Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    to
    Gość

Domyślnie Tani analog na start, F80, 75, 65,...?

Heloł, heloł,

dawno się na forum nie wypowiadałem, ostatnio raczej tylko przeglądam, ale chciałbym żebyście mi coś doradzili.

Jak każde dziecko fotografii cyfrowej wyrosłem trochę z tego i chciałbym posmakować analoga, ale bez wdychania domowych oparów na razie. Może wyrażę swoje potrzeby

Cyfrówkę mam nadal starą i wysłużoną D50-tkę. Do tego szkiełka N20/2.8, N35/2, N50/1.8, N85/1.8 i jakiś badziewny 70-300G. Nie wykluczam w przyszłości posiadania szkieł AF-S, więc dobrze byłoby gdyby puszka je obsłużyła.
    Chcę mieć w miarę dobry AF, pomiar światła, wybór pól (5 to byłby lux) AFa, bracketing by się przydał... a poza tym... to chyba już nic
    I teraz tak, na dzień dobry na manuale się nie rzucę, a taki F100 i wyżej już poza zasięgiem cenowym na razie... No ma być tanio na początek.

I teraz tak: czego nie ma F65 co ma F75, a nie ma tego co ma F80 No i nie wiem jak F90x... i ja przepraszam, bo tutaj jest chyba dużo fanów tej puszki, ale może to tylko tak wygląda i w rzeczywistości jest solidny... ale ten suwak przy spuście migawki wygląda wręcz pedalsko

Analogowym ortodoksem pewnie nie zostanę, ale takim "bi" mogę zostać

Pomożecie?

Tomasz

Domyślnie

Jeżeli, te wszystkie stałki są z AFem, to bym brał F80.
    F90, to odpowiednik F100, tylko że wcześniejszej generacji, stad inne rozwiązania techniczne.
    Jeszcze wcześniejszą generację reprezentuje F801.
    F80 ma tylko ten feler, że nie mierzy światła z manualami, a to mocno utrudnia pracę, bo tu nie ma podglądu i histogramu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

to
    Gość

Domyślnie

Tak, tak, te stałki są z AFem. Więc powiadasz, że F80 będzie z nimi ładnie mierzył światło? Szkiełek manualnych nie planuję. Na małej klatce ma wszystko być "po ludzku". Może kiedyś w średni format wejdę i wtedy już wybrzydzać nie będę

A taki F75? Dużo mu brakuje do 80-tki? Jest jednak o połowę tańszy... choć wiem, że to wielkie kwoty nie są przecież, ale zawsze (parę filmów, filterek,..).

A właśnie... a moja SB-600 będzie z którymś z nich pracowała? Choćby w manualu, jeśli nie TTLu? Mam jeszcze jakieś manualne chińczyki Yongnuo do Nikona, które mi służą tylko do fot produktów - wyzwalane błyskiem (fotocela)...

Domyślnie

n75 ma dłuższy czas synchronizacji, mniej widzi w celowniku,jest wolniejszy w kl./sek.,lżejszy i mniejszy,brak ustawień użytkownika .Uważam że jest dużo gorszy od osiemdziesiątki ale na początek może być dobrym aparatemTo nie aparat lecz głowa robi dobre zdjęcia
    pozd.

to
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klisza36 Zobacz posta
    To nie aparat lecz głowa robi dobre zdjęcia
    A ta prawda jest mi bardzo dobrze znana Ale nie ukrywajmy... Bez młota, to nie robota Więc im lepsze narzędzie, tym łatwiej osiągnąć zamierzony (urodzony w głowie) cel

Wygląda na to, że mam już faworyta do poszukiwać F80

Piknie dziękuję

Domyślnie

Co do nikonowych analogów się nie wypowiem, ale zawartość Twojej strony jest całkiem przyjemna dla oka

Domyślnie

Tak, ze wszystkim co od Nikona ma AF F80 w pełni współpracuje, działa AF-S i VR.
    Nie znam tych puszek, ale F75 ma czas tylko do 1/2000, F80 1/4000 z doświadczenia wiem, że jak masz założony film 400, to 1/2000 może okazać się za długim czasem.
    Zasadniczo to taka bieda wersja F80.
    Lampa będzie pracować w TTLu, przynajmniej powinna, a na pewno z moim F100 tak pracuje.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

to
    Gość

Domyślnie

Pięknie dziękuję Będę się powoli zatem za jakimś F80 rozglądać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _tomek_ Zobacz posta
    Heloł, heloł,
    Do tego szkiełka N20/2.8, N35/2, N50/1.8, N85/1.8
    Tomasz
    Fajne szkiełka, prawda? Każdy z pierścieniem przysłon, więc bierz do tego FE lub FE2 i będziesz szczęśliwy. Przy okazji poczujesz co to jest PRAWDZIWA fotografia analogowa.
    Te wydumki w stylu F80, F65 odpuść sobie......
    Nikoniarz-majsterkowicz

to
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Fajne szkiełka, prawda? Każdy z pierścieniem przysłon, więc bierz do tego FE lub FE2 i będziesz szczęśliwy. Przy okazji poczujesz co to jest PRAWDZIWA fotografia analogowa.
    Te wydumki w stylu F80, F65 odpuść sobie......
    Wiem, wiem, ale na początek jednak chciałbym coś mierzącego światło mieć. Chciałbym też slajdów spróbować, więc na początek może jednak jakiś mniej hardkorowy sprzęt

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów