Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie "Ring flash" do makro za grosze :)

Witam!
    Jakiś czas temu zrobiłem "alternatywną" wersję ring flasza
    Trochę grubej,sztywnej pianki i samoprzylepnej folii aluminiowej i...działa !!!
    Wynalazek nałożony jest na lampę SB-400,aparat D90,obiektyw to N50/1.8 D oraz mojej konstrukcji konwerter makro zrobiony z resztek Heliosa

Oto trzy zdjęcia zrobione tym flashem,z ręki,czas 1/60,priorytet przysłony,ISO 200,f/8,lampa w trybie manual(moc lampy ustawiałem pomiędzy 1/10 a 1/4 siły błysku)

Zrobienie tego ustrojstwa zajęło mi małą godzinkę a radość jest wielka
    Jest to prototyp,prawdopodobnie ulepszę go sam lub czekam na Wasze podpowiedzi !
    Pozdrawiam,
    Piotrek

Domyślnie

..niezły pomysł, a w takich siła. To jakby technika światłowodowa

Domyślnie

Czego to człowiek nie wymyśli
    Pozdrawiam
    | ... |

Domyślnie Re: "Ring flash" do makro za grosze :)

Trzeba zrobić coś podobnego. Ostatnie zdjęcie świetne.
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Domyślnie

A mnie zainteresował ten konwerter z resztek heliosa. Jak on wygląda ile soczewek i w sumie zasadnicze pytanie jak go zrobiłeś bo również bym chciał taki zrobić..?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carm-Ggodefry Zobacz posta
    A mnie zainteresował ten konwerter z resztek heliosa. Jak on wygląda ile soczewek i w sumie zasadnicze pytanie jak go zrobiłeś bo również bym chciał taki zrobić..?
    Konwerter ten to przednia część obiektywu Helios z dwoma soczewkami.Obudowę dwóch przednich soczewek przykleiłem dwuskładnikowym klejem do okrągłego elementu z napisem Helios i potem wkręciłem do przedniej części Heliosa
    Idealnie pasuje na obiektyw Nikkor 50/1.8,nie trzeba go wkręcać,wystarczy nasunąć na obiektyw!

Pozdrawiam

Domyślnie

Piotrek pokaż więcej fotek z użyciem tego konwertera! świetna sprawa. najlepiej to załóż osobny temat z całym tutorialem będziesz sławny

Uprawnienia umieszczania postów