuje w tym fachu juz ponad 5 lat i co stwierdził?? ze z kita lepsze... i teraz pytanie dlaczego? - nie mam pojecia :]

to było równiez dla mnei mało wiec pusciłem gołe jpg w croppie 100% tak zeby porównać same szczegóły. okazało sie ze tutaj juz roznica jest - na kozysc tamrona... ale to juz inna bajka.

pozniej wpadł mi w lapy d70 i zrobiłem test porownawczy mniej wiecej w taki sam sposob. 15x21, 20x30, 25x38 i 100% cropp... W tescie obiektywnie ocenionym przez fotografa, laboranta, laboranto-fotografa oraz typowego laika od zdjac z sylwestra. zwyciężył d80 (4:0 :])

testy były robione na ogniskowej 50mm i f8

Podumowujac d80 to aparat swietny do zdjec testowych przy odpowiednim ustawieniu lamp nawet nic nie przepalił i nie szumiał za bardzo...
    Ostatnio edytowane przez ruqasz ; 01-02-2007 o 09:48

Domyślnie

Ja sie tam nie obrazę jak dostanę taki np. 31 czy 39 megapikselowy aparacik - nawet nie będę za bardzo narzekał na upakowane megapiksele . A co do pogoni Prz3mo to niestety wymuszana jest np. przez agencje, które wymagają coraz to większych plików - jak kiedys 6 mega było ok, to teraz juz tylko 10 mega. Wiesz jak mojego znajomego szlag trafił jak dowiedział się, że jego aparat już jest be, mimo, iż dzień wcześniej był cacy? Pogoń trwa... megapiksele, megahertze (o sorry gigahertze), gigabajty, terabajty, petaflopy... i tylko my wciąż jako ludzkość oscylujemy w granicach IQ = 100 oraz średnia życia = 70 lat.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Ja sie tam nie obrazę jak dostanę taki np. 31 czy 39 megapikselowy aparacik - nawet nie będę za bardzo narzekał na upakowane megapiksele . A co do pogoni Prz3mo to niestety wymuszana jest np. przez agencje, które wymagają coraz to większych plików - jak kiedys 6 mega było ok, to teraz juz tylko 10 mega. Wiesz jak mojego znajomego szlag trafił jak dowiedział się, że jego aparat już jest be, mimo, iż dzień wcześniej był cacy?
    Zle mnie zrozumieliscie. Przeciez napisalem, ze chodzi o upakowania duzej liczby mpx na małej (fizycznie) matrycy

Domyślnie

Przemo wiemy o czym pisałeś - ja żartowaem z tymi 31/30 mega

Co do tych agencji to sam sobie jednak odpowiedz, ich nie interesuje ze to taka sama mała matryca - ma byc 10 mega, zero szumu i wogóle pieknie ma byc .

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

ruqasz
    Gość

Domyślnie

technika idzie do przodu a niech pakują. A niech robia co chce byle dało sie tym zdjecia robić...

no ale ładne w miare nie??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruqasz Zobacz posta
    technika idzie do przodu a niech pakują.
    No to chyba kolega mało wie jakie sa efekty upakowania duzej ilosci mpx na małej matrycy. A potem płacz w stylu "szumi mi na ISO 200, co z tym zrobic".....

Domyślnie

może trochę będzie to OT ale napiszę - już dawno miałem taki watek napisać o jakości zdjęć na papierze i jest okazja aby się podłączyć. Otóż robię zdjęcia aby je oglądać na papierze ew. slajd na ścianie. Te w wersji elektronicznej traktuję jako archiwum i rzadko oglądam a już napewno nie bawię się w szumofoba oglądającego cropy, powiekszenia 1000% itp. Porównuję zdjęcia zrobione w tym samym labie format 10x15 papier mat, z aparatów Fuji S5500, Nikon F610 + Sigma 28-105 UCIII, Nikon D50 + 18-70 i co? nic, zero różnicy w jakości. delikatne inne odcienie ale zdjęcia w zasadzie takie same. to taka mała refleksja do ubolewających na to że Dxx szumi bardziej od Dxx albo że Dxx ostrzy lepien niż Dxx.

ruqasz
    Gość

Domyślnie

kolega dobrze wie bo i a2 miał. smiech.

zauważ ze matryce juz racej nie maleją prawda??
    a czy d80 szumi bardziej niz d70?

czy 20d
    szumi abrdziej niz d60 czy 10d??

NIE, a aldaczego bo technika poszła do przodu. nowe algorytmy odszumiania, lepsza technologia produkcji matryc lepsze przetworniki analogowo cyfrowe to wszytko wpływa na wzrost jakosci obrazu. a co za tym idzie zwieksza mozliwości... dlatego tez uwazam ze wcale sie nie obraze jezeli nastepca d80 bedzie miał 14 mpix przy matrycy DX - zapewniam Cie szumiacego przy iso 200 lustra już zadna firmanie wypusci, rynek am swoje prawa - kto by to kupił.

płakac ze mi szumi to aj raczej nie płacze bo i z szumem mozna sobie poradzić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruqasz Zobacz posta
    kolega dobrze wie bo i a2 miał. smiech.

zauważ ze matryce juz racej nie maleją prawda??
    a czy d80 szumi bardziej niz d70?

czy 20d
    szumi abrdziej niz d60 czy 10d??

NIE, a aldaczego bo technika poszła do przodu. nowe algorytmy odszumiania, lepsza technologia produkcji matryc lepsze przetworniki analogowo cyfrowe to wszytko wpływa na wzrost jakosci obrazu. a co za tym idzie zwieksza mozliwości... dlatego tez uwazam ze wcale sie nie obraze jezeli nastepca d80 bedzie miał 14 mpix przy matrycy DX - zapewniam Cie szumiacego przy iso 200 lustra już zadna firmanie wypusci, rynek am swoje prawa - kto by to kupił.

płakac ze mi szumi to aj raczej nie płacze bo i z szumem mozna sobie poradzić...
    Piszac o szumie na ISO200 mialem na myśli ogół aparatow cyfrowych, nie tylko lustra (poczytaj sobie np. opinie o jakby nie było bardzo fajnych aparatach serii FZ Panasonica... z jednym minusem - wlasnie szumami matrycy, bo panasonic ładuje w małą matryce coraz wieksze ilsoci mpx).
    Jesli Twoim zdaniem algorytmy odszumijace itd.. to wyjscie z sytuacji to na tym zakoncze Pozdrawiam.

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów