Szukaj
A mnie się jednak pierwotna wersja bardziej podobała - ta góra w centrum kadru bardzo ładnie mi zamykała ta dolinę - faktycznie ta śniezna zaspa przeszkadza ale jak się ją wywali i podciągnie kotrasty żeby niebo zagrało swoimi kolorami to dla mnie jest już cudo ...
kiepsko wyszło z usuwaniem tego śniegu ale przykleiłem tylko łatkę na szybko
a tam dla mistrza![]()
z tym akurat wiekszego problemu nie bylo bo ta... mgla, lawina czy co to jest nie wiem tak skutecznie zaslania drzewa od polowy i ta gestosc drzew pozwala na zabawe niekoniecznie uczciwaDrzewa nie musza byc w calosci kopiowane, a dzieki miekkiej koncowce wychodzi to calkiem milo
![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
No to świetnie, wspólnie wyrzuciliśmy zaspę, czyli po prostu ją odśnieżyliśmy, ale wciaż nie wiem czy niebo pomaga czy nie. Ja osobiście wolę mroczną wersję bez nieba...
puchbeary ladnie ale dla mnie ciut za ciemno![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
Wiecie co - czasami to sie zastanawiam czy to jeszcze jest fotografiaPrzyciemniliśy niebo, poodśnieżaliśmy górę ... ale mi się chce śmiać
mnie się niebo podoba - te kolory po prostu stanowią taki kontr punkt dla kolorów doliny. Nadaja zdjęciu więcej plastyczności. Ciągle się tą fotką bawie - teraz ją obramkowałem i jest jeszcze lepiej.
swiatlo -
zupełnie poważnie musze ci powiedzieć że ta fotka nawet w tej zupełnie nieruszanej wersji bardzo mi się podoba a to że mimo zabiegów kolegów i moich nie straciła swojego uroku świadczy o tym że jest bardzo dobra. Pozdrawiam cię serdecznie i wybacz że się porządziłem Twoją własnością intelektualną bez pytania :P
O ile nie dobudowaliśmy tam nowego miasta, albo nie doprawiliśmy jakiejś rzeki, to jest to jeszcze fotografia.
W cyfrowej fotografii mamy trzy różne wersje zdjęcia - pierwsza to ta co widzisz oczami - widok piękny i porywający, głebokie kolory, perspektywa i dynamika.
Druga wersja to ta na negatywie albo na chipie, czyli kompletnie okaleczona wersja tego pierwszego. To całkowicie wypaczony i spłaszczony obrazek, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. Puryści fotografii mówią że właśnie na tym etapie powinniśmy zakończyć nasz udział. Koniec!
Jednak photoshop daje nam możliwość trzeciej wersji - przywrócenia tego co widzieliśmy gołymi oczami. Puryści mówią że to oszukaństwo, tymczasem jest na odwrót. To ta nieobrobiona wersja na negatywie to oszukaństwo. My tylko przywracamy prawdę o danym zdjęciu.
Dobrze powiedziane. Uspokoiłes moje sumienie. A na poważnie to masz trochę racji ale takie możliwości jakie daje PS deprawują gorzej od niejednego stanowiska -bo skoro można poprawić rzeczywistośc żeby była taka jak nasze o niej wyobrażenie to czemu tego nie zrobić ? Pokusa jest straszna...
cyrus twoja ostatnia wersja robi wrażenie, swiatlo ale ta 1 wersja też jest ciekawa
Skontaktuj się z nami