Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Capture NX2 i presety Standard i Landscape

Witam Was po dłuższej nieobecności!

Ostatnio mam mały dylemat. Obrabiam NEF-y w Capture NX2 i próbowałem stosować rózne presety (Standard, Landscape lub Portrait). Zauważyłem, że w niektórych przypadkach (zależy od sceny) poszczególne presety dość mocno "podbijają" kolory i kontrast. Czasami powodując dość nieprzyjemny efekt. Zwłaszcza zieleń i czerwień sprawiają wrażenie przejaskrawionych i tracących szczegóły. Preset "Portretu" jest OK. Wiem, że to są ustawienia zdefiniowane przez producenta, ale czy jest sens stosować je do NEF-ów?

Moje pytanie brzmi:
    "Czy Wy też tak macie?" Może lepiej nie korzystać z tych ustawień i próbować dokładniej obrobić fotkę. A może ja już jestem przewrażliwiony na tym punkcie?
    Jakie macie w tym zakresie zdanie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Witam Was po dłuższej nieobecności!

Ostatnio mam mały dylemat. Obrabiam NEF-y w Capture NX2 i próbowałem stosować rózne presety (Standard, Landscape lub Portrait). Zauważyłem, że w niektórych przypadkach (zależy od sceny) poszczególne presety dość mocno "podbijają" kolory i kontrast. Czasami powodując dość nieprzyjemny efekt. Zwłaszcza zieleń i czerwień sprawiają wrażenie przejaskrawionych i tracących szczegóły. Preset "Portretu" jest OK. Wiem, że to są ustawienia zdefiniowane przez producenta, ale czy jest sens stosować je do NEF-ów?

Moje pytanie brzmi:
    "Czy Wy też tak macie?" Może lepiej nie korzystać z tych ustawień i próbować dokładniej obrobić fotkę. A może ja już jestem przewrażliwiony na tym punkcie?
    Jakie macie w tym zakresie zdanie?
    Spieszy Ci się i pasują Ci kolorki i kontrast presetów - stosujesz.
    Chcesz mieć to co faktycznie sobie zamierzyłeś z dbałością o szczegóły - nie stosujesz.

Czy jest sens - sam odpowiedz sobie na pytanie.

Co do przewrażliwienia - wszyscy są przewrażliwieni na punkcie swoich zdjęć .

Domyślnie

Dokładnie, jezeli pasuje Ci dany efekt to go zostawiasz jeżeli nie to kombinujesz dalej.
    Wszystko zależy od zdjęcia
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Uprawnienia umieszczania postów