Szukaj
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Ja bym mógł mieć patent polegający na braku OLPF - do tego multishot jak w Haselu i nawet nie zaszczyciłbym wątku o Foveonie swą zdawkową atencją.
Przecież to nie ma nic wspólnego z rodzajem matrycy, tylko z jej wielkością...
Dyfrakcja szybciej zje SD1 niż D3x czy A700.
A prawda jest taka, że Sigmowe 3x12Mpix daje mniej detali niż bayerowskie 24Mpix na tej samej powierzchni. Nie mówiąc już o dynamice, szumach, zafarbach itd.
Co więcej, na DPR wypowiadał się człowiek, który rozmawiał z inżynierem z Phase One, który twierdził, że przemysłowo niemożliwe jest produkowanie matrycy Foveon o wielkości większej niż APS-C.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Powinienes zwrócic uwage na słowo przymykanie. Dla małej dziury dyfrakcja to problem
a to niby dlaczego? Prawa fizyki działaja odwrotnie w tym przypadku? Ty przytaczasz istniejące body, a ja pisze o tym co ma lepsze prespektywy w przyszłości. Zakładając wszystkie matryce tych samych rozmiarów (tzn np wszystkie FF, sd1 nie jest FF)
ja sądze odwrotnie i możemy sie tak długo przekomarzać, bo nie uda sie nam zdobyć tego samego ujęcia zrobionego na obu body.
uwielbiam takie argumenty
W Phase One twierdzą, że konkurencji sie nie uda. Obowiązuje hasło: klienci, nie kombinujcie, zostańcie u nas
Polemizując z wątpliwym argumentem - nawet jeśli w 2011 tanio się nie da zrobić FF, to nie mówmy o mozliwościach w roku 2015.
Zresztą nigdzie na poczatku FF nie było tanie. Nadal nie jest.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-05-2011 o 15:00
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Hi!
zapisałam się w ten cyrk tylko dla mathu i jego "wizji alternatywnych"
Mówią że od zbytniego onanizowania się wzrok się psuje.
Mathu -najwyższy czas wybrać*się do okulisty.
Stary kompakt Sigmy z matrycą X3 jest oczywiście namiastką tego co otrzymamy w SD1 ale jakieś wyobrażenie daje na temat różnic w sposobie obrazowania do konstrukcji konkurencji.
DP2 Vs. Najnowsza mydlanka ze stajni Nikon czyli D7000
4,5 Vs. (nie wiem ile Megapixli ale to wszystko jedno) -dużo więcej i na WIĘKSZEJ powierzchni.
Obrazek z D7000 zmniejszony do wielkości ok 4,5Mpix by był ostry i "lepszy" co jest zgodne z obowiązującą nie tylko na tym forum "internetową prawdą oczywistą"
Jak to się przekłada na SD1?
IMHO =najlepszy obrazek z małego formatu cyfrowego jaki powstał do dnia dzisiejszego -dla małych czułości czyli dla 90% typowych sytuacji fotograficznych.
A SD1 ma 15 Mpix (skąd 3x12?)- wymyślasz bajeczki dla kolegów z piaskownicy czy chcesz pogadać*poważnie -chyba że tak specjalnie bayerujesz z braku innego zajęcia?
Do kolegów fotografistów .
Szukacie dziury w całym.
Oburzenie co do ceny tego korpusu jest równie śmieszne jak swego czasu płacz w temacie Pentaxa 645D -bo nie jest w canie (lub tańszy) od D3 czy D3X
Cóż za tragedia -nie dla psa kiełbasa?
żegnam mądrale >) -bez odbioru
[/URL]
Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
Ostatnio edytowane przez trollewna ; 24-05-2011 o 15:15
ten disaster to moje codzienne środowisko pracy.
Niech nikon dogada się z adobe -jak będzie porównywalny -źle! - zaoferuje więcej! od "lepszych systemów" to się przesiadam bo nie będę się katować*jakimiś linuxowymi skryptami dla komputerowych freaków typu silkypix czy inne dcraw
Ale teraz już pa -nie mogłam się powstrzymać odpowiedzieć*staremu znajomemu trollowi z sąsiedztwa.
Życzę dalszych bezszumowych snów w iso dwajeściatysionców -w o! -taaaaaakiej klatce.
buziak!
Ostatnio edytowane przez trollewna ; 24-05-2011 o 15:30
To są dwa zupełnie inne zdjęcia, inne kadry (na zdjęciu z Sigmy most zajmuje większą powierzchnię kadru), inna pora dnia, zdjęcie z Nikona było robione kitem i pomniejszone z użyciem destruktywnej interpolacji dwusześciennej - brakuje tylko blura. Ale jak na te wszystkie kłody pod nogi to Nikon i tak wypada zajebiaszczo (powiększenie 100%):
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 24-05-2011 o 15:54
Skontaktuj się z nami