Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie D70 - D80 rozgoryczony

Witam,

Jestem tu nowy i od rana śledzę posty na tym forum. Wyczytalem tutaj wiele bardzo ciekawych spostrzezen.
    Moja przygoda z Nikon'em zadzela sie 1,5 roku temu od zakupu D70 z dwoma kit-owymi obiektywami (18-70 i 70-300). Jako, ze wczesniej uzywalem Olympus'a C-740UZ, to przesiadka na D70 byla dla mnie niesamowitym przezyciem (w pozytywnym znaczeniu).
    Wiele się nauczylem dzieki temu zestawowi, zacząłem mysleć nad tym co i jak fotografuję. Odnoszę wrażenie, ze robilem co raz to lepsze fitki. Dawal mi on 100% zadowolenia i spelnial prawie wszystkie moje oczekiwania.
    Tak sie niestety sklada, ze dokladnie 8 dni temu skradziono mi moje najwieksze szczescie i wszystko na co przez tak długi czas pracowałem
    Wczoraj byłem na firmowej imprezie i "z braku laku" zabrałem ze sobą mojego starego Olka o którym pisałem wyżej. MASAKRA - tym się nie da niczego zrobić przy mizernym świetle.

Dziś od rama mam strasznego doła, z powodu mojej straty i zacząłem się rozglądać za nowym zestawem.
    Nikona, jako systemu, nie opuszczę, bo jak dla mnie ma dużo więcej pozytywnych cech.

Kombinuję tylko, co kupić:
    - nowe D80, który od miesiąca chodził mi po głowie + kit'owe 18-70 (4500 to max co moge wydac na caly zestaw - body + puszki + karta + torba lub plecak).
    - D70s (http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/3644) + 2 obiektywy o troche lepszych parametrach + reszte w/w akcesoriów dodatkowych).
    - a może rozglądnąć się gdzieś za ukochanym body D70 z małym przebiegiem (używka) + 2-3 dość porządne szkła

Różnica w cenie za body jest ogromna, za to mozna kupic calkiem niezle szkła. Czytając roznorodne testy w necie widzę duzo argumentow, ktore przemawialyby jednak za D80, ale oczywiście i kasa nie jest bez znaczenia.

Dodam jeszcze, że fotografuję dla przyjemności , głównie krajobrazy, zwierzęta (raczej nie makro) i architekturę. Od czasu do czasu robiłem również foto na imrezach (koncerty, śluby).

Będę wdzięczny za każdą radę, bo już rzeczywiście straciłem glowe od tych wszystkich cyferek i danych.

Pozdrawiam,

22drutu

Domyślnie

na tej samej stronie masz wątek z dokładnie takim samym problemem - może przeczytaj?
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Bierz D70S - w bardzo dobrej cenie teraz są - Jeśli do tej pory robiłeś d70 i było ok to po co zmieniać. O d80 różnie mawiają ale podstawową przewagą na d70 jest rozmiar matrycy - musisz sam ocenić czy potrzebujesz tych 10mpx jeśłi nie to po co przepłacać. Wszyscy sa tu zgodni że tak naprawdę liczy się szkło a za 1,5K(różnica między d70 a d80) można już coś wybrać lub dołożyć.

Domyślnie

Robisz w nef-ach czy jpg?
    NX11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plessis Zobacz posta
    Robisz w nef-ach czy jpg?
    Witam,

90% to jpg. Brak czasu na obróbkę

Domyślnie

D70s mają teraz takie ceny, że nie ma co się nawet zastanawiać. 1600zł!
    http://www.agito.pl/product/12075?bid=39

Nawet jeśli dalej byś marzył o D80, to kupując teraz d70s za wiele nie stracisz, a spokojnie, robiąc cały czas fotki, doczekasz aż i D80 polecą w dół

Będziesz mógł natomiast zainwestować w to, co zdecydowanie bardziej ponadczasowe od body, czyli szkło.

Jeśli pstrykasz w jpg, to D80 ma nieco lepszy algorytm do jpegów 'out of camera', ale nie są to - przynajmniej moim zdaniem - jakieś przeważające różnice. Zwłaszcza jeśli, jak mówisz, nie zajmujesz się fotografią superprofesjonalnie.
    Z kolei, w związku z rozmiarem fotek, NEFy w D80 są grubo ponad dwa razy większe niż te z D70.

No i ostatecznie: matryca w D80 ma 10 zamiast 6 mpix, ale sam jej rozmiar jest taki sam. Gdyby to była matryca 35mm... ach, to by było o czym gadać!

A w ogóle to przyjmij wielkie wyrazy współczucia z powodu utraconego sprzętu.. to chyba jedno z najobrzydliwszych uczuć zostać okradzionym I to jeszcze z Nikona.

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez einsicht ; 28-01-2007 o 22:23
    D70s | F75 | Nikkor 28-80G

Domyślnie

Ze wzgeldu na b. dobra cene polecam nowe body D70s + jasne szkielka np. szeroki zoom 2.8.
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

no odpowiedz powinna byc raczej prosta, skoro tak byles zakochany w d70, to daj swojej ukochanej jakis prezent w postaci ciekawszych szkiel i po krzyku. za puchbeary, po co przeplacac jesli puszka d70 spelniala wszystkie twoje potrzeby?!

Domyślnie

Bierz D70s póki jest i w dobrej cenie.
    Zamienisz sobie na nastepny model po D80. Obecnie przepaści między nimi nie ma za
    wyjątkiem wizjera, niestety.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

imo bierz d70s
    podpis nieczytelny

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów