Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Słuchaj,

które to operacje?

Jak dla mnie, Bibble Lite to najlepsze połączenie ficzersów, prędkości obróbki (na moim komputerze z epoki jurajskiej) i ceny produktu.

P.
    Odszumianie, wyostrzanie itp... W Lightroomie przebiega to naprawde blyskawicznie czego nie mozna powiedziec o Bibble gdzie po zmianie parametru jest pewne opoznienie, ktore moze byc irytujace. Tak czy inaczej obydwa softy sa dobre i wartosciowe.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + Epson R2880 i inne duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Wersja 4 ma byc jeszcze szybsza niz aktualna, konfigurowalny interface i troszke wiecej mozliwosci konfiguracyjnych narzedzi. Ma miec tez troche nowych rzeczy. Dokladnie nie pamietam, ale skoro po kilku miesiacach od informacji jeszcze jestem nakrecony, to znaczy, ze beda to dosc istotne ficzery. Teraz nie mam czasu, zeby spojrzec, ale jest info na stronie Phase One.
    Cytat:" With the new P+ series Phase One introduces OptiColor+, a unique image processing algorithm, which delivers amazingly high color accuracy. OptiColor+ maintains colors in deep shadows and optimizes skin tones to perfection.
    P+ also includes the Dynamic+technology (patent pending) which ensures less noise at all ISO settings and enables professional photographers to take photography to extreme limits e.g. low light photography. "

Pewnie cos jak ala PerfectClear z Bibble... Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 30-01-2007 o 11:52
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + Epson R2880 i inne duperele

Domyślnie Broda 2

Aaaa, takie "opóźnienia" to pikuś. Mnie najbardziej wkurza np. w ACR w ogóle opóźniona reakcja ruchu suwaka myszą.

P.
    Fiat Lux

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Mnie w Lightroomie drażni:
    - powolność (szczególnie przy przechodzeniu do edycji kolejnego zdjęcia)
    - przy wczytaniu dużej iloci NEFów program po jakimś czasie robi kilkuminutową sobie przerwę w trakcie - której dysk intensywnie pracuje a Lightroom przestaje reagować (w tym czasie suwaczki robią lekko przejrzyste). Objaw wystąpił na dwóch komputerach a owa większa ilość nefów to było ponad 120

Na plus:
    - Możliwość otwarcia wstępnie obrobionego zdjęcia bezpośrednio w PS'ie (równocześnie następuje eksport obrobionego zdjęcia źródłowego do wybranego katalogu)
    - Duża ilość suwaczków do korekcji kolorów - pozwalających dość dobrze skorygować poszczególne parametry każdego koloru z osobna. Dla mnie jest to niezwykle przydatne, gdyż ustawiając balans bieli korzystając z pipetki i dwóch suwaczków jakoś nie mogłem uzyskać zadawalającego efektu
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Jak juz koledzy napisali wczesniej, to nie jest ani odpowiednik, ani tez dopelniacz zadnego z istniejacych programow Adobe. To nowy produkt ukierunkowany na fotografow, ktorzy robia duze ilosci zdjec (organizacja, zarzadzanie, katalogowanie, a pozniej latwe wyszukiwanie i przygotowywanie prezentacji). To bezposrednia odpowiedz Adobe na Apple Aperture. To nie narzedzie do "dziubania" w jednym czy dwoch zdjatkach. Kupno Lightrooma przez przecietnego amatora fotografii jest IMO takim samym nonsensem, jak kupowanie w pelni wyposazonego warsztatu samochodowego tylko po to, zeby sobie 2x w roku zmienic opony czy filtry w swoim prywatnym autku.
    OK, rozumiem teraz co to jest. W czym jest to więc lepsze/inne od Nikon Capture 4.0? No z wyjątkiem organizacji czy katalogowania, czego NC4 nie robi, ale w sensie masowej obróbki RAW-ów?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    OK, rozumiem teraz co to jest. W czym jest to więc lepsze/inne od Nikon Capture 4.0? No z wyjątkiem organizacji czy katalogowania, czego NC4 nie robi, ale w sensie masowej obróbki RAW-ów?
    To nie jest narzedzie o takim samym przeznaczeniu jak NC. Produkt Nikona sluzy jedynie do obrobki NEFow i na tym koniec. Lightroom, to kompleksowe rozwiazanie dla fotografow... I dodam -- fotografow bez wiekszej wiedzy "komputerowej". To program, ktory robi praktycznie wszystko co zwiazane z cyfrowa fotografia. Wraca taki fotograf sportowy, lub reporter slubny, wklada karte do czytnika, uruchamia Lightrooma i od poczatku do konca pracuje jedynie w nim.
    -- zrzuca zdjecia
    -- kataloguje
    -- opisuje
    -- zmienia nazwy
    -- klasyfikuje wg jakosci, przydatnosci, etc.
    -- sortuje
    -- wprowadza korekty barwne
    -- kadruje
    -- na koniec uklada sobie na arkuszu i drukuje (tudziez wypala w celu wykonania odbitek (nie pamietam, czy AL daje taka mozliwosc)).
    To program dla fotografow, ktorzy co dzien lub co kilka dni znosza do chalupy setki zdjec i nie maja ochoty (albo potrzeby czy po prostu wiedzy) na gmeranie w plikach, uzywanie roznych narzedzi do przeprowadzenia pewnych czynnosci. Ot -- po prostu maja jedno narzedzie i w nim robia wszystko.
    NC i AL to dwa zupelnie rozne programy -- nie da sie ich w zaden sposob porownac (no chyba, ze na upartego -- jedynie jakosc konwersji NEFa, lub mozliwosci jego korekty). AL mozna porownywac jedynie do Apple Aperture.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

swiatlo
    Gość

Domyślnie

...NC i AL to dwa zupelnie rozne programy -- nie da sie ich w zaden sposob porownac (no chyba, ze na upartego -- jedynie jakosc konwersji NEFa, lub mozliwosci jego korekty). AL mozna porownywac jedynie do Apple Aperture.
    Teraz rozumiem wszystko. Dzięki...

dzwiad
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    qwerty - szybki ???????????? jaki Ty masz sprzęt że u Ciebie to bydle jest szybkie? spróbuj wczytac zestaw 100 RAWów to zobaczysz jak szybkie to jest, a dla C1 100 RAWów to betka
    ja mam macbook 1.8ghz i 1gb ramu i popyla az milo
    na piececie 2.8 z 1gb tez dziala bardzo szybko
    2 wersja bety byla powolna ale juz nastepne byly spowrotem szybkie
    pozdrawiam

Domyślnie

No i jest... pierwsze wrażenie... spoko działa trochę wolno ale ok jest kilka interesujących funkcji w zakładce develop, które bardzo mi się podobają (np: wskazanie punktu na zdjęciu i przeciągając w dół lub górę zmiana np saturacji składowej barw i inne) to co się nie podoba to powolna praca. Komputer do tego trzeba mieć.... mocny. Alternatywa jest w postaci innych programów, czasem sporo tańszych, czy lepszych... nie wiem. ALR jest programem wartym przetestowania gdyż daje nowe możliwości spośród których jest wprowadzanie zmian w fotce bez jej "niszczenia" - zmiany zapisywane są (chyba) w osobnym pliku, bądź jako dodatkowy plik danych.

Polecam wersje 30dni można się pobawić, a nuż komuś przypadnie do gustu...

Domyślnie

Testuję obecnie Lightrooma 1.0 i konfrontuję go z C1.

Lightroom jest moim zdaniem świetnym narzędziem, gdy chodzi o interfejs użytkownika oraz dostępne funkcje. Wszystko intuicyjne, łatwe w obsłudze, estetycznie podane, kompleksowe. Wersja 1.0 wydaje mi się też odrobinę szybsza i stabilniejsza niż wersja Beta.

Na minus należy Lightroomowi zaliczyć powolne działanie (w szczególności wpadanie w dziwny stan zawieszenia na kilka minut przy przetwarzaniu dużej liczby zdjęć). W tej konkurencji C1 bije Lightrooma na głowę.

Dodatkowo porównywałem szczegółowo JPGi generowane przez C1 i Lightrooma. WG moich spostrzeżeń jpg C1 jest nieco lepszej jakości (lepiej oddaje szczegóły).

C1 dysponuje również - moim zdaniem - większymi możliwościami w zakresie odszumiania i wyostrzania.

Podsumowując: Ligthroom jest majstersztykiem, gdy chodzi o proponowaną filozofię pracy z NEFem. C1 nadal jednak daje lepsze rezultaty, gdy chodzi o efekt końcowy.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów