Szukaj
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + Epson R2880 i inne duperele
Cytat:" With the new P+ series Phase One introduces OptiColor+, a unique image processing algorithm, which delivers amazingly high color accuracy. OptiColor+ maintains colors in deep shadows and optimizes skin tones to perfection.
P+ also includes the Dynamic+technology (patent pending) which ensures less noise at all ISO settings and enables professional photographers to take photography to extreme limits e.g. low light photography. "
Pewnie cos jak ala PerfectClear z Bibble... Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.
Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 30-01-2007 o 11:52
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + Epson R2880 i inne duperele
Aaaa, takie "opóźnienia" to pikuś. Mnie najbardziej wkurza np. w ACR w ogóle opóźniona reakcja ruchu suwaka myszą.
P.
Fiat Lux
Mnie w Lightroomie drażni:
- powolność (szczególnie przy przechodzeniu do edycji kolejnego zdjęcia)
- przy wczytaniu dużej iloci NEFów program po jakimś czasie robi kilkuminutową sobie przerwę w trakcie - której dysk intensywnie pracuje a Lightroom przestaje reagować (w tym czasie suwaczki robią lekko przejrzyste). Objaw wystąpił na dwóch komputerach a owa większa ilość nefów to było ponad 120
Na plus:
- Możliwość otwarcia wstępnie obrobionego zdjęcia bezpośrednio w PS'ie (równocześnie następuje eksport obrobionego zdjęcia źródłowego do wybranego katalogu)
- Duża ilość suwaczków do korekcji kolorów - pozwalających dość dobrze skorygować poszczególne parametry każdego koloru z osobna. Dla mnie jest to niezwykle przydatne, gdyż ustawiając balans bieli korzystając z pipetki i dwóch suwaczków jakoś nie mogłem uzyskać zadawalającego efektu
N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L
To nie jest narzedzie o takim samym przeznaczeniu jak NC. Produkt Nikona sluzy jedynie do obrobki NEFow i na tym koniec. Lightroom, to kompleksowe rozwiazanie dla fotografow... I dodam -- fotografow bez wiekszej wiedzy "komputerowej". To program, ktory robi praktycznie wszystko co zwiazane z cyfrowa fotografia. Wraca taki fotograf sportowy, lub reporter slubny, wklada karte do czytnika, uruchamia Lightrooma i od poczatku do konca pracuje jedynie w nim.
-- zrzuca zdjecia
-- kataloguje
-- opisuje
-- zmienia nazwy
-- klasyfikuje wg jakosci, przydatnosci, etc.
-- sortuje
-- wprowadza korekty barwne
-- kadruje
-- na koniec uklada sobie na arkuszu i drukuje (tudziez wypala w celu wykonania odbitek (nie pamietam, czy AL daje taka mozliwosc)).
To program dla fotografow, ktorzy co dzien lub co kilka dni znosza do chalupy setki zdjec i nie maja ochoty (albo potrzeby czy po prostu wiedzy) na gmeranie w plikach, uzywanie roznych narzedzi do przeprowadzenia pewnych czynnosci. Ot -- po prostu maja jedno narzedzie i w nim robia wszystko.
NC i AL to dwa zupelnie rozne programy -- nie da sie ich w zaden sposob porownac (no chyba, ze na upartego -- jedynie jakosc konwersji NEFa, lub mozliwosci jego korekty). AL mozna porownywac jedynie do Apple Aperture.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
No i jest... pierwsze wrażenie... spoko działa trochę wolno ale ok jest kilka interesujących funkcji w zakładce develop, które bardzo mi się podobają (np: wskazanie punktu na zdjęciu i przeciągając w dół lub górę zmiana np saturacji składowej barw i inne) to co się nie podoba to powolna praca. Komputer do tego trzeba mieć.... mocny. Alternatywa jest w postaci innych programów, czasem sporo tańszych, czy lepszych... nie wiem. ALR jest programem wartym przetestowania gdyż daje nowe możliwości spośród których jest wprowadzanie zmian w fotce bez jej "niszczenia" - zmiany zapisywane są (chyba) w osobnym pliku, bądź jako dodatkowy plik danych.
Polecam wersje 30dni można się pobawić, a nuż komuś przypadnie do gustu...
Testuję obecnie Lightrooma 1.0 i konfrontuję go z C1.
Lightroom jest moim zdaniem świetnym narzędziem, gdy chodzi o interfejs użytkownika oraz dostępne funkcje. Wszystko intuicyjne, łatwe w obsłudze, estetycznie podane, kompleksowe. Wersja 1.0 wydaje mi się też odrobinę szybsza i stabilniejsza niż wersja Beta.
Na minus należy Lightroomowi zaliczyć powolne działanie (w szczególności wpadanie w dziwny stan zawieszenia na kilka minut przy przetwarzaniu dużej liczby zdjęć). W tej konkurencji C1 bije Lightrooma na głowę.
Dodatkowo porównywałem szczegółowo JPGi generowane przez C1 i Lightrooma. WG moich spostrzeżeń jpg C1 jest nieco lepszej jakości (lepiej oddaje szczegóły).
C1 dysponuje również - moim zdaniem - większymi możliwościami w zakresie odszumiania i wyostrzania.
Podsumowując: Ligthroom jest majstersztykiem, gdy chodzi o proponowaną filozofię pracy z NEFem. C1 nadal jednak daje lepsze rezultaty, gdy chodzi o efekt końcowy.
Skontaktuj się z nami