Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 128

Domyślnie

GIMP szybciej się wywali niż wykorzysta 8GB ramu (np. otwieranie 70 zdjęć - nikt normalny tego nie robi), w codziennej pracy (kilka zdjęć + kilka programów) pomiędzy 4 a 8 nie widać różnicy, tak na prawdę to u mnie jeden program korzysta z większej ilości pamięci (buforowanie danych), a dwa używają procesora na 100% (wywoływanie dużej ilości nef)

Domyślnie

Nie można edytować swoich wypowiedzi? Bo chciałem tylko dodać, że 5 minut po napisaniu poprzedniego posta pojawił mi się komunikat o błędzie macierzy RAID. Nie wiem co się dzieje, ale po resecie błąd dalej widnieje zarówno przy uruchamianiu komputera jak i w Intel Matrix Console. O dziwo po resecie mogę kopiować dane z macierzy więc właśnie jestem w trakcie kopiowania bo nieumyślnie zostawiłem tam trochę plików. Tego posta napisałem żeby przypomnieć wszystkim posiadaczom RAID 0 o ryzyku związanym z tym rozwiązaniem. Wystarczy stracić czujność i bach, złośliwość rzeczy martwych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    7 Ulitimate dlatego, że można na nim instalować programy z XP. Nie wiem jak to fachowo się nazywa, ale ma rozszerzenie, które na to pozwala.
    Pewnie mowa o XP-mode, który to jest po prostu wirtualnym XP-kiem działającym pod 7-ką. Oczywiście można na nim instalować programy z XP, tak jak na prawie każdym Windowsie, włączając 7. Chodzi o to, że niektóre programy napisane pod XP nie działają na 7 i ta funkcja omija ten problem. Ale takich programów jest mało. Ja spotkałem ich ok. 3, z czego tylko 1 jest mi czasem (bardzo rzadko) potrzebny. Ten tryb XP jest dostępny od Win 7 Professional w górę, tylko w wersjach niższych od (chyba) Ultimate trzeba go sobie samemu ściągnąć i zainstalować. Coś podobnego jest też możliwe na niższych wersjach, tylko trzeba zainstalować program do wirtualizacji (np. VirtualBox) i samemu postawić na nim Win XP (tylko trzeba mieć albo sobie kupić legalny).
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Dobry komputer do zdjęć i obróbki w PS i LR:

- procek jakikolwiek, byleby był wielordzeniowy, bo te programy potrafią to wykorzystać.
    - RAM od 4 do 8GB i spokojnie starczy na przykład na otwarcie 10 zdjęć z aparatu jednocześnie i pracę nad nimi. Bardziej się skłaniam ku 8GB.
    - Karta graficzna jak najtańsza, z jak najmniejszą prędkością, jak najmniejszą ilością RAMu. Programy typu PS w sumie nie wykorzystują grafiki 3D, więc nawet 15-letni Matrox za 9zł z 32MB na pokładzie spokojnie wystarczy. A tak realistycznie patrząc to jakakolwiek współczesna karta do 120zł będzie nawet za dobra.
    - Dysk SSD to doskonały wybór. Na nim system i katalog LR a na innych dyskach zdjęcia.
    - Mi na win7 (cheap, OEM, home, basic itd.) chodzą programy robione nawet pod win95, więc nie widzę potrzeby kupowania ultimate.
    - płyta główna jakakolwiek, byleby miała tyle USB czy FireWire ile chcesz i potrzebujesz.

Ogólnie to nie szalej z zakupami i nie pytaj się ludzi w sklepach komputerowych, bo oni niestety się nie znają i wcisną Ci od razu zasilacz 2999W, kartę graficzną jak dla gracza i jakąś mega drogą obudowę.

Reasumując, to do komputera do zdjęć liczy się tylko szybki procesor, dysk i sporo RAMU. Reszta się nie licz

Domyślnie

SDD 90GB moze wystarczyc ... ale nie musi Wszystko zależny od tego, co masz na nim zamiar zainstalować. Myślę, ze opcja 128GB byłaby wygodniejsza i, ewentualnie, bardziej rozwojowa.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Na 60GB SSD po zainstalowaniu Win7 i wszystkiego co mi do pracy potrzebne mam jeszcze 23GB wolnego. Wszystko z wyjątkiem gier jest instalowane na SSD. Nie przeniosłem jeszcze bazy Thunderbirda i LR'a ale to w sumie ok. 1,5GB.

Domyślnie

Procesor czterordzeniowy, 8GB RAM i dysk SSD 120GB. Do tego przyzwoita płyta, zasilacz 600W, pasywna karta graficzna i 2 HDD spięte w RAID 1 na dane.
    Taka konfiguracja powinna być w miarę optymalna.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 25-05-2011 o 15:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Reasumując, to do komputera do zdjęć liczy się tylko szybki procesor, dysk i sporo RAMU. Reszta się nie licz
    No i bardzo wazne martkowy zasilacz....grafika wystarczy zintegrowana na plycie co da Tobie konfort pracy (ciiiiiisza).....do tego dobre ciche chlodzenie procka i bedziesz zadowolony
    Windows 7 64b Ultimate u mnie dziala wiekszosc softu ktory dzialal na XP.....nie dziala mi gra w ktora kiedys gralem online SOFII i na tym samym silniku Wolfenstein enemy territory, ale zastapilem to BFBC2 i nawet nie mysle o starych nawykach

Domyślnie

a co myślicie o tym, że SSD może się "szybko" skończyć mając na nim system?
    Podobno ma ograniczoną ilość zapisu i odczytu danych i z czasem mogą się wywalać sektory.
    Takie głosy do mnie dotarły.

Domyślnie

Tak. Generalnie to komputer może się zepsuć jeśli jest używany. Najlepiej nie włączać, starczy na dłużej.

O ile się orientuję nikt jeszcze na tę mityczną granicę możliwości zapisu i odczyta nie trafił.

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów