Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Pixel TR-331 i SB-700

Witajcie,

Informacyjnie dla poszukujących wyzwalaczy przenoszących iTTL do SB-700. Pixel TR-331 nie przenosi poprawnie iTTL na tej lampie. Lampa zawsze błyska pełną mocą.

Zostałem wprowadzony w błąd przez sklep, który opisał ten produkt następująco: "Pełna kompatybilność z wszystkim lustrzankami oraz lampami Nikona". Jednakże w instrukcji producenta SB-700 nie jest wymieniona na liście kompatybilnych urządzeń.

Wniosek - trzeba być ostrożnym w zakupach.

Pozdrawiam,
    Vermis
    D90+N35+N85+T70-200+SB-700

Domyślnie

Możliwe że nie jest wymienione w instrukcji bo jak ją pisali to o SB-700 nie wiedzieli jeszcze, ale dziwna sprawa że nie działa bo przecież to iTTL czyli jakiś standard, czyli jak coś zmienili w iTTL w porównaniu do starszych modeli lamp to może też nie działać poprawnie ze starymi aparatami a to było by bardzo dziwne zagranie ze strony Nikona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vermis Zobacz posta
    Witajcie,

Informacyjnie dla poszukujących wyzwalaczy przenoszących iTTL do SB-700. Pixel TR-331 nie przenosi poprawnie iTTL na tej lampie. Lampa zawsze błyska pełną mocą.
    Wniosek - trzeba być ostrożnym w zakupach.

Pozdrawiam,
    Vermis
    Ten sam problem mam z SB-800. Owszem, po załadowaniu baterii do wyzwalacza TTL śmiga do momentu gdy aparat i lampa przełączy się w stan oczekiwania. Potem wali pełną mocą w manualu. Rozwiązaniem tego problemu jest zresetowanie wyzwalacza i nadajnika. Posiadam najnowszy wypust zestawu nadajnik + wyzwalacz.
    Baterie dane w zestawie polecam wyrzucić - często pokazują wyczerpanie (nie trzymają napięcia).

Ogólnie Tr-331 i jego rzekomy iTTL jest fajny w specyfikacji, na papierze. W praktyce lepiej używać manuala, który "jest bardziej przewidywalny" (przytaczam słowa jednego z forumowiczów).

Może spróbuj wyjąć na chwilę baterie - może pomoże.

Co do kompatybilności z lustrzankami - kolejny shit. D50 i D70 na 100% nie wyzwalają lampy. Chyba ktoś za bardzo pojechał ze skrótem myślowym, albo skośnookie bestie rozpędziły z tą kompatybilnością, albo tłumacz się rozpędził.
    Ostatnio edytowane przez ruffio ; 22-05-2011 o 01:14

Domyślnie

Czyli jedna wielka lipa jest ten wyzwalacz. Pytanie do posiadaczy czy jak na aparat da się pixela i w jego sanki wstawi się np SB-800 a na 2 pixela SB-600 to przełączając SB-800 w trym MASTER i ustawiając na niej jakaś moc na 1/4 to SB-600 błyśnie z taką mocą nie widząc oczywiście błysku sterującego z SB-800 ? Taka konfiguracja jest możliwa w PW.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez proximus323 Zobacz posta
    Możliwe że nie jest wymienione w instrukcji bo jak ją pisali to o SB-700 nie wiedzieli jeszcze, ale dziwna sprawa że nie działa bo przecież to iTTL czyli jakiś standard, czyli jak coś zmienili w iTTL w porównaniu do starszych modeli lamp to może też nie działać poprawnie ze starymi aparatami a to było by bardzo dziwne zagranie ze strony Nikona.
    Też tak myślałem, ale po paru godzinach walki poddałem się. Ewidentnie coś było nie tak. Zawsze biała plama na zdjęciu.

Pozdrawiam,
    Vermis
    D90+N35+N85+T70-200+SB-700

Domyślnie

Szkoda a taką miałem ochotę kupić. Pozostaje zbierać na PW a w między czasie taniego chińczyka kupić.

Domyślnie

Na stronie dystrybutora ukazał się test najnowszej wersji Pixel Knight TR-331: http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwal...fo-pol-45.html Wygląda na to że wyzwalacz działa niezawodnie z lampami systemowymi.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kacze Doły Kolonia

Domyślnie

Witam Szanownych Kolegów

Sprawdziłem na wszelki wypadek temat SB800 i wejścia w stan czuwania. Co bym nie robił, po obudzeniu Sabinki błysk jest zawsze o właściwej energii. Wczoraj sprawdzałem najnowszy wypust TR-331 także z D300s - nie było żadnych problemów, zarówno z SB800 jak i 900. Ja myślę, że całemu zamieszaniu z działaniem bądź śmiercią różnych urządzeń winny jest Nikon, który robi wszystko, żeby niezależnym producentom "uprzyjemnić" życie.
    Proszę tylko zwrócić uwagę, że test umieszczony na mega-pixel.pl odnosi się do konkretnego modelu aparatu i konkretnych lamp. W takiej konfiguracji TR-331 działa idealnie - niedowiarków zapraszam do kontaktu z autorem testu

@proximus323 - za dużo się na temat PW naczytałeś. PW dla Nikona to mit - działa jedynie przeniesienie ISO i wyzwolenie błysku (próby na D70S, D300 + dwie Sabinki - 800 i 900.
    Jak na odbiorniku PW włączysz lampę na MASTER, to PW od razu zygnalizuje błąd i zapomnij o jej wyzwoleniu. Takie sztuczki z CLS na dzień dzisiejszy to jedynie radiopopper PX zapewnia, ale on z kolei w ogóle nic poza informacją przenoszoną po IR nie przekazuje. Więc żeby z PX korzystać, na puszce trzeba mieć albo lampę, albo SU-800.
    Zanim kupisz PW Mini/Flex - idź gdzieś, gdzie dadzą Ci PW sprawdzić - idę o zakład, że po 5 minutach prób z PW do Nikona wyleczysz się całkowicie (sam przez ten etap przechodziłem).
    Zresztą na optyczne.pl moją walkę z PW też opisałem. I nawet z Millroye'm w tej sprawie rozmawiałem. Mieli temat zbadać i się skontaktować. Od kwietnia do dzisiaj - echo, pomimo, że ze dwa razy się przypominałem.
    Ostatnio edytowane przez Hegemon ; 14-07-2011 o 20:36 Powód: Uzupełnienie

Domyślnie

Hej, nie jestem przekonany do PW . w Pixelem nie pozostaje nic innego jak kupić i testować jak będzie OK to zostawić jak nie to oddać. Jak mam D700 + Metz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez proximus323 Zobacz posta
    Hej, nie jestem przekonany do PW . w Pixelem nie pozostaje nic innego jak kupić i testować jak będzie OK to zostawić jak nie to oddać. Jak mam D700 + Metz
    Jak już sprawdzisz z D700 to daj znać.
    Ogólnie to mam wielki mętlik bo każdy pisze coś innego.
    Np. to, że PW nie działa z CLS to czytałem w wielu miejscach,
    ale to, że przenosi tylko ISO to pierwszy raz słyszę.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów