Witam,
Jestem tu nowy i od rana śledzę posty na tym forum. Wyczytalem tutaj wiele bardzo ciekawych spostrzezen.
Moja przygoda z Nikon'em zadzela sie 1,5 roku temu od zakupu D70 z dwoma kit-owymi obiektywami (18-70 i 70-300). Jako, ze wczesniej uzywalem Olympus'a C-740UZ, to przesiadka na D70 byla dla mnie niesamowitym przezyciem (w pozytywnym znaczeniu).
Wiele się nauczylem dzieki temu zestawowi, zacząłem mysleć nad tym co i jak fotografuję. Odnoszę wrażenie, ze robilem co raz to lepsze fitki. Dawal mi on 100% zadowolenia i spelnial prawie wszystkie moje oczekiwania.
Tak sie niestety sklada, ze dokladnie 8 dni temu skradziono mi moje najwieksze szczescie i wszystko na co przez tak długi czas pracowałem
Wczoraj byłem na firmowej imprezie i "z braku laku" zabrałem ze sobą mojego starego Olka o którym pisałem wyżej. MASAKRA - tym się nie da niczego zrobić przy mizernym świetle.
Dziś od rama mam strasznego doła, z powodu mojej straty i zacząłem się rozglądać za nowym zestawem.
Nikona, jako systemu, nie opuszczę, bo jak dla mnie ma dużo więcej pozytywnych cech.
Kombinuję tylko, co kupić:
- nowe D80, który od miesiąca chodził mi po głowie + kit'owe 18-70 (4500 to max co moge wydac na caly zestaw - body + puszki + karta + torba lub plecak).
- D70s (http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/3644) + 2 obiektywy o troche lepszych parametrach + reszte w/w akcesoriów dodatkowych).
- a może rozglądnąć się gdzieś za ukochanym body D70 z małym przebiegiem (używka) + 2-3 dość porządne szkła
Różnica w cenie za body jest ogromna, za to mozna kupic calkiem niezle szkła. Czytając roznorodne testy w necie widzę duzo argumentow, ktore przemawialyby jednak za D80, ale oczywiście i kasa nie jest bez znaczenia.
Dodam jeszcze, że fotografuję dla przyjemności, głównie krajobrazy, zwierzęta (raczej nie makro) i architekturę. Od czasu do czasu robiłem również foto na imrezach (koncerty, śluby).
Będę wdzięczny za każdą radę, bo już rzeczywiście straciłem glowe od tych wszystkich cyferek i danych.
Pozdrawiam,
22drutu
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami