Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 111

Wątek: Sigma sd1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mam duże i uzasadnione watpliwości co do "ostrych pikseli" w 24 mpx cropie. No chyba, że bez filtra AA.
    I słusznie. Ale być może własnie w takich puszkach nikon zastosuje swój nowy patent wyłączania filtra AA.
    Generalnie ten wynalazek bardzo mi się podoba, ciekawe czy zobaczymy go w następcy d300/d700/d3 ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Ja bym mógł mieć patent polegający na braku OLPF - do tego multishot jak w Haselu i nawet nie zaszczyciłbym wątku o Foveonie swą zdawkową atencją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja pisałem o przyszłosci. Poczekaj az bayerowska matryca będzie miała miec 40 Mpx i będziesz chciał przymknąc obiektyw (dużo detalu w krajobrazie) dla dużej GO.
    Przecież to nie ma nic wspólnego z rodzajem matrycy, tylko z jej wielkością...

Dyfrakcja szybciej zje SD1 niż D3x czy A700.

A prawda jest taka, że Sigmowe 3x12Mpix daje mniej detali niż bayerowskie 24Mpix na tej samej powierzchni. Nie mówiąc już o dynamice, szumach, zafarbach itd.

Co więcej, na DPR wypowiadał się człowiek, który rozmawiał z inżynierem z Phase One, który twierdził, że przemysłowo niemożliwe jest produkowanie matrycy Foveon o wielkości większej niż APS-C.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Przecież to nie ma nic wspólnego z rodzajem matrycy, tylko z jej wielkością...
    Powinienes zwrócic uwage na słowo przymykanie. Dla małej dziury dyfrakcja to problem

Dyfrakcja szybciej zje SD1 niż D3x czy A700.
    a to niby dlaczego? Prawa fizyki działaja odwrotnie w tym przypadku? Ty przytaczasz istniejące body, a ja pisze o tym co ma lepsze prespektywy w przyszłości. Zakładając wszystkie matryce tych samych rozmiarów (tzn np wszystkie FF, sd1 nie jest FF)
    A prawda jest taka, że Sigmowe 3x12Mpix daje mniej detali niż bayerowskie 24Mpix na tej samej powierzchni.
    ja sądze odwrotnie i możemy sie tak długo przekomarzać, bo nie uda sie nam zdobyć tego samego ujęcia zrobionego na obu body.
    ..wypowiadał się człowiek, który rozmawiał z inżynierem z Phase One, który twierdził,
    uwielbiam takie argumenty

że przemysłowo niemożliwe jest produkowanie matrycy Foveon o wielkości większej niż APS-C.
    W Phase One twierdzą, że konkurencji sie nie uda. Obowiązuje hasło: klienci, nie kombinujcie, zostańcie u nas
    Polemizując z wątpliwym argumentem - nawet jeśli w 2011 tanio się nie da zrobić FF, to nie mówmy o mozliwościach w roku 2015.
    Zresztą nigdzie na poczatku FF nie było tanie. Nadal nie jest.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-05-2011 o 15:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Hi!
    zapisałam się w ten cyrk tylko dla mathu i jego "wizji alternatywnych"
    Mówią że od zbytniego onanizowania się wzrok się psuje.
    Mathu -najwyższy czas wybrać*się do okulisty.
    Stary kompakt Sigmy z matrycą X3 jest oczywiście namiastką tego co otrzymamy w SD1 ale jakieś wyobrażenie daje na temat różnic w sposobie obrazowania do konstrukcji konkurencji.

DP2 Vs. Najnowsza mydlanka ze stajni Nikon czyli D7000
    4,5 Vs. (nie wiem ile Megapixli ale to wszystko jedno) -dużo więcej i na WIĘKSZEJ powierzchni.
    Obrazek z D7000 zmniejszony do wielkości ok 4,5Mpix by był ostry i "lepszy" co jest zgodne z obowiązującą nie tylko na tym forum "internetową prawdą oczywistą"

Jak to się przekłada na SD1?
    IMHO =najlepszy obrazek z małego formatu cyfrowego jaki powstał do dnia dzisiejszego -dla małych czułości czyli dla 90% typowych sytuacji fotograficznych.
    A SD1 ma 15 Mpix (skąd 3x12?)- wymyślasz bajeczki dla kolegów z piaskownicy czy chcesz pogadać*poważnie -chyba że tak specjalnie bayerujesz z braku innego zajęcia?
    Do kolegów fotografistów .
    Szukacie dziury w całym.
    Oburzenie co do ceny tego korpusu jest równie śmieszne jak swego czasu płacz w temacie Pentaxa 645D -bo nie jest w canie (lub tańszy) od D3 czy D3X
    Cóż za tragedia -nie dla psa kiełbasa?
    żegnam mądrale >) -bez odbioru
    [/URL]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
    Ostatnio edytowane przez trollewna ; 24-05-2011 o 15:15

Domyślnie

Trollewna - jotepg lajtrum master of dizaster.

Domyślnie

ten disaster to moje codzienne środowisko pracy.
    Niech nikon dogada się z adobe -jak będzie porównywalny -źle! - zaoferuje więcej! od "lepszych systemów" to się przesiadam bo nie będę się katować*jakimiś linuxowymi skryptami dla komputerowych freaków typu silkypix czy inne dcraw
    Ale teraz już pa -nie mogłam się powstrzymać odpowiedzieć*staremu znajomemu trollowi z sąsiedztwa.
    Życzę dalszych bezszumowych snów w iso dwajeściatysionców -w o! -taaaaaakiej klatce.
    buziak!
    Ostatnio edytowane przez trollewna ; 24-05-2011 o 15:30

Domyślnie

Nawet nie wiadomo co i jak porównałaś/eś - to chyba jakaś nowa metodologia na miarę scholastyki.

Domyślnie

To są dwa zupełnie inne zdjęcia, inne kadry (na zdjęciu z Sigmy most zajmuje większą powierzchnię kadru), inna pora dnia, zdjęcie z Nikona było robione kitem i pomniejszone z użyciem destruktywnej interpolacji dwusześciennej - brakuje tylko blura. Ale jak na te wszystkie kłody pod nogi to Nikon i tak wypada zajebiaszczo (powiększenie 100%):
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 24-05-2011 o 15:54

Domyślnie

Co więcej, na DPR wypowiadał się człowiek, który rozmawiał z inżynierem z Phase One, który twierdził, że przemysłowo niemożliwe jest produkowanie matrycy Foveon o wielkości większej niż APS-C.
    Jakis czas temu Nikon twierdzil ze sie nie maja mozliwosci zrobienia pelnoklatkowej cyfrowki
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów