Szukaj
Mi się podoba ilość detalu. To jest to.
Byc może matryca typu foveon będzie przyszłością w małym obrazku. Bo w matrycach bayerowskich optyka nie wytrzyma kilkudziesięciu Mpx.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dlaczego? Wytrzyma. Już wytrzymała.
Za to Sigma się właśnie wywróciła na wielkości fotodetektorów. Zwykły D7000 ma więcej detali.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
nie jestem talibem ale to co produkuje sigma mi się podoba - wiem ze większość z Was jest profesjonalistami ja zwykły wyrobnik i się nie znam ale to co mam w RAW z sigmy dla mnie osobiście jest super ... to co pisze Jacek_Z - to warto nawet porównać z obecnych 4 Mpx
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Z sigmą nic mnie nie łączy, od ponad 20 lat jestem wierny nikonowi. Ale mam niezalezne poglądy i oddaje innym producentom to, co im się należy gdy wypuszczą fajny produkt.
Oczywiście za te cenę to się trochę pomylili, a w kwestii innych rozwiązań body zdecydowanie ustępuje czołowym rozwiązaniom canona czy nikona.
Zapoznaj się z zagadnieniami dyfrakcji i wpływem przysłony na ten efekt. To zaczyna byc problem na małoobrazkowej gęsto upakowanej matrycy. Sigmoska matryca jest 4x mniej wymagająca dla optyki.
Wiem ile detalu pokazuje 12 czy 24 Mpx z bayerowskich matryc. I zapewniam cie, że to co widzę jest bliskie D3x. Te zdjęcia są ostre bez wyostrzenia. To trzeba widzieć, bo mogą zmylic podostrzone zdjęcia z 16 Mpx. Ale to nie ma przełożenia na ilość detalu, a są wkoło krawędzi artefakty. Tymczasem u sigmy tego nie widzę.
Nic nie piszę o cieniach, bandingu i innych takich przypadłościach. Doskonała to ta matryca nie jest. Pisałem wyłącznie o detalu.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-05-2011 o 10:43
Jacek - nie zgadzam się z tobą, dyfrakcja tak samo tyczy się Foveona jak Bayera. Foveon pozwala jedynie uzyskać lepszą jakość*z tego, co jest - zysk ten jednak rekompensuje w bayerach większa powierzchnia matrycy przekładająca się na większe sensele. Hipotetyczna matryca 36x24mm o gęstości upakowania senseli takiej, jak w przedmiotowym Foveonie miałaby 33MP (przez litość nie wspomnę o tym, że w cenie Sigmioka dostępny jest Pentak 40MP z matrycy o rozmiarach 44x33mm)
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 24-05-2011 o 11:00
Głupoty, dyfrakcja to problem na styku rozmiar matrycy - obiektyw, fotodetektory nie mają tu nic do rzeczy.Zapoznaj się z zagadnieniami dyfrakcji i wpływem przysłony na ten efekt. To zaczyna byc problem na małoobrazkowej gęsto upakowanej matrycy. Sigmoska matryca jest 4x mniej wymagająca dla optyki.
Taaak? No to popatrz tutaj:Wiem ile detalu pokazuje 12 czy 24 Mpx z bayerowskich matryc. I zapewniam cie, że to co widzę jest bliskie D3x. Te zdjęcia są ostre bez wyostrzenia. To trzeba widzieć, bo mogą zmylic podostrzone zdjęcia z 16 Mpx. Ale to nie ma przełożenia na ilość detalu, a są wkoło krawędzi artefakty. Tymczasem u sigmy tego nie widzę.
http://www.sigma-sd.com/SD1/sample-p...1_SDIM6315.jpg
Całe to zdjęcie to jeden wielki artefakt na poziomie pojedynczych pikseli.
Niektórzy podejrzewają nawet, że ta matryca ma mniej Mpix niż deklarowano i wykonywana jest interpolacja.
A nawet gdyby się okazało, że to jakiś błąd w obróbce i ta Sigma robi zdjęcia z ostrością na poziomie D3x, to... jaki w ogóle byłby sens jej kupowania???
Już za moment na rynek wyjdą nowe APS-C z 24Mpix które zjedzą ją żywcem.
No i o tym ja mówię. Wyobrażając sobie, jakie to będzie miało konsekwencje przy dalszym wzroście ilości Mpx
ja sobie oceniałem motyw, który doskonale znam - przypudrowana twarz. Wiem co widzę na D3x
Ja pisałem o przyszłosci. Poczekaj az bayerowska matryca będzie miała miec 40 Mpx i będziesz chciał przymknąc obiektyw (dużo detalu w krajobrazie) dla dużej GO.
Mam duże i uzasadnione watpliwości co do "ostrych pikseli" w 24 mpx cropie. No chyba, że bez filtra AA.
Skontaktuj się z nami