Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Nowy komputer

Domyślnie Nowy komputer

Witajcie,

Ponad miesiąc temu posypał mi się uklad graficzny w moim HP ,awaria laptopa znacznie przyśpieszyła poszukiwania nowego PC, a raczej podzespołów do złożenia własnej ,,budy''
    Niestety jeśli chodzi o komputery całkowicie nie nadążam za tematem i wiem tylko tyle, ile udało mi się ostatnio przeczytać na różnych forach.
    Więc zwracam się z prośbą do was forumowicze o pomoc w poskładaniu PC.
    Na swoim laptopie bawiłem się głównie zdjęciami, więc będzie to priorytet, jeśli chodzi o dobór podzespołów.
    Choć czasami przydało by się odpalić na nim jakąś gre
    Na całoś wraz z monitoren mam do przeznaczenia max.3500zł
    ........
    Tutaj mam taki mały zestaw, który polecił mi mój znajomy...niestety nie ma nim wszystki podzespołów
    Jeżeli możecie to rzucie okiem, czy jest, OK.
    Płyta główna - ASRock P67 EXTREME4
    Procesor-Intel Core i5-2500K 3.3GHz, 6MB, LGA 1155
    Pamięć ram-Good Ram DDR3 4096MB
    Obudowa-AEROCOOL PGS VS-9
    Zasilacz-AEROCOOL E80-500 (500W)
    Karta Graficzna-?
    Monitor-?
    Karta muzyczna-?

Bardzo proszę o pomoc

Domyślnie

Kupowałem około 2-3 tygodnie temu za podobną cenę, może ciut więcej:
    procesor: i5 2500k
    RAM: Kingston HiperX 8GB
    Dysk: OCZ SDD 64 + 1TB (jakiś seagate)
    Obudowa: CoolerMaster Elite 370
    Płyta: Asus P67 Pro
    Zasilacz: Chieftec 500 o wysokiej sprawności
    Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD 5570 SilentCell (z pasywnym chodzeniem)
    Karta muzyczna: integra
    System: Win 7 64 Home
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Zrobiłem mały rachunek sumienia i udało mi się zlożyć cały zestaw
    Możecie podpowiedzieć czy jest ok, czy coś wymienić,wyrzucić czy też dołożyć coś o czym zapomniałem...
    procesor Intel Core i5 2500k
    Płyta główna ASRock P67 EXTREME4
    Pamięć RAM GoodRam DDR3 4096 MB
    Dysk Twardy Samsung F3 HD103SJ 1TB
    zasilacz XFX Core 550W 135mm 80+ SLI PSU (P1-550S-XXB9)
    obudowa Aerocool VS-9
    chłodzenie Scythe Mugen II Rev.B
    Karta graficzna XFX Radeon HD6850 1GB DDR5

Mam pytanie, gdzie najlepiej złożyć taki zestaw?
    Szukać po sklepach internetowych, kupić wszystkie elementy osobno i bawić się samemu?

Domyślnie

Oczywiście, że składać samemu. Jak nie wiesz co do czego "wsadzić" w necie jest sporo instrukcji.

Domyślnie

zastanów się dobrze nad kilkoma rzeczami z tej listy.

1. płyta ASRocka - nie są to rewelacyjne płyty, jest to bardzo średnia półka. Zmień to na jakiegoś Asusa np.
    2. good RAM - to tylko myląca nazwa z tym "good", pamięci muszą być dobre, szybkie i muszą ci posłużyć trochę. Polecam OCZ, Patriota - jeżeli jeszcze tańsza mają być to może Kingstony ale nie upierał bym się bardzo.
    3. Radeon - czy ty planujesz grać na tym kompie? jeżeli odpowiedź brzmi tak - zmień to na NVIDIE. niestety smutna prawda jest taka,że NVIDIA posiada sterowniki do swoich kart w każdej nowej gierce a do radeona czekasz na patche żeby dało się grać - czasami patcha robią miesiąc.
    4. pomyśl jeszcze nad dyskiem, dlaczego? bo to nadal najwolniejszy element nowych maszyn. Jeżeli masz możliwość kup 2x dyski i zrób sobie raid0 ale do tego będziesz potrzebował jakiś backup.

w razie wal na priv.
    N I K O N i zabawki

Domyślnie

ja bym zaczął od monitora...

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

A Ja wlasnie natknalem sie na podobny temat na PCLabie. 3500zl

kurcze, ale maszynka sie u Ciebie szykuje...

uupps nie doczytalem, ze 3,5k to z monitorem wiec kolega krolewicz dobrze tobie radzi zacznij od monitora, bo przytym co zlozyles to naniego zabraknie
    Ostatnio edytowane przez SzMuD ; 17-05-2011 o 17:31
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Ani Asrock ani Asus to już nie te firmy co kiedyś. O ile pierwszy jakość znacznie poprawił o tyle drugi wręcz przeciwnie. Poczytaj sobie na forach OC wątki o płytach na P67. Częściej problemy sprawiają właśnie płyty od Asusa czy Gigabyta. A sama Extreme4 wygrywa większość zestawień płyt pod 1155. Ja bym się jedynie zastanowił, czy na prawdę potrzebujesz Extreme, czy może wystarczy Pro - a różnicę zainwestować w SSD na system.

Domyślnie

Ponieważ nie przemyślałem zakupu monitora, naciągnełem budżet do 4000 zł.
    I teraz pytanie, jaki monitor zmieści się w planowanm budżecie...
    Myślałem nad EIZO FS2331, czy to będzie dobry wybór?

Cytat Zamieszczone przez motyl
    Oczywiście, że składać samemu. Jak nie wiesz co do czego "wsadzić" w necie jest sporo instrukcji.
    Też tak myślałem i wyszło mi nawet taniej na zestawie o 300 zł, niż składanie go np. w sklepie esc.pl

Cytat Zamieszczone przez kisio
    Ani Asrock ani Asus to już nie te firmy co kiedyś. O ile pierwszy jakość znacznie poprawił o tyle drugi wręcz przeciwnie. Poczytaj sobie na forach OC wątki o płytach na P67. Częściej problemy sprawiają właśnie płyty od Asusa czy Gigabyta. A sama Extreme4 wygrywa większość zestawień płyt pod 1155. Ja bym się jedynie zastanowił, czy na prawdę potrzebujesz Extreme, czy może wystarczy Pro - a różnicę zainwestować w SSD na system.
    A czy różnica będzie zauważalna jeżeli Extreme4 zamienie na Pro?
    Jeżeli chodzi o pro, to ta płyta główna będzie w porządku-
    AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/
    A dysk SSD to Vertex2 Series 60GB?

Cytat Zamieszczone przez seba
    zastanów się dobrze nad kilkoma rzeczami z tej listy.

2. good RAM - to tylko myląca nazwa z tym "good", pamięci muszą być dobre, szybkie i muszą ci posłużyć trochę. Polecam OCZ, Patriota - jeżeli jeszcze tańsza mają być to może Kingstony ale nie upierał bym się bardzo.
    3. Radeon - czy ty planujesz grać na tym kompie? jeżeli odpowiedź brzmi tak - zmień to na NVIDIE. niestety smutna prawda jest taka,że NVIDIA posiada sterowniki do swoich kart w każdej nowej gierce a do radeona czekasz na patche żeby dało się grać - czasami patcha robią miesiąc.
    4. pomyśl jeszcze nad dyskiem, dlaczego? bo to nadal najwolniejszy element nowych maszyn. Jeżeli masz możliwość kup 2x dyski i zrób sobie raid0 ale do tego będziesz potrzebował jakiś backup.

w razie wal na priv.
    ad.2Czy naprawdę jest taka różnica, między Kingston,Goodram,Patriot itp.
    Tu chodzi o awaryjność tych firm, jakoś, czy coś innego?
    ad.3 Raczej sporadycznie planuje grć,
    A jaką byś polecał NVIDIE?
    ad.4 wspomniany wyżej SSD, przyśpieszył by znacznie prace komputera?

p.s w razie pytań odezwę się na PW

Domyślnie

1. różnice między pro a extreme - trochę więcej opcji przy podkręcaniu (ale to już jak chcesz iść na 5.0, ja na pro wyciągnąłem stabilne 4.7 a wyżej po prostu nie chciałem katować procka), do extreme możesz włożyć nawet 3 karty graficzne, tylko czy będziesz z tego korzystał? Ma jeszcze dwa dodatkowe porty SATA3 (Pro ma 2xSATA3 i 4xSATA2) i firewire. Jeśli chcesz się bawić w multigpu albo potrzebujesz firewire to ma to sens, jeśli nie - moim zdaniem zbędny wydatek.

2. dysk taki jak piszesz albo corsair f60, ew. crucial c300 - osiągi i cena bardzo zbliżone. Pracy jako takiej niewiele przyspieszy (w LR faktycznie widać różnicę, bo on gęsto korzysta z dysku) , za to komfort użytkowania podniesie

3. w przypadku płyt na p67 parametry ramu, nie mają absolutnie żadnego znaczenia (no dobra mają, ale to różnice na poziomie błędy statystycznego kosztem wydatku 2-4x więcej na kości). Bierz najtańsze 1333, byleby była gwarancja.

4. z tymi sterownikami do radeona nie jest tak źle. Jeśli kupujesz gry w dniu premiery to może jest to faktycznie problem ale bez przesady. Niewątpliwą zaletą najnowszych radków jest sporo niższy pobór prądu niż kart nvidii. Jakie to ma znaczenie? Ja mam np. zasilacz, który poniżej pewnego poziomu obciążenia działa pasywnie, więc póki nie zaczynam katować kompa jest jedno źródło hałasu mniej.
    Ostatnio edytowane przez kisio ; 17-05-2011 o 18:46

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów