Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Tamron SP 90 2.5

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu do makro. Mogę poznać Wasze opinie na jego temat i jak by ktoś podrzucił jakieś zdjęcia zrobione tym obiektywem.

Będę używał go na razie z Nikonem D60, ale mam też zamiar zmienić go na D90.

Domyślnie

ja miałem raz styczność i dla mnie rewelacja. Jeżeli nie straszny Ci manual i możesz kupić za dobrą cenę, to można śmiało brać.
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Mam, bardzo lubię.
    Kolega zakładam na 90% pyta o manual adaptall, ale jest też dość rzadki 90/2.5 SP AF, raz mi tanio uciekł.
    Oba są do skali w makro 1:2 , potem poszły nowsze modele adaptall 90/2.8 (extremalnie rzadki, ale widziałem że jest, chyba nie fatamorgana) i AF (popularne), o skali 1:1.
    Przez tą dość rzadką dziś jasność 2.5 u mnie spełnia rolę portretówki.

Manual 90/2.5 miał dwa modele, jeden popularny o bardziej tradycyjnym wyglądzie z filtrem 49 i rzadki stylizowany już współcześnie (chyba z szybką na skali odległości) z filtrem 52. Wg wiadomej strony ta sama optyka.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 15-05-2011 o 21:32
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

A co sądzicie o tym szkle? http://allegro.pl/tamron-sp-90-2-5-m...595819372.html
    Jak się będzie sprawować w makro i czasami może w portretach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyszcz Zobacz posta
    A co sądzicie o tym szkle? http://allegro.pl/tamron-sp-90-2-5-m...595819372.html
    Jak się będzie sprawować w makro i czasami może w portretach.
    To jest ten z gwintem filtra 49mm, makro do 1:2 (z dość popularnym konwerterem x2 ok.200zł - wtedy jest 180 f/5 do 1:1 dla rygorystów de facto o lekko zmiennej ogniskowej) lub z rzadkim pierścieniem adaptall, lub z pierścieniem F pewnie ok 30mm osiągnie 1:1 jako dziewięćdzeisiątka. Ja mam ten konwerter i 180 w sadzie jest super ogniskową.

Recenzje o doskonałości optycznej nie są przesadzone. Nie jestem onanistą niuansów bokehu więc nie będę słowami opisywał, jako portret, przysłona 8 listków

Domyślnie

Czyli jednym słowem nada się ??
    Poważnie się nad nim zastanawiam bo cena jeszcze nie strasznie wygórowana a z tego co słyszałem to było by ok.

Czyli tam już przy tym obiektywie jest ten konwerter ??

Będę jeszcze coś potrzebował do podłączenia go do mojego Nikona ?

PS:Wielkie dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyszcz Zobacz posta
    Czyli jednym słowem nada się ??
    Poważnie się nad nim zastanawiam bo cena jeszcze nie strasznie wygórowana a z tego co słyszałem to było by ok.

Czyli tam już przy tym obiektywie jest ten konwerter ??

Będę jeszcze coś potrzebował do podłączenia go do mojego Nikona ?

PS:Wielkie dzięki za odpowiedź
    Aukcja jest bez konwertera. Z dupką Contax / Yashika (w kosz).
    Jeszcze potrzebna jest dupka, adapter nikonowska. TYLKO stara firmowa tamrona (60-160zł zależnie od szczęścia) z mechanizmami przeniesienia a NIE nowa chińska bez mechanizmów za 99zł (sam odlew z metalu, przysłona nie działa). Wtedy pełna praca jak manuale nikona, z przysłoną itd.

Uprawnienia umieszczania postów