Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie macro z 70-300 ?

Witam

Czy da się jakoś tanim spsobem uzyskac makro. Myśle o obiektywie 70-300g. Raynax czy coś mozna dokupić innego?
    (obiektyw ze wzgledow finasowych na razie odpada) chcialem tak troche popstrykac, poprobowac, czytalem o tym połaczenie 70-300G + i ten plus mnie najbardziej zastanawia soczewki,konwertery a może pierścien odwrotnego mocowania?

Mam też stałkę 50 (1,8 ) i kit 18-70 ale nimi chyba sie macro nie pobawie?
    l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l

Domyślnie

Szkoda że nei masz Sigmy 70-300APO Macro, daje ona skalę 1:2, czyli a początek nei tak źle. Do tego Raynox DCR250 i jest ok. Nie wiem jaką skalę ma ten Nikkor, ale chyba tyle nie ma. Póki co najlepszym ale najdroższym rozwiązaniem jest Tamron 90SP F2.8, ma skalę 1:1.
    Jesli nei zależy Ci na super jakości masz ograniczony budżet to tylko Raynox, pierścienie z przeniesieniem automatyki to koszt 600-800zł, np. Kenko albo mieszek....
    Może ktoś inny też cos Ci doradzi..akurat tutaj jakość i skala odwzorowania (powiększenia) nei zna kompromisu i albo kupa kasy na dobre szkło albo zabawa w półśrodki !

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

ale Raynox + 70-300 to ,,bezpieczne" chodzi mi o praktyczne (mechaniczne tez) zastosowanie czy nie ma zadnych kompliakcji - soczewki itp. (jak sie za duzo siwatla dostanie itp.)
    moze na pcozatek raynox byloby oki?

Domyślnie

soczewki, szczególnie uniwersalne na budżetowych zoomach są do d...
    zdjęcia najwyżej do internetu sie nadają
    z tego co masz to najlepszy do makro jest 50/1.8 z pierścieniami - wydatek większy, ale efekt (jakość optyczna układu) wiele lepszy. Trochę krótka ogniskowa, co nie jest korzystne - szczególnie przy zdjęciach żywych stworów jest się bardzo blisko motywu. Przy roślinkach i innych podobnych tematach - tak nie przeszkadza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

blisko tzn? (bedzie sie trzebskradac.... - to tez ma swoje uroki

jakie pierścienie? - odwrtnego mocowania? czy przed body i obiektyw

Angry

ESOX te pierścienie nie odwrotnego mocowania tylko pierścienie pośrednie, mocowane pomiędzy obiektyw a korpus. Cena jak napisałem ok. 700zł średnio za Kenko.
    Odległość ostrzenia z tym szkłem 50mm to jakieś kilka -kilkanaście cm (moze ktoś mnie poprawie) z tego co pamiętam.
    Ja na Twoim miejscu bym chyba sprzedał tę stałkę i za kasę przeznaczoną na pierścienie łacznie mając ok 1000zł szukałbym używanego Tamrona.
    Masz wówczas dalekie ogniskowanie (owad nei ucieknie), dobre światło i super jakość.
    Montowanie pierścieni powoduje że jasność takiego układu bardzo spada i z Twojej stałki zrobi isę 50mm F3.5 przykładowo...
    To co napisałem to przy załozeniu że BARDZO zależy Ci na dobrym jakościowo makro, bo jeśli potrzebujesz nadal stałki 50mm to masz nie lada dylemat.... Nie martw się ja mam ten sam

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

myślałem o pierścieniach między body a obiektyw, ale te odwrotne sa też OK, choc w używaniu gorzej - nie ma przeniesiania niczego, totalny manual sie robi, brak pomiarów światła masz wtedy. Lepiej pierścienie z elektryką (i może śrubokrętem)

odległość zależy od skali odwzorowania.
    czyli dla dużych zbliżen moze to być około 10 cm od przedniej soczewki.
    Tak właściwie odległości w obiektywach makro podaje się dla odległości nie do przodu obiektywu, ale do filmu - czyli dzisiaj - matrycy. Przy długich makro i skali 1:1 jest to np 30 cm, ale obiektyw i body ma swoja grubość, więc jest to naprawde blisko.

nie licz na to, że z soczewka będziesz miał dalej. tez jest blisko.
    w linkowni (moja stopka) jest link do stronki o makrofotografii. poczytaj.

moshica - pomysł by sprzedać 50/1.8 i dołozyć to co na pierścienie do obiektywu makro - jest OK.
    ale - co do spadku jasnośc ze względu na wyciąg - to występuje on WSZĘDZIE, także w obiektywach makro!!! A one się zaczynają od 2,8 więc jako makro przy około 1:1 one maja jasnośc mniej niż 4,5. Czyli mniej niż nawet te 3,5 jak podałes dla 50/1.8
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-01-2007 o 21:24
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

50tek chce costawic ))) dobry obiektyw )))
    a macro tylko czasami ale zamiast wydawac i kombinowac wyczytalem ze moze taki obiektyw:

nikkor 55 3,5
    (chodzi gdzies w okolich 500/600)
    ale to prawe niedostępne, nigdzie nie ma
    - takie dobre???

Domyślnie

tego widze (widziałem)
    ale ja za jakis czas bede ....sie przymierzal, nie wiem czy beda
    ale to dobry obiektyw?????

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów