nie mam pojęcia. nie spotkałem się z nim.
ale ja bym został przy 50/1.8 i pierścieniach.
można ich używać i do innych obiektywów, a z tym 50 mm mozna miec skalę wiecej niż tylko 1:1
Szukaj
nie mam pojęcia. nie spotkałem się z nim.
ale ja bym został przy 50/1.8 i pierścieniach.
można ich używać i do innych obiektywów, a z tym 50 mm mozna miec skalę wiecej niż tylko 1:1
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
sorki, że tak zawracam
a wracając do pierścieni (to jest komplet?)
kazdy powiększa o ileś?, przybliża?
chodzi mi o to, czy może zamiast kompletu kupic sobie jeden pierścień.
Swoją droga nie wiem czymnu nie ma jednego większego tylko kilka się łączy
l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l
Zaczyna nudzic mnie pisanie poraz 100 o Nikkore MF 55/2.8 micro lub 55/3.5 micro.
Jakbys poszukal na tym forum to juz doktorat na temat tego szkla mozna zrobic.
Jest to bezposredni protoplasta Nikkora AF 60/2.8 micro.
I nie ma lepszej taniej alernatywy dla tego szkla. IMHO warto w nie zainwestowac zamiast pchac sie w 50/1.8. Mam oba, czesciej uzywam 55/3.5 niz 50/1.8. Do 50/1.8 jeszcze musisz dokupic pierscienie i teraz pytanie jakie (czy te z przniesieniem pomiaru i AF czy gole). Dochodzi do tego zabawa z przeliczaniem skali odwzorowania, korekcji niezbednej do wprowadzenia, upierdliwe liczenie glebi ostrosci.
Wiecej o tym szkle (55/2.8 i 3.5) poszukaj na forum.
Jacek_Z, z kazdym szklem mozna miec wieksza skale do 1:1. Chocby stosujac mieszek. W przypadku Nikkora 55 mozna latwo osiagnac 2:1 poprzez dodatkowy wyciag 55mm. W przypadku Nikkora 50/1.8 aby osiagnac 2:1 wyciag bedzie 100mm i jasnosc tego ukladu spadnie 8x.
A tak wogle to zacznij od www.fotografia-przyrodnicza.art.pl - > Porady i przyklady
Ostatnio edytowane przez gALL ; 30-01-2007 o 10:21
skoro Cie nudzi pisanie po raz setny to z łaski swoje wklej linki!!! albo nie pisz nic (no bo skoro Cie nudzi...)
ja szukałem i znalazłem mało na ten temat, dyskusje różnie się kończyły nie koniecznie na 55 3,5
czy 55 3,5 on bez tego PK-13 (czy jak to się zowie) robi dobrze macro.
chyba pomysle nad 55 niz nad piersceniami.....zawsze to szklo
ok o Nikkorze 55/3,5 czy 55/2,8 jest sporo na forum ale o manualu a na tej aukcji na allegro jest AF i o nim nigdzie nic nie znalazłem, może ktos używał tego szkła ??
pozdrawiam Piotr
czyli jest
55 3,5 i 55 2,8 manual i takie sam AF ???
http://www.mir.com.my/rb/photography...F55mmmicro.htm
tak ciezko zapytac kolega Googla?
Poza tym jest tu opcja "SZUKAJ", nie bede za Ciebie odrabial "zadania domowego".
ja nie pytałem o link do jakiejś tam strony, tylko o opinie kogoś z forum, dlatego nie do końca rozumie Twoje złosliwości, bo w necie to Ci mogę więcej takich linków padać, na tym forum wszyscy zawsze polecają MF a jeżeli ktoś pisał o AF to bije się w piersi ale opcja szukaj zawsze znajduje MF
pozdrawiam Piotr
dzieki za info
ESOX - ja ci już moim poście nr 7 podałem miejsce (linkownia - jest w mojej stopce) gdzie zagadnienia o której piszesz (makro) jest wytłumaczone. Jak widać nie zaglądałes tam. Są tam tez linki do wszystkich szkieł nikona jakie kiedykolwiek były. Tez można sprawdzić.
Co do pierścieni - kilka cm dodatkowego wyciągu da inny efekt na obiektywach o różnych ogniskowych. Dlatego nie podaje się tego info - bo zależy przy jakim obiektywie ile cm będzie zastaosowane.
Sprzedaje się komplety (3 szt) - bo czasami potrzeba duzych zbliżeń, czasami mniejszych. Czasami stosuje się jeden cieńki, a czasami aż wszystkie razem skręcone. Wzory - w linku do którego nie chcesz zaglądać.
podaję więc go na tacy: http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami