Szukaj
Zasadniczo się nie mylisz, ale zawsze jest jakieś aleStrumień danych cyfrowych jest zawsze zabezpieczany jakimś rodzajem kodowania protekcyjnego, czyli np. sumą kontrolną. Pozwala ona zweryfikować poprawność sygnału i ew. naprawić uszkodzone ramki korzystając z nadmiarowej informacji (bezstratnie). W takim modelu granica przenosi/nie przenosi jest wyznaczana przez ilość błędów w sygnale - albo jest poniżej "naprawialnej" (wtedy korekcja odtwarza 100% oryginalnego sygnału) albo powyżej, i wtedy na wyjściu nie ma nic. Takie podejście stosuje się tam, gdzie istotna jest 100% dokładna transmisja danych - np. pakiety w internecie.
Natomiast trzeba być świadomym, że od zawsze (tj. np. od standardu Audio CD czy magnetofonów DAT) przesyłanie cyfrowe sygnałów takich jak dźwięk i obraz nie jest w ten sposób traktowane! Ww. standardy zakładają, że w wypadku przekroczenia stopy błędów dla niewielkiej ilości ramek, czyli całkowitej ich utraty w transmisji (nie ma retransmisji przy odczycie z CD) możliwa jest interpolacja sygnału na wyjściu. Przyznam że nie studiowałem jak to jest dokładnie w HDMI, ale podejrzewam że bardzo podobnie.
Skąd błędy w sygnale "cyfrowym"? Trzeba pamiętać, że sygnał cyfrowy w miedzianym kablu to nic innego jak odpowiednio zmodulowane napięcie, które w odbiorniku odbiega nieco od czysto teoretycznego przebiegu prostokątnego, bo kabel ma pojemność, indukcyjność, przesłuchy, coś się w nim może indukować itd. itp. Ilość przesyłanych danych wymusza częstotliwości rzędu 340MHz, gdzie zaczynają się liczyć efekty falowe typowe dla w-cz. Odebrany przebieg jest dopiero w odbiorniku odpowiednio formowany i próbkowany, żeby "odzyskać" oryginalny przebieg prostokątny, który jest dopiero poddawany korekcji CRC.
Zatem nie jest tak prostoMoja osobista rekomendacja: użyć taniego kabla, ale nie najtańszego
W wypadkach szczególnie długich połączeń - zapewnić sobie możliwość wymiany kabla w sklepie na inny, o większym przekroju żył i lepiej zaekranowany
![]()
---
Oper
Widzę Grzybu wyjaśnił już to prościej![]()
---
Oper
po miedzi tez jest 0/1 ino medium jest innenatomiast jak jest zbudowany pakiet, co robi z nim warstwa transportowa, jak sie zachowuje korekcja bledow to juz zalezy od tego z czym mamy doczynienia.
w hdmi sie nie wgryzalem ale jakis czas temu zamowili u mnie 'tansze dobre' kable hdmi o dlugosci chyba 10-12m. jeden dawal obraz z jakimis zieleniami jak pamietam, drugi fiolety sie pojawialy czy jakies takie kolorki, a i trzeci tez nie byl pozbawiony wad. zatem warto stestowac szczegolnie te dlugasne.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
zauwazylem, ze panuje wyobrazenie, ze jak cos sie podepnie po cyfraku to juz musi dzialac. albo nie dziala w ogole.
i byle jakie kable sa najlepsze do wszystkiego![]()
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
Za Wiki:
Although no maximum length for a HDMI cable is specified, signal attenuation (dependent on the cable's construction quality and conducting materials) limits usable lengths in practice. HDMI 1.3 defines two cable categories: Category 1-certified cables, which have been tested at 74.5 MHz (which would include resolutions such as 720p60 and 1080i60), and Category 2-certified cables, which have been tested at 340 MHz (which would include resolutions such as 1080p60 and 2160p30). Category 1 HDMI cables are to be marketed as "Standard" and Category 2 HDMI cables as "High Speed". This labeling guideline for HDMI cables went into effect on October 17, 2008. Category 1 and 2 cables can either meet the required parameter specifications for interpair skew, far-end crosstalk, attenuation and differential impedance, or they can meet the required nonequalized/equalized eye diagram requirements. A cable of about 5 meters (16 ft.) can be manufactured to Category 1 specifications easily and inexpensively by using 28 AWG (0.081 mm²) conductors. With better quality construction and materials, including 24 AWG (0.205 mm²) conductors, a HDMI cable can reach lengths of up to 15 meters (49 ft.). Many HDMI cables under 5 meters of length that were made before the HDMI 1.3 specification can work as Category 2 cables, but only Category 2-tested cables are guaranteed to work.
Czyli po krótce: do 5 m jakość kabla powinna być bez znaczenia i praktyka to potwierdza. Jak to ktoś wcześniej napisał: brać jakiś tani, ale nie najtańszy i na 99% będzie dobrze.
I'm one of those bad things that happen to good people
Powiem Grzybu, ze nie wiem czemu swiatlowod mialby byc cyfrowym medium a zwykly kabel nie ;P tym bardziej ze te 0/1 najczesciej na starcie sa na jakims drucie i na koncu tez sa na druciei nie chodzi mi o to co uzytkownik wpina sobie w domu do komputera
![]()
Światłowód posłużył jako przykład, w celach dydaktycznych (w sporym uproszczeniu). Samo światło ma na tyle dużą prędkość, że w zasadzie stan nieustalony spowodowany przewodem można przyjąć jako pomijalny. Nie wnikam też tutaj w szczegóły budowy światłowodów bo się na nich nie znam, ale wydaje mi się że takie porównanie dla przeciętnego kowalskiego spokojnie wystarczy. Inna sprawa jest to o czym piszesz. W zasadzie cała ta zero/jedynkowość to tylko interpretacja analogowego świata, nic więcej.
Skontaktuj się z nami