Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Pytanie o 80-200 2.8

Przymierzam sie do zakupu obiektywu Nikkor 80-200 ED f/2.8D "pompka druga wersja".

Chciałem zapytac o różnice tej wersji względem wersji 80-200 ED f/2.8D dwupierscieniowej.Wiem że jeśli chodzi o różnice optyczne to nie są to wielce różniące się miedzy sobą obiektywy.

Chodzi mi bardziej o to czy mój nie najszybszy silnik af w D50 wykazywał by znaczne róznice - oczywiście jesli takowe wystepują pomiędzy tymi obiektywami?

Chciałem jeszcze zapytać czy ktoś z użytkowników wersji "pompki" używał do niej jakiś konwerterów np takiego :http://www.allegro.pl/item159872170_...dla_nikon.html

Zdaje sobie sprawe z pogorszenia głownych atutów tego szkła czyli światła. Interesuje mnie czy w "pompce" wraz z tym konwerterem działa jeszcze af. Jesli tak czy jego szybkośc bedzie porownywalna np z 70-210 4-5.6?

Domyślnie

Up, Up

Nikt nie doradzi w powyższych zapytaniach?

Zastanawiam się czy warto dopłacać do wersji dwupierścieniowej??

Pozdrawiam.

Domyślnie

a przeszukales forum? bo sporo odpowiedzie juz padlo
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Domyślnie

wersja dwupierścieniowa jest ZNACZNIE szybsza niż obie wersje pompki, sprawdzone osobiście na D70s i D100
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Dwupierścieniowy jest może szybszy ale niestety gorzej rysuje. Kilka lat temu przymierzalem się do zamiany na szybszy, ale gość u którego zawsze kupuję sprzęt nie chcial mi sprzedać, pożyczyl na dzień zrobilem wówczas kilka zdjęć i oddalem wdzięczny, że mnie nie chcial naciągnąć.
    aparaty i obiektywy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robi200 Zobacz posta
    Dwupierścieniowy jest może szybszy ale niestety gorzej rysuje. Kilka lat temu przymierzalem się do zamiany na szybszy, ale gość u którego zawsze kupuję sprzęt nie chcial mi sprzedać, pożyczyl na dzień zrobilem wówczas kilka zdjęć i oddalem wdzięczny, że mnie nie chcial naciągnąć.
    jeżeli to było zauważalne - to znaczy, że miałeś do prób walnięty egz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A ja mam chyba "walnięty" egzemplarz "pompki" - do 100mm jeszcze ujdzie, ale powyżej - mydło straszne od F2.8, dopiero przy F8 cokolwiek się poprawia. Jest to o tyle dziwne, że stan wizualny szkła jest prawie idealny a sama pompka chodzi jak nowa, z należytym oporem. Są jedynie luzy na tulei obejmującej zewn. soczewkę.
    FF/BF nie stwierdziłem...

Poniżej dwa cropy (ŚRODEK KADRU !) - jedna z 80-200/2.8 a druga z mojego VR-ka (który w opini większości forumowiczów to dopiero prawdziwa mydelniczka...).

Czy ktoś przy okazji umie wytłumaczyć skąd taka duża różnica w kącie widzenia skoro ogniskowa w obu przypadkach była 200mm a odległość od przedmiotu identyczna (ok. 3m)

1. 18-200 3.5-5.6 VR

2. 80-200/2.8 (pompka)

BTW: szkło kupiłem na aukcji:

http://www.allegro.pl/item158695431_..._ed_igla_.html

pozdrawiam
    Paweł
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Rozmawialem póżniej z wieloma osobami i każda przyznawala, że pompka byla lepsza i lepiej rysowala. Jakość byla zauważalna przy większych powiększeniach.
    aparaty i obiektywy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    A ja mam chyba "walnięty" egzemplarz "pompki" - do 100mm jeszcze ujdzie, ale powyżej - mydło straszne od F2.8, dopiero przy F8 cokolwiek się poprawia. Jest to o tyle dziwne, że stan wizualny szkła jest prawie idealny a sama pompka chodzi jak nowa, z należytym oporem. Są jedynie luzy na tulei obejmującej zewn. soczewkę.
    FF/BF nie stwierdziłem...
    ano masz, ostatnio nowszą pompkę kolegi odratowałem w Poznaniu u znajomego specjalisty. Również miał luzy na pierwszym członie obiektywu. Sprawdź czy jeśli wyostrzysz na coś na 200mm i zjedziesz do 80 to nadal jest ostro. Jeśli nie, to masz problem..
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    ACzy ktoś przy okazji umie wytłumaczyć skąd taka duża różnica w kącie widzenia skoro ogniskowa w obu przypadkach była 200mm a odległość od przedmiotu identyczna (ok. 3m)
    Wytłumaczenie jest bardzo proste - obiektyw 18-200 nie jset "prawdziwym" obiektywem typu zoom (transfokator), lecz obiektywem typu vario, ktory charakteryzuje sie tym, że obrót pierścienia odleglości powoduje zmiane ogniskowej i odwrotnie - zmiana ogniskowej wymaga ustawienia ostrości. Rzeczywista maksymalna ogniskowa obiektywu 18-200 wynosi ok. 200mm dla ustawienia ostrości na "nieskonczoność". Im bliższa odległość na którą ustawiamy ostrość tym maksymalna ogniskowa robi sie krótsza, w obiektywach o duzym zakresie ogniskowych, przy odleglościach rzędu 1-3m może "skrócić" sie nawet o ok. 40% czyli w przypadku Niikkora 18-200 do wartości ok. 120mm.
    Prawdziwy obiektyw typu zoom ma zawsze jednakową ogniskową niezależnie od ustawienia ostrości i odwrotnie. Niestety nie ma nic za darmo - obiektyw taki jest dużo droższy w produkcji, znacznie większy, nie ma wewnętrznego ogniskowania.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów