No przecie jest!http://optyczne.pl/index.html?produc...34&typ=0&moc=0
Szukaj
No przecie jest!http://optyczne.pl/index.html?produc...34&typ=0&moc=0
w twoim budżecie niestety chyba nie wystarczy na sprzęt, przy którym odczułbyś wyraźną róznicę w jakości zdjęć, więc jak radzą wyżej lepiej zainwestować w szkła. Sam mam też D40 i po zmianie kita 18-55 na AF-S 18-70 jestem z niego zadowolony. Z AF-S 18-105 VR tez bardzo dobrze się sprawował. Co do innych obiektywów to zależy od tego co będziesz fotografować. Stałka 35 to niezły pomysł. Możesz również przemyśleć zakup gripa (w tej chwili do kupienia juz od 100 zł). Osobiście jak założyłem, tak juz go nie zdejmuję, bardzo poprawia ergonomię aparatu (przynajmniej dla mnie sam korpus jest troszkę za mały)
A jak sobie radzisz z ustawianiem przesłony? Bo ja po założeniu nikkora 35 mm 1.8 do d 40 nie mogę w ogóle jej ustawić?
Kolego juz ci mowie
obracasz kołkiem na duze A , kolo spustu masz taki przycisk po prawej ( taki kwadrat) z + i - , przytrzymujesz go i krecisz sobie kółeczkiem ustawiajac przyslone jaka tylko zapragniesz
pozdrawiam
ups - pomylka , to dziala tak jak dasz tryb M , jak ustawisz na A to nic nie musisz trzymac - tak mi sie wydaje.
Ostatnio edytowane przez barto28 ; 27-05-2011 o 10:54
FX
Właśnie o to chodzi, że dokładnie tak robię, a na wyświetlaczu cały czas wyświetla się "--"
I zdjęcia wychodzą właściwie tylko na zewnątrz..
Przy innych obiektywach tj. 18-55 i 55-200 wszystko działa jak trzeba..
hmm , przeczysc styki w obiektywie , jezeli wyswietla ci na ekranie takie cos " --" to cos nie laczy - tak mi sie wydaje ale moge sie mylic
FX
Dobra, w takim razie raczej inwestuję w 35/1.8. I pytanie - lepiej kupić nowy czy zaoszczędzić te 150-200 zł i kupić używkę?
A jakąś lampę sensowną w dobrej cenie byście mogli mi polecić? W domu znalazłem jakieś dwie: SOLIGOR MK-21A i EXAKTA 1400 A/s no ale to nie do tego sprzętu.
Co do tych zoomów: lepiej zainwestować w 18-105 czy 'dołożyć' na przykład 55-200?
Skontaktuj się z nami