Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wielki Łuk

Domyślnie Wielki Łuk

Wielki Łuk Tryumfalny zwany też Nowym Łukiem, to zwieńczenie paryskiej tzw. historycznej osi, która początek swój bierze pod Luwrem, gdzie stoi łuk Carousel, następnie przez napoleoński Łuk Tryumfalny aż po ten nowoczesny w dzielnicy biurowej La Defense. Sama idea wyznaczenia takiego połaczenia historii z teraźniejszością bardzo mi się podoba. Do tego świetnie wykonane i wkomponowane dzieło nawiązujące w oczywisty sposób do dawnej architektury w nowoczesnej i ciekawej formie. Nie wiem czy wiedzieliście (bo ja przed przyjazdem do Paryża nie wiedziałem), że Łuk oprócz funkcji estetycznej pełni również rolę ... biurowca.

Moich kilka kadrów:

1. Spojrzenie ze "starego" Łuku Tryumfalnego na dzielnicę La Defense

2. Kolorowa sadzawka na esplanadzie prowadzącej do łuku

3. Tuż obok najstarszy budynek dzielnicy La Defense

4. Szklane biurowce wokół stwarzają dużo możliwości zabawy w odbicia

5. Zawieszona pośrodku chmura ma podobno oprócz waloru estetycznego (który mi akurata jakoś nie przypadł do gustu) również walor użytkowy - rozbija hulający przez łuk wiatr

6. Łuk jest olbrzymi i robi wrażenie, po lewej konstrukcje wind

7. Z boku widać najlepiej, że to biurowiec

Bonus: i ja tam byłem i zdjęcia robiłem
    Nikon jest, światło zawsze jakieś też jest, tematów bez liku a czasu za cholerę

Domyślnie

Z przyjemnością obejżałem. Moi faworyci - 1, 4 i 5. Pewnie coś tam można by wyprostować czy wystemplować, ale to są drobiazgi. Fajne. Dobra kolorystyka.
    Ostatnio edytowane przez Dune ; 19-05-2011 o 11:54

Oszczędny w słowach Awatar JacKill
    Miasto
    Okolice Kielc

Domyślnie

La Défense jest świetne, robi duże wrażenie. Dobrze to pokazałeś na zdjęciach.

Domyślnie

Kurcze, jeszcze raz oglądam i znowu widzę, że w bonusie jest duży potencjał. Szkoda tylko, że Facet na pierszym planie musiał tam wtedy zdjęcie robić ...

Domyślnie

Ladnie sie to oglada...choc na 2 ce cos z obróbka nie wyszlo......

Domyślnie

@Dune - ten facet mnie ciągle prześladował ale mam też zdjęcia bez niego

dzięki za wszystkie komentarze.
    Nikon jest, światło zawsze jakieś też jest, tematów bez liku a czasu za cholerę

Uprawnienia umieszczania postów